• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevésbé, de csökkent a születések száma

Hírek 2018.11.23 Forrás: MTI
Kevésbé, de csökkent a születések száma

A születések száma Nyugat-Dunántúl kivételével mindegyik régióban mérséklődött.

Mérséklődött a természetes fogyás az év első kilenc hónapjában, miután a születések száma az előző év azonos időszakához képest kevésbé csökkent, mint a halálozásoké - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint január és szeptember között 67 283 gyermek jött világra, 1523-mal, 2,2 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Januárban, júniusban és júliusban valamelyest több, február-májusban átlagosan 3,7, augusztus-szeptemberben pedig 3,2 százalékkal kevesebb élve születést regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú, 7,2 százalékos csökkenés májusban történt.

A születések száma a Nyugat-Dunántúlon mért kismértékű, 0,7 százalékos emelkedés kivételével mindegyik régióban mérséklődött. A legjelentősebb - 4,1 százalékos és 8,8 százalékos - visszaesést a Közép- és a Dél-Dunántúlon regisztrálták. 

A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,49 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,50-hez képest.

Szeptember végéig 97 273-an haltak meg, 1,9 százalékkal, 1903-mal kevesebben, mint egy évvel korábban. A legnagyobb csökkentés januárban regisztrálták, akkor majdnem 22 százalékkal kevesebben haltak meg, míg a legnagyobb növekedés márciusban következett be, amikor több mint 15 százalékkal többen hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban. 

Ennek hátterében a tavalyihoz képest később tetőző influenzajárvány állhatott. Ezt követően április-júniusban átlagosan 1,6 százalékkal mérséklődött, július-szeptemberben pedig 1,9 százalékkal emelkedett a halálozások száma az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások száma az Észak-Alföldön kismértékben, 1,9 százalékkal emelkedett, a többi hét régióban csökkent. A legnagyobb mérséklődés - 4,1 százalék és 3,5 százalék - a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon következett be, a legkisebb - 1,1 százalék és 1,2 százalék - a Közép-Dunántúlon és Pest régióban.

Mivel a születések száma kevésbé csökkent, mint a halálozásoké, a természetes fogyás a 2017. január-szeptemberi 30 370-nel szemben 2018. ugyanezen időszakában 29 990 volt, ami 1,3 százalékos javulást jelent.

A természetes fogyás az Észak-Alföldön - főleg a halálozások számának növekedése miatt - kiugróan, 18 százalékkal, Közép-Dunántúlon ennél kisebb mértékben, 4,8 százalékkal emelkedett, a többi régióban csökkent. A születések számának kismértékű növekedése és a halálozások számának országos átlagot meghaladó visszaesése következtében a természetes fogyás a Nyugat-Dunántúlon csökkent a legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal.

Január és szeptember között ezer lakosra 9,2 élve születés és 13,3 halálozás jutott, mindkettő 0,2 ezrelékponttal kevesebb volt a 2017. január-szeptemberi értéknél, aminek eredményeként a természetes fogyás 4,1 ezrelékes értéke nem változott. Ezer élve születésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A házasságkötési arányszám 5,9 ezrelékes értéke megegyezett az egy évvel korábbival - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink