• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kiállítás nyílt a 250 éves SE-ről a metrószerelvényeken

Hírek 2020.09.21 Forrás: Semmelweis Egyetem
Kiállítás nyílt a 250 éves SE-ről a metrószerelvényeken

A Semmelweis Egyetemet a következő két hónapban a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényein látható MetróArt kiállításon mutatják be.

Negyven tablón mutatja be a 250 éves Semmelweis Egyetem történetét és jövőbe mutató oktató, gyógyító és tudományos tevékenységét a következő két hónapban a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényein látható MetróArt kiállítás. A tárlat az egyetem 250. tanévének alkalmából nyílik meg.

Miként szerezték meg oklevelüket az első orvosnők, honnan erednek az egyetemi ünnepségeken ma is használt méltóságjelvények, mi az a kénégénybódítás és milyen műtéti eljárásokat vezettek be hazánkban először a Semmelweis Egyetemen? – számos más mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az egyetem 250. tanéve alkalmából megnyíló MetróArt kiállítás.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye, amely az elmúlt évben ünnepelte alapításának 250 éves jubileumát, 2020 szeptemberében pedig az intézmény 250. tanéve kezdődött meg. Az ebből az alkalomból készített kiállítás fotókkal illusztrált tablókon ismerteti meg a metrón utazókkal a Semmelweis Egyetemet, amely több mint 11 ezer hallgatójával Magyarország egyedülálló orvos- és egészségtudományi szakegyeteme, egyben az egyik legnagyobb egészségügyi intézmény, ahol jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység is folyik.

A tablók bemutatják a kezdeteket, így azt, hogy miként rendelkezett Mária Terézia 1769. november 7-én az orvoskar elindításáról. Megismerhetik az érdeklődők a különleges, ma is használt egyetemi méltóságjelvényeket, melyek a története a középkorig nyúlik vissza. A plakátok érintik azokat a műtéti módszereket, orvos-egészségtudományi eljárásokat is, amelyek Magyarországon a Semmelweis Egyetemről indultak el – az elsőként végrehajtott altatásos műtéttől az oltási rendszeren át szervátültetésig.

A kiállítás a történelmi érdekességek és az egyetemhez köthető korszakalkotó tudósok mellett kitér az egyetem jelenére is, külön tábla szól az egyes karokról, a megújult orvosképzésről, a jövőt jelentő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységről, a gyógyításban használt korszerű technológiákról, az ikonikus épületekről, a rangsorokban elfoglalt előkelő helyezésekről, amelyek hazai és regionális szinten is a szakterület vezető intézményévé teszik a Semmelweis Egyetemet.

Egy tabló a 40-ből – ízelítő a kiállításból:

Magyar orvosegyetem születik

Az 1635-ben alapított nagyszombati egyetemen Mária Terézia rendelkezése nyomán 1770-ben indult meg az orvosképzés öt tanszéken. Az orvoskar hét évvel később Budára, majd 1784-ben Pestre költözött.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink