• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kihirdették a Richter Anna Díj 2021-es győzteseit

Hírek 2021.04.14 Forrás: Weborvos
Kihirdették a Richter Anna Díj 2021-es győzteseit

A Richter Anna Díj öt nyertes csapata az eredményhirdetést követően munkához is lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket.

A Richter Anna Díj harmadik éve bizonyítja, hogy az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozók szívügye a fejlődés, és a nehezített körülmények ellenére tele vannak kreatív, innovatív ötletekkel. A Richter Gedeon Nyrt. újító kezdeményezések megvalósítását tűzte ki célul, melyek jobbá teszik az e hivatásokat gyakorlók, pácienseik és diákjaik életét.

Valós célok, igazi örömkönnyek a virtuális díjátadón

A Richter idén is összesen 20 millió forinttal támogatja az öt nyertes csapatot, amit a díjazottak a pályázataikban bemutatott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A Richter Anna Díj öttagú zsűrije kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett ki, a közönségdíj sorsáról pedig a több mint tizenötezer internetes szavazó döntött. A járványügyi helyzetre való tekintettel a díjak átadására április 13-án ismét a virtuális térben került sor, és bár a személyes gratuláció és az együtt ünneplés még várat magára, a győztesek boldogsága így is határtalan.

A győzteseket a Richter Anna Díj Facebook oldalán közzétett videóban Beke Zsuzsa, a hazai gyógyszergyártó vállalat kommunikációs vezetője köszöntötte. A Díjra ezekben a nehéz időkben különösen igaz, hogy egy kis örömet kíván vinni azok hétköznapjaiba, akik munkájukkal a vírus okozta feladatok oroszlánrészét a vállukon viszik: gyógyítják a betegeket, oktatják a gyerekeket.  A Díj szimbolikusan a hála kifejezése is minden oktatásban és egészségügyben dolgozó számára.

Az idei pedagógus kategória fiatal kutatói a pályaválasztást akarják megreformálni
A Sc’Up csapat tagjai hiánypótló szerepre vállalkoznak: egy élményalapú, gyakorlatias alkotóműhellyel szeretnének „roadshow”-t indítani, hogy formálják a mai középiskolások természettudományos szemléletét. A Csorba Zsóka biomérnök hallgató által vezetett csapat négy ifjú kutatójának szívügye a fiatalabb generáció támogatása, mentorálása. Szomorú tény, hogy a fiatalok közül évről évre egyre kevesebben választanak tudományos pályát, mivel a kutatásról és a kutatói pályáról alkotott képük sztereotip tévképzetekkel terhelt. A középiskolások a kutatói pálya világát megfoghatatlannak, elérhetetlennek, rosszabb esetben unalmasnak képzelik. A győztes csapat ezt szeretné megcáfolni izgalmas, interaktív workshop-pal, amit minél több középiskolába eljuttatnának. A Sc’Up program alappillére a gyakorlatiasság: a körülbelül 20 diákból álló csoportokat egy valós, életszerű probléma elé állítják, melynek megoldása csak tőlük függ. A való életből vett kutatói feladat megoldása közben a középiskolások közelről találkozhatnak az agilis, cseppet sem unalmas kutatókkal, és megtapasztalhatják, hogy hivatásuk izgalmakkal, kihívásokkal teli. A legfontosabb pedig, hogy mindenki számára elérhető jövőkép lehet, akiben van nyitottság, kíváncsiság, elszántság és kitartás.

„Ezt a fiatal, lelkes csapatot nézve biztos vagyok benne, hogy a Richter Anna Díj nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy megváltozzon a természettudományos pályákkal kapcsolatos szemlélet. A Sc’Up-nak köszönhetően kiváló magyar kutatóhallgatókkal leszünk gazdagabbak. Velük együtt hiszek abban, hogy megreformálják, és új színnel fogják gazdagítani a középfokú oktatást” – fejezte ki elismerését a csapat köszöntésekor Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője.

A Sc’Up csapat videója itt tekinthető meg

Dokumentumfilmet forgat az egészségügyi szakdolgozó kategória nyertese
Schuster Barbara 15 éve dolgozik elkötelezetten a gerincferdüléssel élő, gerincműtétre váró gyerekekért és fiatal felnőttekért. Pontosan tudja, mit élnek meg, min mennek keresztül, hiszen ő is túlesett ezen, immár tizennyolc éve. A gerinckorrekciós műtét az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek, évente több száz gyermeket érint. 8-12 órás időtartama, valamint a műtét jellege miatt is extrém kockázatúnak számít a beavatkozás. „Visszacsinálni” nem lehet, egy életre szól. Óriási vállalás, felelősség minden szereplő számára. A műtéthez sok egyéb mellett óriási bizalomra van szükség, amit ha a család megszavaz a sebészeknek, az elhivatott szakemberek gerincet egyenesítenek, deformitást korrigálnak, és a gerinccel együtt leginkább új életminőséget adnak fiatal pácienseiknek. A megműtött fiatalok szinte második születésnapjukként ünneplik a műtét napját. A Gerincműtét testközelből film bepillantást enged majd a műtőig vezető út sorsdöntő perceibe, óráiba és heteibe. Láthatjuk a nehézségeket és a műtét utáni első lépéseket, az első tükörbe nézést, és a szülők megkönnyebbülését, egy fiatal újjászületését.

„El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet annak a fiatal lánynak és családjának lenni, akiknek az útját követhetjük majd a filmben, de izgatottan várom, hogy betekinthessünk ebbe a szívszorító, reményteli és végül boldog történetbe”- adta át a díjat Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag meghatottan.

A „Gerincműtét testközelből” projekt videója itt tekinthető meg

Az vagy, amit megeszel - a gyógyszerész kategória győztesei a prevencióban hisznek
Dr. Nagy Éva gyógyszerész hivatása mellett az egészséges életmód és környezettudatosság elkötelezett híve. Felelősségteljes patikusként a hozzá fordulók szemléletét is évek óta formálja, hogy tudatos életmóddal és táplálkozással tegyenek magukért, a betegségek megelőzéséért. A tudatos táplálkozás egyik alapja, hogy minőségi, megbízható forrásból származó élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. Éva és csapata – köztük egy végzős humánökológus hallgatóval – kosárközösséget hoztak létre. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a környék termelőit a vásárlókkal. A ma már közel kétezer fővel működő közösség szervezői nagy fába vágják fejszéjüket:  Az vagy, amit megeszel projektjükkel az ország más területein is szeretnék támogatni, mentorálni a nyitottan és egészségtudatosan gondolkodókat, hogy hasonló szerveződésben vásároljanak élelmiszereket helyi termelőktől. A kétnapos programsorozat az interaktív előadások mellett a megtapasztalás módszerére, alapozó workshopok-ra épül, ahol az elhangzott információk elmélyítését közösségi művészeti eszközökkel segítik. Az alakuló hat kosárközösség mindegyike egy-egy óriási falfestményt készít a program végére, ezzel megpecsételve az összefogás iránti elköteleződésüket.

„Felelősségteljes gyógyszercégként a Richter Gedeon Nyrt. is vallja, hogy a prevenció az egészségtudatos gondolkodással, egészséges életmóddal kezdődik, büszkén állunk egy ezt megcélzó kezdeményezés mögé. A kosárközösségek, a helyi termelőktől való lokális vásárlás a környezettudatosság fontos tényezői, örülök, hogy támogathatjuk őket!” – gratulált Beke Zsuzsa a gyógyszerész kategória győzteseinek.

Az „Az vagy, amit megeszel” projekt videója itt tekinthető meg

Nefelejcs - érzékenyítő játékfilm a demenciáról, az orvos kategória győztes csapatától
Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos és pszichoterapeuta, valamint filmes csapatának minden tagja közeli hozzátartozójuk által érintettek a demenciával kapcsolatban. Az idősödő társadalomban egyre nagyobb réteget képviselnek a demencia tüneteivel élő személyek.  A betegség paradoxona, hogy minél súlyosabb az állapot, a beteg annál kevésbé fogja fel, mennyit romlott szellemi képessége. Elveszíteni valakinek az általunk megismert személyiségét, nagyon fájdalmas folyamat. A csapat Nefelejcs című projektjével az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmen keresztül széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezne. A Nefelejcs a társadalom számára a demens emberek furcsa viselkedéseinek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító játékfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében is. Az idős, demens főszereplő hétköznapi kálváriája kívülállók számára érzékletesebben, érthetőbben teszi láthatóvá a különös viselkedés mögött meghúzódó okokat, egy elsőre „láthatatlan” problémát.

„Másképp ugyan, de az utóbbi évben talán mind átéreztük, milyen az, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj, és semmi nem úgy történik, ahogy megszoktuk. Belegondolni is fájdalmas, milyen lehet az, amikor ez a kiszámíthatatlan káosz örökké a mindennapok része marad, és az idő múltával csak egyre fokozódik. Kívánom, hogy Szilviáéknak sikerüljön bemutatni és mindannyiunkat közelebb hozni egy olyan komoly betegség megértéséhez, mint a demencia!” – mondta köszöntőjében Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a Magyarország Átfogó Egészségügyi SZűrőprogram Szakmai Bizottságának elnöke, zsűritag.

A Nefelejcs projekt videója itt tekinthető meg

Hiánypótló, a sürgősségi ellátást segítő kézikönyvet alkot a közönségdíjas csapat
Győrik Emese mentőtiszt Angliában találkozott először azzal a rendkívül hasznos kézikönyvvel, ami az ottani mentőautók alapfelszereléséhez tartozik. Grafikus testvérével, Ágival elhatározták, hogy létrehozzák a kézikönyv magyar protokollnak megfelelő, formailag tökéletesített verzióját. Tesztelték hogyan férhet el zsebben, 3D nyomtatóval megoldották, hogy a lapok a változó információk miatt cserélhetők legyenek, és találtak egy olyan anyagot is, ami a lapokat moshatóvá, fertőtleníthetővé teszi, ám mégsem növeli a kiskönyv vastagságát. A Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkájának támogatását szolgálja majd a sürgősségi ellátásban. A könnyen használható, gyors döntéshozatalt segítő, a legfrissebb hazai és nemzetközi követelményeknek is megfelelő kézikönyv a kritikus helyzetekben azonnali segítség lesz.

A közönségdíjas csapatnak Rúzsa Magdi, Máté Péter-díjas énekesnő, zsűritag gratulált: „Kívánom, hogy ez a közös alkotás még közelebb hozzon titeket egymáshoz, a prehospitális sürgősségi kézikönyv pedig nemsokára minden mentős számára ismertté váljon nektek és a Richter Anna Díjnak köszönhetően!”

A Prehospitális sürgősségi kézikönyv projekt videója itt tekinthető meg

A Richter Anna Díj öt nyertes csapata az eredményhirdetést követően munkához is lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket. A díj honlapján és közösségi oldalán követhetjük majd figyelemmel a csapatok tevékenységét, 2021 őszén pedig bemutatásra kerülnek a megvalósítás folyamatát összefoglaló filmek is.

Legolvasottabb cikkeink