• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Klinikai gyógyszervizsgálatok hazai SM betegekkel

Hírek 2021.10.29 Forrás: Weborvos
Klinikai gyógyszervizsgálatok hazai SM betegekkel

A gyógyszerfejlesztés betegek részvételével zajló fázisairól, lépéseiről, a lehetséges előnyökről és kockázatokról is olvasható  összeállítás a lapban.

Idehaza is több neurológiai centrumban zajlanak sclerosis multiplexes betegek bevonásával klinikai gyógyszervizsgálatok, ezek menetéről az internetről is ingyenesen letölthető Multiplex Magazin ad áttekintést. A betegtájékoztató kiadvány foglalkozik az európai országok közötti ellátásbeli különbségekkel, a sclerosis multiplexes betegek gyermekvállalásával, valamint bemutatja annak a felmérésnek a részleteit is, amelyet a neurológus szakorvosok kezdeményeztek a hazai betegek körében - ajánlja elolvasásra a szerkesztő.

Önmagában az agy és az idegrendszer károsodását okozó sclerosis multiplex nem gátja a gyermekvállalásnak. Ez nagyon fontos megállapítás sok család számára, hiszen az SM a leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelenik meg. A neurológus bevonásával történő családtervezés ugyanakkor fontos, hogy meg lehessen találni azt a terápiát, azt a kezelési ütemezést, amely az anyának és a babának is a legnagyobb biztonságot képes nyújtani.

577 résztvevő töltötte ki az interneten az SM betegeket kezelő szakorvosokat is összefogó Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) által közzétett kérdőívet. Az orvostársaság azért kezdeményezte a felmérést, hogy átfogó képet, közvetlen visszacsatolást kapjon a hazai SM betegek helyzetéről, betegségen túli gondjairól is – a lap beszámol a legfontosabb tanulságokról.

A gyógyszerfejlesztés betegek részvételével zajló fázisairól, lépéseiről, a lehetséges előnyökről és kockázatokról is összeállítás olvasható a lapban. Az újság körképet közöl a hazai területi SM egyesületekről, az Európai SM Platform munkatársa pedig nemzetközi kitekintést ad a betegek európai helyzetéről. „Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” – szól annak az erőt adó riportnak a címlapon is olvasható címe, amelyben egy sok megpróbáltatáson átment beteg avatja be az olvasókat élettörténetébe.

Legolvasottabb cikkeink