• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koalíciós feszültség az emberöléssel gyanúsított orvosok miatt

Hírek MA 04:52 Forrás: MTI
Koalíciós feszültség az emberöléssel gyanúsított orvosok miatt

Az orvosok szándékosan idézték elő azoknak a betegeknek a halálát, akiket megítélésük szerint már "nem volt célszerű" életben tartani.

Romániában éles hangú Facebook-üzengetést váltott ki a kormánykoalíció vezetői között pénteken a szándékos emberölés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett kórházi orvosok ügye.

A kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóbb szintjein már hetek óta megkezdődött a kölcsönös vádaskodás, miután kiderült: a két párt nem tud megegyezni arról, hogy közös jelöltet támogasson az év végi elnökválasztáson. A szociáldemokraták az utóbbi időben azokat az óriásplakátokat vették célba, amelyek Nicolae Ciuca liberális pártelnök "Egy katona az ország szolgálatában" című, a könyvesboltokban még nem kapható önéletrajzi könyvét - és egyben a PNL államfőjelöltjét - hivatottak népszerűsíteni.

Miután a szociáldemokraták bírálataiba a koalíciós kormányt vezető Marcel Ciolacu PSD-elnök is beszállt, a PNL elnöke pénteken azzal vágott vissza, hogy Ciolacu jobban tenné, ha nem az ő könyvével foglalkozna, hanem kormányfőként nagyobb felelősséggel kezelné a Pantelimon kórházban kialakult helyzetet. A megjegyzés arra utalt, hogy Ciolacu mindeddig vonakodott lemondatni a szociáldemokraták javaslatára tisztségbe került Alexandru Rafila egészségügyi minisztert, akinek a fejét követelte a média és az ellenzék a héten kirobbant, az egész országot megrázó kórházi botrány kapcsán.

Romániában 30 napos előzetes letartóztatásba került csütörtökön a bukaresti Pantelimon kórház két intenzív terápiás szakorvosa, akik az ügyészek szerint a vérnyomást szabályozó noradrenalin drasztikus megvonásával szándékosan idézték azoknak a betegeknek a halálát, akiket megítélésük szerint már "nem volt célszerű" életben tartani. A román média által "gyanús haláleseteknek" nevezett ügy kivizsgálása áprilisban kezdődött, amikor négy nap alatt 17 beteg hunyt el a Pantelimon intenzív osztályán. Az ügyészek azt állítják, hogy a 17 közül egy esetben tudják bizonyítani a szándékos emberölést.

Kapcsolódó hírek