• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Konferencia a családközpontú betegellátásról Debrecenben

Hírek 2022.10.05 Forrás: Weborvos
Konferencia a családközpontú betegellátásról Debrecenben

Egy családtag jelenléte javítja a gyermek kórházi ellátásának kimenetelét.

Mára a gyermekgyógyászatban egyre inkább elterjedt és elfogadott nézet, hogy az orvosok akkor is elsődleges gondozóként tekintenek a családra, amikor a gyermek kórházi ellátásban részesül. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy ha a szakemberek a szülőket, családtagokat a gyermekek egészségügyi ellátása során partnerként fogadják el, olyan kulcsfontosságú információkat ismerhetnek meg a kis betegről, amelyek támogatják a kezelések hatékonyságát. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Debrecenben tartotta meg első, családközpontú betegellátás témájával foglalkozó konferenciáját. 

A gyermekgyógyászatban dolgozó hazai és külföldi szakértők Debrecenben, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által szervezett konferencián osztották meg tapasztalataikat. Az Alapítvány első családközpontú betegellátás témájával foglalkozó konferenciáján résztvevő orvosok, szociális munkások, ápolók és segítők egyetértettek abban, hogy a családok nélkülözhetetlen partnerek a kórházi ellátásban, részvételük a kezelés folyamatában jelentősen hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához. 

A családközpontú ellátás 

Az egészségügyi szakemberek a családközpontú ellátás legfontosabb elveit a következőképp foglalták össze:  

 • Értékelik és figyelembe veszik a beteg, a családja és az őt támogató közösség erősségeit és szükségleteit.  
 • Az egészségügyi szolgáltatók odafigyelnek a beteg és a család teljes, érthető tájékoztatására. 
 • A betegeket és a családokat bátorítják és támogatják abban, hogy részt vegyenek az ellátásban és a kezelésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.  
 • A betegeket és a családokat is bevonják a kezelési irányelvek kidolgozásába, a programok fejlesztésébe, a minőségbiztosítás és a biztonság, a szakmai oktatás és a kutatás, valamint az ellátás területén is.  
 • Végül, pedig gyakorlati-, érzelmi támogatást és képzést biztosítanak a családtagok számára, hogy teljesértékű partnerként vehessenek részt gyermekük egészségügyi ellátásában.   

Ez a szemlélet és működés persze nem valósul meg varázsütésre, a résztvevők komoly erőfeszítésére, az ellátó személyzet közreműködésére és egyéb erőforrások felhasználására van szükség. 

Egy családtag jelenléte javítja a gyermek kórházi ellátásának kimenetelét 

Nicole Rubin az elmúlt 15 évben a nemzetközi Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány családokra, gyermekekre és kórházakra gyakorolt ​​hatását kutatta. „A szülők ismerik a gyermekük egészségét, kórelőzményét, otthoni környezetét, természetét és viselkedését. Ezeket a tényezőket mindenképpen figyelembe kell venni, amikor a gyermek egészségügyi ellátását tervezik” – mondta a szakember. Egy családtag jelenléte javítja a gyermek kórházi ellátásának kimenetelét. A család jelenléte és a kórházi ellátásban való részvétele nemcsak a gyermek, hanem a családtagok – és a kórházi személyzet – mentális egészségére is jó hatással van.

Szemléletváltás a gyermekgyógyászatban 

A családbarát működést egyre több hazai kórház is fontosnak tartja és ennek megfelelő fejlesztésekbe kezdtek. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének képviseletében – ahol az ország első Ronald McDonald Családközpontja is ki lett alakítva – dr. Szabó Tamás igazgató elmondta: „A gyermekek kórházi kezelése során mérhető gyermekbarát működés megvalósítása a vezetők és munkatársak szemléletformáló és közösségépítő erejének függvénye, de persze az egészségügyi szolgáltató hozzáállása is meghatározza. A hazai ellátás a COVID-pandémia során, a legnehezebb időkben is bizonyította, hogy képesek vagyunk modern, családbarát szemlélettel gyógyítani, és fontos is, hogy a jövőben is így tegyünk.” 

A gyermek- és családközpontú ellátást tovább kell erősíteni 

A napot a konferencia szakmai szervezői, dr. Kelen Kata a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának orvosa és dr. Berkes Andrea, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Gyermekklinikájának orvosa zárta, akik a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány egészségügyi bizottságának tagjai is egyben. Összefoglalójukban elmondták, a résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a gyermek- és családközpontú ellátást tovább kell erősíteni, és azon fognak dolgozni, hogy ez a kezdeményezés még szélesebb körben elterjedhessen idehaza és világszerte egyaránt.  

Legolvasottabb cikkeink