• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kongresszust tartottak a magángyógyszerészek

Hírek 2021.10.27 Forrás: Weborvos
Kongresszust tartottak a magángyógyszerészek

Megfelelő feltételekkel, célszerű kialakítani a receptírás és a vakcináció gyógyszerészi kompetenciakörbe való felvételét.

A gyógyszerészek az elmúlt év online rendezvényei után, október közepén végre újra személyesen találkoztak a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kongresszusán október 15-17. között Siófokon. A háromnapos rendezvényen 376 regisztrált gyógyszerész, összesen félezer résztvevő vett részt, akik a Szövetség 30 éves jubileumát is megünnepelték. A járvány miatt távolmaradó körülbelül 200 érdeklődő, online követte a szakmai eseményeket.

A kongresszuson az ellátó rendszer fejlesztésének nagy ívű tervei mellett az egyes szolgáltatói szintek közötti kapcsolatok fejlesztése, a feladatok és az erőforrások racionális elosztása is szerepelt ugyanúgy, mint a gyógyszertár üzemeltetés szakmai, gazdasági, jogi és számviteli napi aktualitásai. Kiemelt érdeklődés övezte az OGYÉI és a tiszti-főgyógyszerészi hálózat konzultációs helyszínét, ahol a szakhatóság vezető munkatársai folyamatosan álltak a résztvevők rendelkezésére.

Az OGYÉI értékelése szerint a COVID járvány alatt is szinte 100%-os volt a lakosság hozzáférése a gyógyszerellátó rendszerhez. Alkalmazva a hatósági és egyedi eljárásrendeket, a magas kontaktusszám ellenére sem alakult ki fertőzési góc a gyógyszertárakban. A gyógyszerészek szerint halaszthatatlanná vált a gyógyszertárak szakmai döntéshozói részről történő pozicionálása a hazai ellátó rendszerben. Meglátásuk szerint a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan, megfelelő feltételekkel, célszerű kialakítani a szakmai és gazdasági szempontból is racionális receptírás és a vakcináció gyógyszerészi kompetenciakörbe való felvételét.

A COVID időszak felerősítette a gyógyszertáron kívüli értékesítés lakossági igényét. A résztvevők fontosnak tartják rögzíteni a csomagküldés és a házhoz szállítás szabályait, az egészségügyi és a kényelmi szolgáltatás közötti különbségtételt. Meglátásunk szerint a degresszív árrés mint kizárólagos működési forrás, lemerevített rendszer, az ágazat fenntartására nem alkalmas. Továbbiakban is szükségesnek tartják a gyógyszertárak működését szabályozó, nem életszerű jogszabályok felülvizsgálatát, és a nem gyógyszerbiztonságot segítő adminisztráció csökkentését, valamint az ügyeleti szolgálat reformját.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink