• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.26 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csehországban, Törökországban, Boszniában, Franciaországban romlik, Oroszországban javul a helyzet. 

Nem lassul Ukrajnában a fertőzés terjedése

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára is 1670 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 110 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban az új betegekkel együtt az igazolt fertőzöttek száma 110 085-re, az elhunytaké pedig 36 újabb halálos áldozattal 2354-re nőtt, miközben eddig 53 454-en gyógyultak meg, közülük előző nap 584-en. Jelenleg 54 277 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1050-nel nőtt egy nap alatt.   

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy az elmúlt napon 467 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Elmondta, hogy újabb 91 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben már 10 705-en fertőződtek meg.

Előző nap 33 222 tesztet végeztek el az országban, ebből 15 800 PCR-tesztet és 17 422 antitestszűrést.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be az elnöki hivatalban előző nap tartott válságstáb-értekezleten elhangzottak alapján, hogy a kormány november 1-jéig tervezi meghosszabbítani az országos karantént. Emellett a kabinet tervezi, hogy 30 napra beutazási tilalmat rendel el a "vörös zónába" sorolt országokból érkezőkre, az átutazást viszont engedélyezi. Szintén engedélyezi a beutazást Fehéroroszországból is az ottani válságos belpolitikai helyzetre tekintettel. Volodimir Zelenszkij elnök ezenfelül még azt is javasolta, hogy könnyítsenek a fehéroroszok beutazásán Ukrajnába.   

Frissítés!!!

Ukrajna lezárja határait a külföldiek előtt

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt - jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. A döntést a kabinet egyhangúlag támogatta - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál, hozzátéve, hogy a végleges határozatot csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az országos karantént október 31-ig meghosszabbították.

Újra gyorsan nő a napi fertőzések száma Csehországban

Csehországban kedden 367 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a harmadik legmagasabb napi esetszám - közölte a cseh egészségügyi minisztérium szerda reggel honlapján. Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 22 548 ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. Majdnem 17 ezren - a betegek mintegy 75 százaléka - már meggyógyultak. A fertőzés következtében eddig 416-an haltak meg. A betegek jelenlegi száma 5470, kórházi kezelésre 122-en szorulnak, közülük 22-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, aggodalomra ad okot, hogy a napi esetek száma az utóbbi időben gyorsabban növekszik, mint tavasszal. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a higiénikusok a helyzet további romlására számítanak. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országban jelenleg mintegy 110 helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek.

Az egészségügyi minisztérium továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését. A tárca hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.

Ismét nagyot nőtt a fertőzöttek száma Boszniában

Újra nagyon magas az új fertőzöttek száma Bosznia-Hercegovinában, és az illetékesek attól tartanak, hogy a koronavírus eléri az országban tartózkodó mintegy tízezer migránst is, és esetleg elszabadul a járvány. A Nyugat-Balkánon keddről szerdára 732-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 33-mal a halottak száma.

Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 106-tal 30 820-ra, Koszovóban 136-tal 12 683-ra, Észak-Macedóniában 127-tel 13 800-ra, Bosznia-Hercegovinában 297-tel 18 324-re, Montenegróban pedig 66-tal 4444-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában néggyel 705-re, Koszovóban nyolccal 488-ra, Észak-Macedóniában öttel 573-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 558-ra, Montenegróban pedig hárommal 87-re nőtt.

Négy hónappal ezelőtti szintre csökkent a fertőzés terjedése Oroszországban

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4696-tal 966 ezer 189-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. Ez volt április vége óta a legalacsonyabb napi növekmény. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 26,7 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon az eddig kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,7 millió), Brazília (3,6 millió) és India (3,1 millió) után. Az aktív esetek száma 2076-tal 169 874-re csökkent. A halálozások száma 120-szal 16 568-ra, a gyógyultaké pedig 6642-vel 779 747-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 34,8 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 187 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 214 ezer 519 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Solban Kara-Ool, a Mongólia határán fekvő Tuvai Köztársaság vezetője közölte, hogy másodszor is elkapta a Covid-19-et. A politikust ugyanezzel a fertőzéssel már kezelték kórházban május 25. és június 4. között. Vlagyimir Csulanov, az orosz egészségügyi minisztérium főinfektológusa kedden az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a másodszori fertőzés igen ritka. Oka az egyes emberek immunrendszerének sajátosságában keresendő, és abban hogy a szervezet védekező rendszerének legyengülése esetén kevés antitest termelődik.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Gazeta.ru beszámolója szerint közölte, hogy Oroszországban szeptember folyamán bejegyezhetik a második Covid-19 elleni vakcinát, a novoszibirszki Vektor központ egyik oltóanyagát.

Rinat Makszjudov, a Vektor vezérigazgatója a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapnak elmondta: azért van szükség többféle vakcina kidolgozására, mert a kezdetekkor nem tudható, hogy melyik lesz a leghatékonyabb és a legbiztonságosabb közülük. Az oltóanyagok alkalmazását emellett differenciálhatják a különböző lakossági csoportok között. Makszjudov szerint a Vektor három vektorvakcina, valamint egy-egy alegyeség-, peptid- és RNS-alapú oltóanyag kifejlesztésén dolgozik.

Macron "egyértelmű szabályokat" ígért a járvány erősödésével szemben Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő kedden jelezte, hogy "egyértelmű szabályokat" vezetnek be  mindenhol az országban a koronavírus-járvány erősödése miatt. "Prioritás az egészségügynek" - írta az elnök a Twitteren. "Ma délelőtt összehívtam a védelmi tanácsot azért, hogy az iskolakezdést a lehető legjobb körülmények között szervezzük meg a járvány alakulására való tekintettel. Iskola, munkahely, nyilvános helyek: mindenhol egyértelmű szabályok lesznek azért, hogy mindenki visszanyerje a bizalmát" - tette hozzá.

A koronavírus-járvány miatt tavasszal kihirdetett általános karantén okozta recesszió miatt 100 milliárd eurósra tervezett gazdaságösztönző csomag keddre tervezett bejelentését a vírushelyzet romlása miatt a kormány szeptember 2-re halasztotta. Helyette Emmanuel Macron mintegy három órán át konzultált hivatalában Jean Castex miniszterelnökkel és kormánya csaknem valamennyi tagjával a jövő hétfői iskolakezdésről.

A védelmi tanács ülésén a tárcavezetők értékelték a vírus alakulását, mindenekelőtt azokban a régiókban, a francia Riviérán és Párizs térségében, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt héten megugrott. A legfőbb kérdés az egészségügyi előírások pontos meghatározása volt, miután a maszkviselés szeptember 1-től kötelező minden munkahelyen és oktatási intézményben 11 éves kor felett. A megvitatott intézkedéseket várhatóan a szerdai kormányülés után jelenti be a kormány.

Az ellenzéki politikusok egy része azt kérte  kormánytól, hogy a közoktatási intézményekben ingyenesen juthassanak a tanulók és a tanárok a kötelező maszkokhoz. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter korábban már jelezte, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak ingyenessé teszi a kormány a maszkhoz jutást, a többieknek viszont a tanszerekkel együtt maguknak kell beszerezniük.

A Le Monde című napilap úgy értesült, hogy a védelmi tanács ülésén az a döntés született, hogy az állam nem teszi ingyenessé az általános és középiskolai tanulóknak a maszkot, jóllehet annak viselése szigorúan kötelező lesz. A kormány álláspontja szerint a franciákat felelőssebbé kell tenni, miután a járvány erősödésének jelei egyértelműek, és az ingyenesen hozzáférhető maszk ezt nem segítené elő. "Vissza kell térni a egyéni felelősség fogalmához" - idézett a lap egy minisztert a védelmi tanács ülése után. "Az óvszert sem fizetjük ki mindenkinek, pedig az AIDS is halálos. Nem az állam dolga ezt a költséget átvállalni, már csak azért sem, mert a helyzet sokáig fog tartani. Egyetlen országban sem ingyenes a maszk" - mondta egy elnöki forrás a lapnak.

A kormány ugyanakkor arról döntött, hogy a koronavírus szempontjából veszélyeztetettnek számító emberek, például a cukorbetegek, továbbra is ingyenesen juthatnak receptre felírt maszkhoz a gyógyszertárakban. Olivier Véran egészségügyi miniszter vasárnap jelezte, hogy 53 millió ingyenes maszkot postán küldött szét a kormány hátrányos helyzetű rászorulóknak. A kormány döntése után több önkormányzati vezető, köztük Valérie Pécresse, a Párizs környéki Ile-de-France régió jobboldali elnöke jelezte, hogy megyei szinteken biztosítani fogják az ingyenes maszkokat az iskoláknak.

Agnes Pannier-Runacher ipari államtitkár kedden egyébként jelezte, hogy Franciaország maszkellátása "már nem függ Kínától". "Hetente 50 millió egészségügyi maszkot gyártunk" - mondta a kormánytag a CNews hírtelevízióban. Megerősítette, hogy októberre 60 millióra, decemberre pedig 100 millióra emelkedik ez a szám, így az igényeket az állam mostantól a kínai import nélkül is ki tudja majd elégíteni.

A francia egészségügyi hatóságok csaknem 3304 ezer új fertőzöttről számoltak be kedden az azt megelőző 24 órából, míg hétfőn 1649 új esetet regisztráltak. Az elmúlt héten több mint 25 ezer új esetet regisztráltak (csütörtökön, pénteken és vasárnap csaknem 5 ezret), ami rekordnak számít a kijárási korlátozások óta eltelt időszakot tekintve.

A fertőzés jelenleg  a 40 év alatti korosztályban intenzív, és ezért az esetek többségében könnyebb lefolyású, mint a járvány kezdetén. Kedden 4600 fertőzött szorult kórházi ellátásra, ami kilencvennel kevesebb, mint hétfőn, közülük 410-en vannak lélegeztetőgépen, míg áprilisban 7 ezer súlyos beteget ápoltak a francia kórházakban. Az áldozatok száma az elmúlt 24 órában 22-vel 30 544-re emelkedett.

Törökországban ismét meghaladta az 1500-at az új fertőzöttek napi száma

Törökországban kedden több mint két hónap után ismét 1500 feletti értékkel, 1502-vel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 261 194-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések fokozatos enyhítését követően legutóbb június közepén jártak 1500 felett. A mutató július második felében 900 közelébe ereszkedett, de augusztus 5. után már újfent 1200 körül alakult, majd a múlt héten néhány nap alatt 1400 fölé ugrott. A vasárnapi adat 1217, a hétfői pedig 1443 volt.

A kis-ázsiai országban kedden 24-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6163-ra emelkedett. A halálesetek napi száma május vége óta 14 és 30 között ingadozik. Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 796-ról 811-re. A gyógyultak száma 887-tel 238 795-re emelkedett, és bár ők teszik ki az esetek csaknem 91,5 százalékát, a mutató immár két hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben. A 83 milliós országban idáig mintegy 6,52 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után. A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérők, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől - például esküvőktől és piacoktól - való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Legolvasottabb cikkeink