• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.16 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Karanténba vonul az ír kormány, Spanyolországban meghaladta a 600 ezret a fertőzöttek száma.

Romániában ismét megdőlt a napi rekord

Romániában több mint 1700 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ezzel szerdán - csaknem három hét után - ismét megdőlt a napi fertőzéses esetek rekordja. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő, az előző napinál több mint 600-zal magasabb 1713 új fertőzés 45 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál, ezt pedig már nem lehet csak annak tulajdonítani, hogy ez az adat a szokásos 22-24 ezernél valamivel több (26 520) teszt kiértékelésén alapul. A GCS szerint 529 tesztet nem az utóbbi 24 órában, hanem korábban végeztek, azt azonban nem közölték, hogy egy "kiigazításról" lenne szó, mint ahogy azt sem, hogy ezek közül milyen arányban voltak pozitív eredmények.

A hírtelevíziók által megszólaltatott egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy kiugróan magas esetszám még nem az alig két napja kezdődött iskolai tanévnek tulajdonítható, de azt biztosra veszik, hogy egy héten belül emiatt is gyorsulni fog Romániában a járvány terjedése.

Szerdán újabb 49 koronavírusos beteg elhalálozásáról számolt be a GCS, ami 22 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4285 áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 126 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Továbbra is homály fedi az ismert aktív fertőzöttek számát, amelyet eddig sem közöltek hivatalosan, csak kikövetkeztetni lehetett a napi jelentésekből. Két napja azonban az adatgyűjtési és összegzési módszer "technikai frissítésére" hivatkozva a GCS már nem közli a - két negatív teszt után - gyógyultnak nyilvánított esetek számát. Az utolsó, hétfői közlés szerint több mint 43 ezer gyógyultat tartottak nyilván Romániában. Tekintettel arra, hogy a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma meghaladta már a 107 ezret, ebből arra lehet következtetni, hogy az ismert aktív esetek száma a 60 ezret közelíti.

Szerdán tovább csökkent (6854-re) a kórházban kezelt fertőzöttek, enyhén növekedett viszont (471-re) az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma.

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban tovább nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb napi rekordot döntött, de Horvátországban is nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 123-al 3954-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig - múlt heti - rekord 108 fertőzött volt. Kedden még 82 új esetről számoltak be. Szlovéniában a múlt héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma. Közel két hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 61-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 975.

A legtöbb fertőzöttet, 18-at a fővárosban, Ljubljanában, 15-öt Rogaska Slatinán és tízet Mariborban regisztrálták. A járvány elsősorban családi összejöveteleken, munkahelyeken és az iskolákban terjed, továbbá kávézókban és bárokban. Járványügyi szakemberek ezért azt javasolták a kormánynak, hogy korlátozza az említett vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 280-al nőtt, és elérte a 14 029-et az azonosított fertőzöttek száma. Kedden még 151 esetről számoltak be. Kedden hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 236-ra nőtt, 11 690-en pedig már meggyógyultak. A betegek közül 293-an vannak kórházban, közülük 20-an lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2103, és 8505-en vannak hatósági karanténban.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is Split-Dalmát megyében és a fővárosban, Zágrábban regisztrálták: előbbiben 71, utóbbiban 27 embernél mutatták ki a koronavírust.

Oroszország 100 millió dózis vakcinát fog Indiába szállítani

Százmillió dózis, az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Szputnyik V vakcinát szállít Oroszország Indiának - közölte szerdán az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Az RFPI az oltóanyag közös teszteléséről és disztribúciójáról az indiai Dr. Reddy's Laboratories gyógyszergyárral állapodott meg. Az első orosz vakcina jelenleg a klinikai tesztelés harmadik szakaszában tart.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5670-nel 1 079 519-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám június 26. óta. A TASZSZ hírügynökég által megszólaltatott orvosszakértők szerint a növekedés nem kritikus, a fertőzés gyakoribbá válása várható volt az új felső légúti időszaki járvány törvényszerű közeledése, valamint a munkahelyekre és az iskolákba való visszatérés utáni gyakoribb érintkezés miatt is. A TASZSZ az egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy miközben augusztus végén 80 ezer embert kezeltek a kórházban Covid-19 betegséggel, addig a páciensek száma szeptember 13-ra megközelítette a százezret. A terjedés üteme továbbra is 0,5 százalékos, az új esetek 23,1 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 606 562), India (5 020 359) és Brazília (4 382 263) után. Az aktív esetek száma 271-gyel 170 488-ra csökkent. A halálozások száma 132-vel 18 917-re, a felépüléseké pedig 5809-tel 890 114-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 41,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 301 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 223 651 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább nőtt, és rekordot ért el a napi koronavírus fertőzések száma Csehországban

Rekordszámú új fertőzéses esetet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok kedden Csehországban, egy nap alatt 1677 ember kapta el a koronavírust, ami 136-tal több, mint az eddigi legmagasabb napi esetszám - derült ki az egészségügyi tárca honlapján szerdán reggel megjelent legfrissebb adatokból.

A napi új igazolt fertőzések száma a múlt hét elején haladta meg első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik. Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, 38 896 fertőzést regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma (15 807) szintén rekordmagas.

A szaktárca szerint 333 embert kezelnek a kórházakban, ami az aktív fertőzöttek 2,33 százalékát teszi ki. Súlyos állapotban, lélegeztetőgépen 78-an vannak. Járványügyi szakértők szerint ez a mutató nem magas. Adam Vojtech egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a kórházak jelenleg ezen betegek többszörösét képesek kezelni, ezért nem kell tartani kapacitáshiánytól.

A járványnak eddig 476 halálos áldozata van. Kedden hatan haltak meg. Az utóbbi napokban ez az adat is gyorsabban emelkedik.

Prágában a legrosszabb a járványhelyzet, ahol százezer lakosra 141 fertőzött jut.

Roman Prymula, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos kedden újságíróknak azt mondta, hogy a következő két-három hétben nem várható az igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése, valószínűbb a növekedés. A kormánybiztos szerint csak végszükség esetén jöhet szóba a gazdasági és társadalmi élet olyan leállítása, mint tavasszal volt. "Például, ha a kórházak kapacitása nem lenne elegendő a betegek kezelésére. Ettől azonban még nagyon messze vagyunk" - tette hozzá Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakértőként tartanak számon az országban.

Spanyolországban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 600 ezret

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 600 ezret, a halálos áldozatok száma pedig a 30 ezret - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentéséből. A tartományokból érkezett adatok alapján készült tájékoztató szerint az elmúlt 24 órában 3022 új fertőzöttet szűrtek ki a vizsgálatok, míg a legutóbbi összesítéshez képest több mint kilencezerrel emelkedett az azonosított esetszám. A vírus következtében egy nap alatt 156-an hunytak el, az elmúlt egy hétben pedig 303-an.

A szaktárca szerint technikai okok miatt az összesítésből ezúttal kimaradt Katalónia, de a többi tartomány közül továbbra is a 6,6 millió lakosú madridi autonóm közösségben a legmagasabb a fertőzöttek száma, ahol több mint 1200 PCR-teszt lett pozitív egy nap alatt. Kórházi kezelést az országban több mint 9700-an kapnak, ami az ellátási kapacitások 8,5 százalékát jelenti. Egy nap alatt több mint 1200-an kerültek egészségügyi intézménybe Covid-19 megbetegedéssel, a napi gyógyult esetek száma meghaladta az ezret.

Kinyithatnak a diszkók egy német tartományban novembertől

Újra megnyithatnak a koronavírus-járvány miatt bezárt zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók novembertől Szász-Anhaltban - közölte kedden a németországi tartomány kormánya. Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) viszonylag mérsékelt terjedése és a lakosság fegyelmezettsége révén az élet "széles területeit lehet visszahelyezni a szász-anhaltiak saját felelősségi körébe", vagyis egyre több korlátozó intézkedést vonnak vissza - közölték Magdeburgban a tartományi kormány ülése után.

Az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett csütörtöktől, szeptember 17-től legfeljebb 500 fő, november 1-jétől pedig 1000 fő részvételével lehet rendezvényeket tartani zárt térben. A résztvevők regisztrációjával gondoskodni kell arról, hogy fertőzés esetén feltárható legyen a vírus terjedésének útja. Az ezer főnél nagyobb tömeget vonzó sportversenyek és kulturális rendezvények megtartására külön engedélyt kell kérni a területet felügyelő tárcától és az egészségügyi minisztériumtól.

November 1-jétől "a klubok és diszkók számára is ismét lesz perspektíva" - áll a közleményben, amely szerint a szórakozóhelyek legfeljebb 60 százalékos kihasználtsággal működhetnek majd, és ugyancsak regisztrálni kell a vendégeket, akiknek be kell tartaniuk a legalább másfél métert előíró távolságtartási szabályt. A hagyományos karácsonyi piacok, vásárok megtartására is lesz lehetőség, ha a járványhelyzet megengedi, de ehhez a rendezőknek ki kell dolgozni egy higiéniai tervet a vírus terjedésének megakadályozására - tették hozzá.

Szász-Anhalt a 16 tartomány közül az első, ahol már a zárt térben működő szórakozóhelyek újranyitására készülnek. A 2,2 milliós tartomány a kevéssé fertőzött térségek közé tartozik Németországban. A helyi hatóságok keddi adatai szerint egy nap alatt 7 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kezdete óta 2369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t. Közülük 347-en szorultak kórházi ellátásra, a járvány 66 áldozatot szedett.

Az egész országban egy nap alatt 1407 fertőzöttet regisztráltak, ami nagyjából megfelel az augusztus eleje óta tapasztalt szintnek. Az igazolt fertőzöttek száma így 261 762-re emelkedett. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 17 800 körülire becsüli a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI). A fertőzés okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 12-vel emelkedett, 9362-re.

A járvány első, tavaszi hullámához képest jelentős különbség, hogy a napi esetszám augusztus elején indult növekedése nem terhelte meg számottevően az egészségügyi ellátórendszert. Ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartása szerint a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy közül csupán 236-on kezelnek Covid-19-ben szenvedő beteget, holott a járvány eleje óta már 17 ezernél is több ilyen eset volt a németországi kórházak intenzív osztályain.

Megfertőződtek Észak-Macedóniában szolgáló cseh rendőrök

Pozitív lett a koronavírus-tesztje az Észak-Macedóniában szolgáló 40 tagú cseh rendőrkontingens 12 tagjának - közölte kedden az Aktualne.cz hírportál, amely szerint az érintetteket cseh különgépen már haza is szállították Csehországba. Jan Svejdar országos rendőrparancsnok megerősítette a hírportálnak az értesülést, és azt mondta, hogy tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre Csehország már nem küld ki külföldre újabb rendőrkontingenseket, amelyek  határőrizeti feladatokat láttak el.

Az egyik hazaérkezett rendőr a portálnak elmondta: a teszteket szeptember 4-én készítették. Miután 12 rendőr tesztje pozitív lett, az egész cseh kontingensnek és a velük együtt szolgáló macedónoknak karanténba kellett vonulniuk. A fertőzötteket katonai különgéppel szállították Prágába, míg a csapat többi tagja gépkocsikon tért haza.

Csehországban az összes rendőrrel újabb teszteket készítettek, s ezúttal már csak két személy lett pozitív. A rendőrök meg vannak győződve, hogy a koronavírus-fertőzést migránsoktól kapták. Az országos rendőrfőkapitány ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A cseh kontingenst már ötödik éve teljesített szolgálatot Észak-Macedónia határán, legfőbb feladata az illegális migránsok határátlépésének megakadályozása volt.

Karanténba vonul az ír kormány, mert megbetegedett az egészségügyi miniszter

Karanténba vonulnak az ír kormány miniszterei, a törvényhozás pedig egy hétre felfüggesztette működését, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető megbetegedett – közölte kedden a parlamenti házelnök. „A mai eseményekből következően a kabinet tagjainak karanténba kell vonulniuk, ezért nincs lehetőség a rendes munkamenet folytatására, így a parlament jövő hét keddig vagy a miniszterelnök további utasításáig felfüggeszti tevékenységét” – jelentette be Séan Ó Fearghaíl.

Az RTÉ közszolgálati televízió szerint Donnelly a nap folyamán koronavírustesztet kért. Hivatala egyelőre nem reagált megkeresésekre.

Írországban 357 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, amivel számuk 31 192-re nőtt. Az utóbbi egy hétben naponta átlagosan 203 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kitörése óta 1784-en hunytak el koronavírusos megbetegedés miatt.

Legolvasottabb cikkeink