• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.09.23 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Újra kétezer felett a napi esetek száma Csehországban, Oroszországban a július közepén tapasztalt ütemben terjed a fertőzés.

Újra kétezer felett a napi esetek száma Csehországban

Csehországban a laboratóriumi vizsgálatok kedden 2394 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a második legmagasabb napi szám - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt statisztikából. Az igazolt fertőzések napi száma a múlt csütörtökön volt a legmagasabb, meghaladta a 3100-at.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 26 500, többségüknél a betegség lefolyása enyhe. Az orvosok szerint aggasztó, hogy gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek, valamint a súlyos esetek és az elhalálozások száma. A kórházakban 581-re emelkedett a betegek száma, a súlyos eseteké, amikor a beteget lélegeztetőgépre kell kapcsolni, pedig 115. Mindkét esetben ez az eddigi legmagasabb szám. A járvány már 531 áldozatot követelt. Több mint száz ember szeptemberben halt meg.

A járványhelyzet romlása miatt hétfőn felújították az országos válságstáb tevékenységét, amely koordinálja a szükséges intézkedéseket. Hétfőn lemondott Adam Vojtech egészségügyi miniszter, helyére Roman Prymulát, Vojtech korábbi helyettesét nevezték ki. Prymula bejelentette, hogy csütörtöktől kezdve az eddigi éjfélről este tíz órára hozzák előre a vendéglők, a bárok és a hasonló szórakozóhelyek záróráját. Tovább korlátozzák a kültéri és a fedett csarnokokban tartott sportrendezvényeken részt vevő nézők számát is. Az intézkedések egyelőre két hétre szólnak, s amennyiben meghozzák a várt eredményt, megszüntetik őket.

A járványhelyzet továbbra is a fővárosban, Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra már több mint 200 fertőzött esik. Tekintettel a helyzetre, már majdnem kéttucatnyi ország a legkockázatosabb vörös zónába sorolta Csehországot. A cseh külügyminisztérium közlése szerint ezt tette kedden Hollandia, míg szerdán a német döntés bejelentése várható. Ezek alapján a csehek csak negatív vírusteszttel utazhatnak az adott országokba, vagy odaérkezés után

Oroszországban a július közepén tapasztalt ütemben terjed a fertőzés

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6431-gyel 1 122 241-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legnagyobb szám július 13. óta. A napi növekmény immár ötödik napja haladja meg ismét a hatezret. A terjedés üteme negyedik napja 0,6 százalékos. A reprodukciós ráta országosan 1,07, Moszkvában pedig 1,2. Az új esetek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 897 432), India (5 646 010) és Brazília (4 591 364) után.

Az aktív esetek száma 531-gyel 178 743-ra nőtt. A halálos áldozatoké 150-nel 19 799-re, a felépülteké pedig 5750-nel 923 699-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 43,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 291 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 217 919 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Nyugat-Balkán: járványügyi szakemberek az ünnepségek korlátozását kérik

Noha a járványhelyzet stabil, az ünnepségek, családi összejövetelek korlátozását kérik szerb járványügyi szakemberek, hogy továbbra is kezelhető mértékű legyen a koronavírus-járvány az országban. Az észak-macedón egészségügyi miniszter szintén a rendezvényeken részt vevők számának csökkentését kérte, mert - mint mondta - ha az állampolgárok nem viselkednek felelősségteljesen, akkor a kormány ismét korlátozásokat vezethet be. A Nyugat-Balkánon keddről szerdára 726-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és 27-tel a halálos áldozatok száma.

Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 61-gyel 32 999-re, Koszovóban 66-tal 15 200-ra, Észak-Macedóniában 88-cal 16 868-ra, Montenegróban 296-tal 8650-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 215-tel 25 733-ra emelkedett. Szerbiában és Koszovóban az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozat, így a kór szövődményeibe Szerbiában eddig 743-an, Koszovóban pedig 618-an haltak bele. Észak-Macedóniában viszont öttel 705-re, Montenegróban nyolccal 146-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig tizennéggyel 782-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Legolvasottabb cikkeink