• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban, Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás

Ukrajnában jelentősen csökkent az új betegek száma, Kárpátalja kikerült a "vörös" besorolásból

Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek. Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti "vörös" besorolás alól.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7856 új esettel 1 861 105-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 287-tel 37 301-re. Szombaton 235-en haltak meg, de a múlt héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt. Eddig 1 416 215-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 2200-zal 407 589-re emelkedett. Kórházba az elmúlt napban viszonylag nem sok, 2770 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a múlt héten többször meghaladta az ötezret. 

A legtöbb új beteget, 1112-őt ezúttal a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyéből jelentették.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői jelentése szerint az egészségügyi tárca ismét változtatott a régiók járványhelyzet szerinti besorolásán. Eszerint hétfőtől három megye van a jelenleg legenyhébb, "sárga" besorolásban, köztük Kárpátalja, amely így hetek után került ki a legsúlyosabb "vörös" kategóriából. Az ide tartozó régiókban egyebek mellett újra kinyithat minden üzlet és a vendéglátóhelyek is. "Vörös" besorolásban maradt továbbra is a főváros, Kijev és tíz megye a 24-ből, a többi "narancs" besorolású. Az egészségügyi tárca közlésére hivatkozva a hírportál arról is beszámolt, hogy mostanáig 378 264-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, öten a második dózisát is Ukrajnában. Az oltási kampány Ukrajnában február 24-én kezdődött. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hete kijelentette: 47 millió oltást kell elvégezni az országban az év végéig.

Veneto tartomány kormányzója: teljes biztonságban várják a magyar turistákat

Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is. Még a velencei vaporettókon is oltani fogunk - hangoztatta Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója a hétfői sajtótájékoztatóján.

Luca Zaia elmondta, hogy a Venetóban élő és dolgozó magyarok az egyik legjobban integrált közösséget képviselik a majdnem ötmillió lelket számláló tartományban. Hozzátette: nyáron a magyar turisták visszatértét várják, hiszen állandó vendégeknek számítanak, s nemcsak a venetói tengerpartokon, hanem a hegyekben is. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a nyári szezonról" - hangoztatta Zaia.

"A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok" - jelentette ki Luca Zaia az MTI kérdésére. Hangsúlyozta, hogy oltás nélkül is "teljes biztonságban" nyaralhatnak, mivel a tartomány nagy tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és "mire megkezdődik a turistaszezon már a velencei vaporetto-komphajókon is oltási állomásokat működtetünk majd"- közölte Luca Zaia. 

Egészen április végéig az Európai Unió tagállamaiból érkezőknek vagy oltási igazolást, vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, utóbbi esetében ötnapos karantén is kötelező. Májustól a szabályok változhatnak. Luca Zaia hangsúlyozta, hogy Itáliában az ország északkeleti részén fekvő régió fogadja a legtöbb látogatót, és ez a vidék nemzetközi szinten is idegenforgalmi "nagyhatalomnak" számít.

Adatai szerint 2019-ben 71 millió turista érkezett Venetóba, és hatvannyolc százalékuk külföldi volt, többségükben németek, osztrákok, hollandok, svájciak. De a térség kiemelt célállomásnak számított a brit, amerikai, orosz és kínai turisták körében is. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 hatására tavaly 32 millióra csökkent a látogatók száma, és a külföldiek közel hetven százaléka távol maradt. A regionális idegenforgalmi ágazatban az utóbbi egy év alatt mintegy negyvenezren veszítették el a munkájukat.

A tartományt 2010 óta irányító Luca Zaia, aki a jobboldali Liga párt politikusa, kifejtette, hogy Veneto nem csupán Velence városát jelenti. Kiemelte, hogy a népszerű Jesolo, Bibbione, Caorle a leglátogatottabb olasz strandok között szerepel, a Dolomitok télen és nyáron egyaránt turistacsalogató, s kivált igaz ez a 2026-os téli olimpia közeledtével. Megemlítette, hogy a Garda-tó és környéke szintén kiemelt üdülőhelynek számít, a régió híres borturizmusával együtt.

Zaia elfogadhatatlannak nevezte a görögországi szigetek idegenforgalmi "taktikázását", vagyis hogy Covid-19-től mentes területként reklámozzák magukat. Az olasz szigetek, közöttük a kisebb Lampedusa, Capri, valamint a nagyobb Szicília és Szardínia is lakosságuk teljes átoltását szorgalmazzák a nyári szezon megnyitása előtt. Luca Zaia emlékeztetett: egyik olasz tartomány sem élvez ilyen "oltási előnyt". 

Ami a nyári nyitás dátumát illeti, a vendéglátás és a szállodák újraindulásával Luca Zaia a "minél előbbi" időpontban reménykedik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusra ígérte a szezonindítást, a turisztikai tárca vezetője, Massimo Garavaglia azonban június 2-t jelölte meg. 

Az új típusú koronavírus járványa tavalyi kezdetekor a gócponttá vált Veneto az elsők között szembesült a válsághelyzettel, és most az elsők között áll az oltásban is. A nyolcvan év felettiek oltása a napokban fejeződik be, a hetven évnél idősebbek fele már megkapta az első dózist, a hatvanasokat pedig júniusig oltani akarják. A kormányzó számításai szerint szeptember-októberre már a harmincéveseknél tarthatnak. Zaia elmondta, hogy a legnagyobb problémát a vakcina hiánya jelenti: a venetói egészségügy napi százezer oltást lenne képes beadni, ehhez képest a régió hetente 150 ezer adagot kap.

"Nem lehet ilyen helyzetben ideológiai vitát folytatni a vakcinákról, minden hatékony oltóanyagot használni kell, ezért az Európai Gyógyszerügynökségnek minél gyorsabban döntenie kell az orosz vakcináról" - jelentette ki Luca Zaia. Megjegyezte, korábban senki sem firtatta a bevált gyógyszerek földrajzi származását.

Szlovéniában véget ért a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat

Szlovéniában hétfőn véget ért a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat: az iskolások és az óvodások ismét visszatérhettek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithattak az üzletek és a szolgáltatások - írta a helyi sajtó. Újra kinyithattak a könyvtárak, galériák és a múzeumok is. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik az olyan sportokat, amelyeknél a sportolók közvetlenül nem érintkeznek egymással.

Leon Cizelj, a ljubljanai Jozef Stefan kutatóintézet munkatársa, aki a kormány számára készít előrejelzéseket a járványhelyzet alakulásáról, a sajtónak nyilatkozva hétfőn elmondta: a leállás és a szigorú járványügyi intézkedések hatásosak voltak, mert csökkent a pozitív tesztek aránya. A szakemberrel egyetértett Janez Poklukar egészségügyi miniszter is, aki kifejtette: amennyiben Szlovéniában korábban nem zártak volna le mindent tizenegy napra, most nem piros, hanem fekete besorolású lenne az ország. Ez pedig annyit jelentene, hogy a kórházakban a betegek száma elérné az 1200-at, a napi új esetek száma pedig a 1350-et.

Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma. Ebben az esetben a narancssárga szakaszba lép Szlovénia, és újraindulhat a felsőoktatási intézményekben az oktatás, tíz főig engedélyezik az összejöveteleket, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, valamint feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat.

Szlovéniában hétfőre 287-tel, több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4126-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 636-an vannak kórházban, 142-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 422 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 292 938-at. Az elmúlt 24 órában 25-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6333-ra emelkedett. Kórházban 1953 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban megyénként változnak a járványügyi korlátozások. Hétfőtől tizenhat megyében a 21-ből online oktatásra állnak át az iskolák, több helyen pedig szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe. A nyugat-horvátországi Tengermellék-Hegyvidék megyében például bezártak a nem létfontosságú árucikkeket értékesítő üzletek, továbbá a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei. Az alacsony napi esetszámok részben annak a következményei, hogy mindkét országban kevesebb tesztet végeznek a hét végén, mint hétköznapokon.

Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás

Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál. Eran Szegal, a Weizmann Tudományos Intézet informatikus-biológus professzora szerint lehetséges, hogy kialakult az országban a magas fokú átoltottság miatt egyfajta közösségi immunitás, amely lehetővé teszi újabb járványügyi korlátozások feloldását.

Izraelben januárban tetőzött a járvány harmadik hulláma, amelyben több mint 95 százalékban a brit változatot azonosították, de mostanra 97 százalékban csökkent a naponta azonosított új esetek száma. Csaknem 5 millió izraelit már kétszer beoltottak, a pészahi és húsvéti családi és közösségi összejövetelek sem okozták az új fertőzések számának emelkedését, és ezért az egészségügyi minisztérium illetékesei a  korlátozások további enyhítését tervezik, többek közt a szabad téri maszkviselés elhagyását.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egy súlyosan fertőzött "piros" település van (egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban), egy "narancssárga" hely (a Lakia nevű beduin város szintén a Negev-sivatagban), és csak húsz kissé fertőzött "sárga" települést tartanak nyilván a 258 "zöld" város és falu mellett, ahol alig, vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók. 

A gazdaságot, a kereskedelmet már teljes egészében megnyitották, de korlátozásokkal. Zárt helyen továbbra is csak 20-an lehetnek együtt, és az oktatásban még vannak olyan korcsoportok, melyek kis csoportokban, s csak a hét bizonyos napjaiban járhatnak iskolába, egyébként távoktatásban vesznek részt - emlékeztetett hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportája, a ynet. Bonyolult szabályozásokkal működnek a bevásárlóközpontok, az előadótermek, a sportcsarnokok és a vendéglátó helyek, korlátozzák a beléptethető emberek számát, a pultok és az asztalok távolságát egymástól, és sok intézményben tiltják a nyilvános étkezést.

A december 20-án kezdődött kampányban eddig 5 320 077-en kapták meg az első, és 4 936 635-en a második dózis védőoltást is a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, előbbi szám az ország lakosságának 57,21 százalékát jelenti.

A vasárnap elvégzett 37 889 teszt során 137 vírushordozót azonosítottak, ami 0,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3484 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 836 072 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6299-en haltak meg Izraelben.

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől. A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.

A rendkívüli jogrend elmúltával megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.

A kormányzat a járványhelyzetet azonban változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a szolgáltatások nagyobbik része.

Tény, hogy Csehországban az utóbbi hetekben folyamatosan javul a járványhelyzet. A napi új igazolt fertőzések száma ötezer alá csökkent, és a kórházakban karácsony óta a legkevesebb beteg van. Hasonló módon fokozatosan csökken a súlyos betegek és a napi elhalálozások száma is.

Másfelől felgyorsult az oltási folyamat, amelyet azonban fékez az oltóanyagok hiánya. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg, közülük több mint 700 ezer már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják. A hétvégén ismertetett egyik országos felmérés szerint a cseh lakosság jelentős része nem látna problémát abban, hogy szükség esetén akár az orosz Szputnyik V vakcinával oltassa be magát.

Boszniában fokozatosan enyhítik a korlátozásokat

Bosznia-Hercegovina fokozatosan kezdi enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, hétfőtől például - több mint három hét után - Szarajevóban ismét megnyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei. A Klix.ba hírportál beszámolója szerint szintén hétfőtől ismét lehetséges az egyéni sportolás az edzőtermekben, a sportközpontok és az uszodák viszont csak a hivatásos sportolók számára nyitnak ki.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 2732-vel 642 208-ra, Koszovóban 529-cel 97 670-re, Észak-Macedóniában 687-tel 141 850-re, Montenegróban 234-gyel 94 269-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1129-cel 184 253-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 5735-re, Koszovóban 12-vel 1996-ra, Észak-Macedóniában 46-tal 4228-ra, Montenegróban nyolccal 1373-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvennel 7402-re nőtt.

 A Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete. A SARS-CoV-2 új koronavírussal szembeni "vírusellenes hatású kombinált gyógyszerkészítmény" a fertőzés megelőzésére és gyógyítására szolgál egyaránt, és az orron át vagy belégzés útján juttatható be a szervezetbe. Az új gyógyszerről publikáció jelent meg Európai Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Allergy című szakfolyóiratában.

A gyógyszer a klinikai tesztelés első szakaszán van túl, amely bebizonyította, hogy "biztonságos és jól elviselhető". Az FMBA bejelentette, hogy elkezdődik a készítmény tanulmányozásának második szakasza koronavírusos pácienseken. Veronika Szkvorcova március 1-jén azt mondta a Vlagyimir Putyin elnökkel megtartott találkozóján, hogy a MIR-19 "közvetlen hatású koronavírus elleni készítményben" egy újonnan szabadalmaztatott molekulát használnak, amelynek nincsenek analógjai, és "mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve", a tesztelés különösen nagy gonddal folyik. A MIR az orosz "kis interferáló (közbelépő) RNS" kifejezés kezdőbetűiből álló rövidítés. A szabadalmat tíz szerző, köztük Szkvorcova kapta meg.

Az FMBA vezetője, volt egészségügyi tárcavezető kijelentette, hogy a MIR-19 az emberre nézve ártalmatlan, nincs hatással az emberi genomra és immunitásra,  ugyanakkor rendkívül hatékonyan "kikapcsolja" a vírus replikációját és megakadályozza a koronavírusos fertőzés legsúlyosabb formáit, ideértve a tüdőgyulladás, az akut légzési distressz szindróma megelőzését. Az FMBA márciusban közölte, hogy befejezte a koronavírus elleni vakcinája preklinikai szűrővizsgálatainak első szakaszát. Az oltóanyag SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást. A sejtimmunitás Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat. A vakcina klinikai tesztelésének összevont első és második szakasza a tervek szerint júliusban kezdődik.

Az orosz operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8702-nel 4 641 390-re emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 272 879-re nőtt, a halálos áldozatoké 337-tel 102 986-ra, a felépülteké pedig 7230-nal 4 265 509-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 123,7 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 347 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 501 928 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Moszkvában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 2090 volt. Ezzel immár négy egymást követő napon mutattak ki kétezernél több esetet. (Ez az érték január végén meghaladta az ötezret). A TASZSZ összesítése szerint amíg országos szinten az új fertőzöttek száma április 5-11. között alacsonyabb volt, mint a múlt héten (61 062-ről 60 496-ra csökkent), addig a fővárosban a megbetegedések száma (13 749) legmagasabb heti érték január vége óta. Moszkvában a halálos áldozatok száma vasárnapra 56-tal 19 248-ra, a gyógyultaké pedig 1388-cal 960 171-re emelkedett.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója "találgatásnak" nevezte a SzberIndeksz elemzőportál előrejelzését, amely szerint április 15. után 15 ezer fölé emelkedhet az új fertőzések napi száma. Az akadémikus értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokból indulhatott ki a matematikai modell, amely erre az eredményre jutott.

Belgium északi régiójában és a fővárosban mostantól vasárnap is oltanak

Belgium északi, Flandria nevű régiójában, valamint Brüsszelben vasárnaptól a hét minden napján folytatják a lakosság koronavírus elleni beoltását, az országban az új fertőzöttek száma jelentős csökkenést mutat, a kórházban ápoltak és az intenzív ellátásra szorulók számra azonban továbbra is emelkedik - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A beszámoló szerint az ország flamand nyelvű régiójában három oltóközpont is elérhetővé vált a lakosság számára a hét minden napján. Az országrész keleti, középső és nyugati felében vasárnap is működő oltóközpontok egy nap alatt mintegy háromezer ember beoltására képesek. Azt is közölték, hogy a jövő hétvégétől további négy oltóközpont is nyitva marad vasárnaponként, így mintegy további 6500 dózist is beadhatnak majd a hét utolsó napján. Vasárnaptól az ország fővárosában, Brüsszelben is működik egy oltóközpont, amely a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége függvényében fogadja az embereket. A nap folyamán eddig 600 ember kaphatta meg a koronavírus elleni oltást Brüsszelben. Hozzátették: Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában egyelőre nincs szándék egyetlen oltóközpont vasárnapi nyitva tartására sem, amit az illetékesek a rendelkezésre álló vakcina elégtelen mennyiségével magyaráztak.

A belga közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma 3599-re csökkent, ami 21 százalékkal marad el az egy hete közölt adatoktól. A többi járványügyi mutató emelkedik Belgiumban, ahol jelenleg 3027 embert ápolnak kórházakban, míg számuk a hét elején még csak 2921 volt. Intenzív ellátásban a hét elején közölt 832 helyett vasárnap 905 beteg részesült. A vírusfertőzés szövődményeiben átlagosan 42,7 ember halt meg naponta, ami 49,5 százalékos emelkedés heti viszonylatban.

Megjelenése óta 922 487 ember esetében mutatták ki a SARS-CoV-2 koronavírust, és 23 428-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben Belgiumban. Beszámoltak arról is, hogy a vasárnapi adatok szerint Belgiumban eddig 1 779 410 ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ami a belga felnőtt lakosság 19,4 százaléka. A második dózist 615 866 embernek adták be, ami a lakosság 6,7 százalékának felel meg. Ezzel a 18 éven felüliek közel 7 százaléka rendelkezik védettséggel a koronavírus-fertőzéssel szemben Belgiumban.

A holland illetékes közegészségügyi intézet vasárnapi adatai szerint a hétvégén a nyolcezret is meghaladta az új fertőzöttek száma. Vasárnap 8288 új esetet jelentettek Hollandiában. Ez 7 százalékos növekedés az előző nap adataihoz képest, és 20 százalékkal magasabb a múlt vasárnap közölt számoknál. A beszámoló szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek átlagos napi száma azonban egy hét alatt három százalékkal, 6990-re csökkent. A kórházban ápoltak száma növekedett, jelenleg 2517 beteget kezelnek a koronavírussal összefüggésben. Ez 9 százalékos emelkedés egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátásban 788 beteg részesül, 15 százalékkal kevesebb, mint a múlt vasárnap. Szombaton és vasárnap 260 új koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba a hollandiai kórházak, 23 százalékkal többet, mint egy hete. Az országban a hét folyamán átlagosan naponta 22-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben, az adat 6 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. Megjelenése óta 1 350 665 ember esetében mutatták ki az új típusú koronavírust, és 16 956-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

Párizs szerint kommunikációs trükk, hogy a németek orosz vakcinát vesznek

Clément Beaune francia Európai-ügyi államtitkár "kommunikációs trükknek" nevezte vasárnap azt, hogy Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül. "Most kezdődik a választási kampány Németországban. Ezzel magyarázható, hogy nagy a mozgás. Szerintem ez csak egy kommunikációs trükk, amelyet sajnálok" - fogalmazott a francia kormánytag az RTL rádió és a LCL hírtévé közös műsorában. "Olyan jeleket küldeni, mintha lennének adagok a frigóban elfekvőben, amelyeket nem használunk fel, nem felelős és főleg nem túl komoly dolog" - tette hozzá.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy miután az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek tanácskozásán az Európai Bizottság illetékese ismertette, hogy nem szerepel terveik között orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal. Kiemelte: a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a keletkezett adatokat mind meg kell osztani az EU-val.

"Angela Merkel kancellár véleménye számít. Az pedig egyértelmű. Azt mondta, hogy azt szeretné, ha európai keretben történne mindez" - hangsúlyozta a francia EU-ügyi államtitkár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a német egészségügyi miniszter maga is azt mondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított engedélyeztetési eljárás lefolytatása és az egyelőre elégtelen gyártási kapacitások miatt az orosz vakcina leghamarabb két-öt hónap múlva lesz gyártható Európában.

Franciaországban vitatott az orosz oltóanyag használata, miután a francia diplomácia többször is jelezte, hogy álláspontja szerint Oroszország "propagandaeszközként" használja a világban a Szputnyik V vakcinát. Németországban ugyanakkor a szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja a Szputnyik V használatát az EU-s forgalmazási engedély megszerzése után. Szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormányának egészségügyi minisztere előszerződést kötött 2,5 millió adag Szputnyik V megvásárlásáról.

Franciaországban hétfőtől minden 55 éven felüli kérheti az oltást

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban.

Jelenleg az oktatásban dolgozók, az egészségügyi és szociális dolgozók, a tűzoltók, valamint a krónikus betegek és a 70 éven felüliek kérhetik az oltást.  

„Hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül megkaphatja az oltást két oltóanyagnak, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat vakcinájának köszönhetően" - mondta a tárcavezető. Az utóbbit hétfőtől, a tervezettnél egy héttel előbb kezdik szállítanak az országba, és az első szállítmánnyal mintegy 200 ezer adag érkezik. Az AstraZeneca oltását a fiatalabbaknál megfigyelt vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek miatt március 19. óta csak 55 éven felüliek kaphatják.

Az egészségügyi főhatóság (HAS) ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy a kelet-franciaországi Moselle megyében és a tengerentúli francia megyék közül Guyanán, Mayotte-on és Réunion szigetén nem oltanak többet az AstraZenecával, mert az nem elég hatékony a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben, amely ezeken a területeken erősen terjed. A tengerentúli francia megyékben eddig sem használták a brit-svéd cég oltóanyagát, Moselle megyében viszont 9 ezer embert már beoltottak vele. A HAS mostantól viszont itt is csak a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-vakcina használatát javasolja.

A Johnson & Johnson oltóanyagáról a hatóság olyan adatokkal rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy "a hatékonysága nagyon magas szintű" a dél-afrikai variánssal szemben. Moselle megyében március végén a fertőzések 35 százalékát a dél-afrikai variáns okozta, amely az ország más területein a fertőzések kevesebb mint 20 százalékáért felelős, így máshol a hatóság "egyelőre nem tart szükségesnek differenciált stratégiát" az oltóanyagokat illetően.  

Franciaországban a kezdetekben kizárólag a legveszélyeztetettebbek, azaz az idősotthonokban élők és a krónikus betegek, valamint a 75 éven felüliek részesülhettek az oltásból. Ennek köszönhetően az idősotthonokban élők 75 százaléka már mindkét dózist megkapta, de az otthonaikban élő 75 évnél idősebbeknek még csak 35 százaléka.  

A kampány az elmúlt hónapban jelentősen felgyorsult, pénteken több mint félmillióan, szombaton csaknem 400 ezren kapták meg az oltás első adagját. Eddig 10,5 millió francia (a lakosság 15,8 százaléka) kapta meg az első dózis vakcinát, és mintegy 3,6 millióan (5,4 százalék) mindkét adagot.

Olivier Véran azt is jelezte, hogy az mRNS típusú vakcinák, a Pfizer/BioNTech és a Moderna két dózisa közötti időt azok számára, akik április 14. után kapják meg az első adagot, a jelenlegi 28 napról 42 napra növeli a kormány annak érdekében, hogy "gyorsabban menjen az oltási kampány a védettség csökkenése nélkül".

Horvátország részben fedezné a Covid-tesztek árát a hazatérő turisták számára

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon - mondta Nikolina Brnjac tárcavezető vasárnap az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában. Erre egyelőre húszmillió kunát (942 millió forint) különített el a tárca - mondta Brnjac, hozzátéve: tisztában vannak azzal, hogy a családoknak ez pluszköltséget jelent.

Horvátországban nemrég hatósági árat szabtak a PCR-teszteknek és az antigén gyorsteszteknek. Előbbi ötszáz kunába (23,5 ezer forint), utóbbi kétszáz kunába (9423 forint) kerül. Arra, hogy pontosan mennyivel járulna hozzá a minisztérium a tesztek költséghez, Brnjac azt mondta, erről még egyeztetnek a horvát közegészségügyi intézettel. Nyomatékosította, hogy az olcsóbb tesztek csak a turisták számára lesznek elérhetőek. Azt, hogy ki turista, a napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján ellenőrizni tudják.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki, ezért Zágráb mindenképpen meg szeretné menteni az idegenforgalmi idényt. A tesztek finanszírozása mellett arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat az országban. Ezért az idei év jelmondata a Safe stay in Croatia (Biztonságos tartózkodás Horvátországban).

A miniszter kifejtette, hogy két héten belül megkezdhetik az idegenforgalmi dolgozók oltását is a koronavírus ellen. Közel hetvenezer embert oltanának be, főleg pincéreket, szakácsokat és recepciósokat, valamint a szezonmunkásokat. A nyár elejéig pedig kilencvenezer magánszállásadót is. Bár az oltás önkéntes, a tárca abban bízik, hogy az említett szektorban tevékenykedők nagy része élni fog a lehetőséggel.

Horvátországban az elmúlt napon 1617 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 292 516-ot. Az elmúlt 24 órában 39-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6308-ra emelkedett. Kórházban 1870 beteget ápolnak, közülük 182-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában vasárnapra 548-cal, több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4119-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 615-en vannak kórházban, 139-en intenzív osztályon.

Az országban éjfélkor lejár a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat. Így hétfőtől az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások. Továbbra sem lehet azonban összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de harminc négyzetméterre csak egy résztvevő juthat. Újra kinyitnak a könyvtárak, galériák és a múzeumok is. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik az olyan sportokat, ahol a sportolók közvetlenül nem érintkeznek egymással.

Legolvasottabb cikkeink