• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az EMA hamarosan dönt négy vakcina engedélyezéséről, köztük a Szputnyik V-ről.

Az EMA hamarosan dönt a jelenleg értékelés alatt álló oltóanyagok, köztük a Szputnyik V engedélyezéséről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan döntést hoz a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinák európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról - közölte az EMA oltásstratégiai vezetője szerdán.

Marco Cavaleri, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség illetékese sajtótájékoztató keretében elmondta, az ajánlás jóváhagyásához szükséges adatok és vizsgálati eredmények mind a négy, ellenőrzés alatt álló oltóanyag fejlesztőjétől rendben és folyamatosan érkeznek, lehetővé téve a vélemény mihamarabbi kialakítását.

Cavaleri kérdésre válaszolva azt is közölte, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló vakcinák ígéretesnek mutatkoznak a koronavírus indiai változatával szemben. Elmonda, az ügynökség nagyon szorosan nyomon követi, hogy a vírus indiai variánsa miként válaszol a rendelkezésre álló oltóanyagokra. "Ígéretes bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az mRNS-alapú vakcinák képesek semlegesíteni a vírusvariánst" - közölte. Az irodavezető reményét fejezte ki, hogy az ilyen típusú oltóanyagok hatékonyak lesznek a vírusmutációval szemben, azonban még további bizonyítékok gyűjtésére és értékelésére van szükség - tette hozzá.

A vészhelyzeti használatra engedélyezett, illetve jóváhagyással rendelkező vakcinák közül kettő, a Moderna, valamint a Pfizer/BioNtech vállalatok vakcinájához hasonlóan a német CureVac jóváhagyásra váró oltóanyaga alapul hírvivő RNS (mRNS) molekulákon.

Fergus Sweeney, az EMA klinikai vizsgálatvezetője a tájékoztatón azt közölte, hogy a közelmúltban befejeződött az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina klinikai vizsgálatai rendelkezésre álló adatainak kiértékelése. Az ügynökség illetékes bizottsága most a gyártási folyamattal kapcsolatos vizsgálatokat kezdni meg. A gyárlátogatás annak megerősítését szolgálja, hogy az előállítás feltételei megfelelnek-e az uniós előírásoknak az oltóanyag ideiglenes jóváhagyásához. Mindkét vizsgálat eredménye szükséges az oltóanyagok jóváhagyásával kapcsolatos döntés meghozatalához - tette hozzá.

Szlovéniában már júniustól visszatérhet az élet a normális kerékvágásba

Szlovéniában a reprodukciós ráta 0,83-ra csökkent, és amennyiben ez így folytatódik, az országban már júniusban visszatérhet az élet a normális kerékvágásba - közölte szerdán a ljbuljanai Jozef Stefan Kutatóintézet, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járványhelyzet alakulásáról.

Ebben az esetben úgynevezett zöld szakaszba lép az ország, amikor is háromszáz alá mérséklődik heti átlagban mind a napi új esetek, mind a kórházban kezelt betegek száma. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik az összes korlátozás az országban, nem nyithatnak ki azonban az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Az előrejelzések szerint az enyhítésekre június második felétől kerülhet sor.

Szlovénia a hét elején sárga szakaszba lépett. A napi új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma 500 alá esett. Az országban minden üzlet és szolgáltatás nyitva tart, és már korábban feloldották az éjszakai kijárási tilalmat is.

Szerdára 726 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 248 000-et. Az elmúlt napon két beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4304-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 463-an vannak kórházban, 127-en közülük intenzív osztályon.

Eddig a védőoltás első dózisát 489 082-en kapták meg, közülük 255 926-an már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 23,3, illetve 12,2 százaléka.

Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésének köszönhetően a nyár elejéig beoltják a felnőtt lakosság 60 százalékát. Ezen a héten több mint százezer embert oltanak be, 52 százalékuk a Pfizer-Biontech, 34 százalékuk az AstraZeneca vakcinát kapja meg - tette hozzá.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1471 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 347 094-et. Az elmúlt 24 órában negyvenen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7589-re emelkedett. Kórházban 1892 beteget ápolnak, közülük 215-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 919 139-en kapták meg, közülük a másodikat is 267 442-en.

Romániában egy ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta

Romániában egy ezrelék alá csökkent szerdán a fertőzési ráta, vagyis a lakosság kevesebb mint egy ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést a megelőző - statisztikai szempontból már feldolgozott - kéthetes időszakban. A legmagasabb fertőzési rátájú térségek - Fehér megye (1,46), Kolozs megye (1,43) vagy Bukarest (1,42) - is már a járványügyi korlátozások szempontjából küszöbértéknek számító másfél százalékos fertőzési ráta alá került.

Az egyezrelékes ráta is fontos küszöb, mert ott, ahol ennél lassúbb a fertőzés terjedése, már minden diák (nemcsak a végzősök és az alsó tagozatosok) látogathatja az órákat, de ezt nem az országos átalag alapján, hanem a helyi járványügyi mutatók alapján, településenként döntik el.

A harmadik hullám tetőzése óta szerdán ötödször szerepelt a napi jelentésben ezernél kevesebb új fertőzött, de ez az első alkalom, amikor a mutató hitelességét nem kérdőjelezi meg az, hogy hétvégi időszakot vagy a szokásnál jóval kevesebb kiértékelt tesztet tükröz. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által szerdán közölt 930 új fertőzést több mint 34 500 teszt kiértékelése alapján diagnosztizálták, ami 2,7 százalékos találati arányt jelent.

Csökkent a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is, szerdán 6000 alá csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, és a járvány tetőzésekor Covid-kórházzá, illetve úgynevezett Covid-támogatókórházzá minősített egészségügyi intézmények egymás után térnek vissza eredeti szakosodásukhoz, hogy visszafogadhassák más betegségekben szenvedő pácienseiket.

Szerdán az intenzív terápiás osztályokon még 874 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg életéért küzdöttek az orvosok. Szerdán újabb 98 halálesetet jelentettek, ez alig marad el az utóbbi két hét átlagától.

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában szerdára ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy négy és félezer új beteget és több mint 350 elhunytat jegyeztek fel, mindkét szám a megelőző napinak több mint a duplája.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 4538 új esettel 2 129 073-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 356-tal 46 987-re nőtt. A megelőző két napban a halálos áldozatok száma még 119 volt. Eddig 1 797 136-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy 15,5 ezerrel, 284 950-re. Kórházba ugyanakkor a korábbi napokhoz hasonlóan nem sok, 1349 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

A legtöbb új beteget, 627-et jegyezték fel az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttek száma már megközelítette a 200 ezret, az elhunytaké 16-tal 4854-re nőtt.

Denisz Smihal miniszterelnök szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában közölte, hogy idén mintegy 15 milliárd hrivnyába, azaz csaknem 160 milliárd forintba került az az államnak a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzése. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évben már tartalékot is tudnak felhalmozni vakcinákból az országban.

Az UNIAN szerdán az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter által közzétett adatokra hivatkozva közölte, hogy az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 882 621-en kapták meg a védőoltás első, 1928-an a második dózisát is. Előző nap 18 264 embert oltottak be. Sztepanov arról is tájékoztatott, hogy július 1-jétől terveznek oltási igazolásokat kiadni a beoltottaknak Ukrajnában. A miniszternek meggyőződése, hogy ezekkel az igazolásokkal az ukránok szabadon utazhatnak majd a világ bármely országába.

Enyhítések Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia pedig ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt - jelentette a térség sajtója. Mindkét országban legalább 40 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az utóbbi héten.

A szkopjei kormány is rövidített a kijárási tilalmon, amely így már éjfél és 4 óra között van csak érvényben, a podgoricai kormány döntése értelmében pedig Montenegróban újraindítják a régiók közötti tömegközlekedést.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1125-tel 702 451-re, Koszovóban 49-cel 105 880-ra, Észak-Macedóniában 171-gyel 154 222-re, Montenegróban 84-gyel 98 449-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 298-cal 201 092-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6594-re, Koszovóban hárommal 2212-re, Észak-Macedóniában 26-tal 5135-re, Montenegróban eggyel 1545-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 48-cal 8866-ra emelkedett.

USA: Ingyenes lesz az emlékeztető oltás, amennyiben szükség lesz rá

Ingyenes lesz az amerikai lakosság számára a koronavírus elleni emlékeztető oltás, amennyiben szükség lesz rá - jelentette be kedden David Kessler, a Fehér Ház illetékes munkacsoportjának egyik vezetője a szenátus egészségügyi bizottsága előtt. A kormánynak van költségvetési kerete, amelyet az esetlegesen szükséges vakcinák megvásárlására fordíthat. Azt tervezzük, s aláhúzom a tervezés szót, hogy szükség esetén az emlékeztető oltások az amerikai emberek rendelkezésére állnak majd - fogalmazott a szakember.

Kessler a jövőbeli tisztességes árképzésre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, elképzelhető, hogy 2022 után ismét a kereskedelmi piacokról kell majd beszerezni a vakcinákat, de a lehetséges "következő fordulóban" nem lesz változás az ingyenesség tekintetében.

Egyes szakemberek véleménye szerint arra lehet számítani, hogy amennyiben véget ér az egészségügyi vészhelyzet, a gyógyszergyártók jelentősen megemelik a Covid-19 elleni oltóanyagok árait. Az Egyesült Államokban jelenleg a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett vakcina a legdrágább, amely 39 dollárba kerül adagonként. A Moderna, illetve a Johnson and Johnson amerikai vállalatok oltásai 32 és 10 dollárba kerülnek.

Frank D'Amelio, a Pfizer pénzügyi igazgatója februárban azt mondta: az akkori 19,5 dolláros ár egyértelműen egy "járványra vonatkozó árképzést" tükröz, ugyanis általában egy adag oltásért 150-175 dollárt szoktak felszámítani.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint keddig 263 132 561 adag Covid-19 vakcinát adtak be az Egyesült Államokban, amely 1,5 milliós emelkedést mutat tegnap óta, a naponta beadott oltások tekintetében pedig az elmúlt hét nap átlaga 2,2 millióra módosult. A CDC tájékoztatása szerint eddig az amerikai lakosság valamivel több mint 46 százaléka, azaz körülbelül 153 millió ember kapott legalább egy adag oltást, és 35 százalékuk, azaz megközelítőleg 117 millió ember a védettséghez szükséges összes vakcinát megkapta.

Kedden Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az adminisztráció partnerséget hirdet az Uber és a Lyft közösségi személyszállítással foglalkozó vállalatokkal, hogy azok ingyenesen szállítsák el az oltópontokra azokat az utasokat, akiknek szükségük van segítségre. Az elnök minderről azon a virtuális találkozón beszélt, amelyen kormányzókkal vitatta meg az oltási hajlandóság növeléséhez szükséges jövőbeli stratégiát. A tervek szerint a Lyft és az Uber több tízezer oltási helyre indít majd utakat az alkalmazásokon keresztül, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kiválasszák az oltás helyszínét, és ingyenesen odajussanak, majd hazatérjenek. A Fehér Ház szerint az akció várhatóan "a következő két hétben" indul, s július 4-ig fog tartani.

Belgium tovább lazít a járványügyi intézkedéseken, az éttermek hamarosan beltérben is fogadhatnak vendégeket

A belga kormány a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések többlépcsős lazítását jelentette be kedden, az éttermek hamarosan belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket, júniustól kül- és beltérben is látogathatók lesznek a kulturális rendezvények és sportversenyek, megnyithatnak a fitnesz-termek, és az iskolák nyári táborokat szervezhetnek. Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, a kormány átfogó nyári tervet dolgozott ki a "normális életbe" történő fokozatos visszatéréshez.

"A rendkívüli intézkedések több lépcsőben megvalósuló lazítását a sikeres oltási kampánynak köszönhetjük. Az elmúlt hetekben óriási előrelépéseket tettünk a beoltás terén" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a lazítások a járványügyi mutatók kedvezően folytatódó tendenciája mellett lehetségesek. Ehhez az kell, hogy minél többen elmenjenek beoltatni magukat.

De Croo tájékoztatása szerint az intézkedések lazításának első lépcsőjében, június 9-től az éttermek és bárok megnyithatják belső helyiségeiket is a vendégek előtt, erre 22 óráig lesz lehetőségük. A teraszok éjjel féltizenketőig maradhatnak nyitva. A távmunka továbbra is ajánlott marad, azonban a személyes munkavégzés a munkahelyeken hetente egy nap engedélyezett lesz. A kulturális rendezvényeken, mozikban, illetve a sportversenyeken beltérben legfeljebb 200 néző tartózkodhat, illetve a rendelkezésre álló helyiség a befogadóképességének 75 százalékáig tölthető meg. Kötelező lesz a maszkviselés és a biztonságos távolság megtartása. Szabadtéren legfeljebb 400 fő vehet részt az ilyen eseményeken.

Létszámkorlátozás mellett megnyílhatnak a sportcentrumok és a fitnesz-termek, a szaunák és gőzfürdők is, az iskolák nyári táborokat szervezhetnek ottalvás nélkül. Istentiszteletek, misék, esküvők és temetések akár 100 ember részvételével rendezhetők meg beltérben, és 200 fővel a szabadban. Ismét lehet tüntetést szervezni, a megmozduláson azonban legfeljebb száz fő tartózkodhat - közölte a belga miniszterelnök.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint, noha a korábbinál valamivel több beteget kell intenzív ellátásban részesíteni, a járványügyi adatok több hete tartó csökkenő trendje folytatódik. Az elmúlt 24 órában 2936 esetben jelentettek új fertőzöttet az országban, ami négy százalékkal marad el a múlt hét közepén közölt számtól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 160 koronavírusos beteget szállítottak, ez 17 százalékkal alacsonyabb az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 2255 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, szemben a múlt hét közepén jelentett 2482-vel szemben. Közülük 711 beteget ápolnak intenzív osztályon. Noha számuk egy hete 757 volt, az azóta tartó csökkenés megtorpant és enyhe növekedésnek indult. Lélegeztetőgépet 438 esetben kell alkalmazni. Naponta átlagosan 35,3 ember halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben, 9,2 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 24 583-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben és 1 017 876-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgium-szerte.

Helyreáll a kishatárforgalom Ausztria és Bajorország között

Szerdától helyreáll a kishatárforgalom Ausztria és Bajorország között - jelentette be Markus Söder bajor miniszterelnök kedden a Sebastian Kurz osztrák kancellár látogatása alkalmából tartott közös sajtótájékoztatón Münchenben. A bajor-osztrák határon december óta szigorú korlátozás volt érvényben, amely akkor lépett életbe, mikor Németország Tirolt is - Csehország és Szlovákia mellett - "vírusmutációs területté" nyilvánította. A kategorikus szabályozás megsértése kétezer euró büntetéssel járt, mely elsősorban az ingázóknak nehezítette meg az életét.

A javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően azonban mindkét fél nyitásokat tervez, Bajorország május 21-étől, Ausztria május 19-étől enyhít az eddigi korlátozásokon.

Az osztrák kancellár kiemelte, hogy a továbbiakban a beoltottak, a betegségből felgyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők egyenlő jogokat élveznek, tehát az Ausztriába történő beutazást bármelyik igazolás megléte esetén már nem nehezíti karanténkötelezettség, amennyiben nem a legmagasabb kockázati besorolású országból érkeznek. Ebbe a csoportba jelenleg csak a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília és India tartozik.

Söder hangsúlyozta, hogy Bajorország ugyan nem tesz egyenlőségjelet a beoltottak, gyógyultak és teszteltek között, mi - mint fogalmazott -  valamivel óvatosabbak vagyunk, de a turizmus felélesztése érdekében lépni kell. A bajor miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy Tirolban sikerült megfékezni a dél-afrikai vírusmutációt, és, hogy Ausztria túl van a koronavírus-járvány harmadik hullámán. A százezer lakosra vetített egyheti átlagos új megbetegedések száma Ausztriában 95,1, míg Bajorországban 116.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 870 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 632 766 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1218, az intenzív kezelésre szorulók 366-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 21-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 413-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 607 712.

Legolvasottabb cikkeink