• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Magyarországról korlátozások nélkül lehet beutazni Romániába, a beoltottság felgyorsulásával az EU-nak fel kell készülnie a nyitásra.

Oroszországban meghaladta az ötmilliót a fertőzöttek száma

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8951-tel 5 001 505-re emelkedett az operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 14,5 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 265 261-re, a halálos áldozatoké 357-tel 118 482-re, a felépülteké pedig 7297-tel 4 617 762-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 135,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 360 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 516 507 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Hónapok óta először nem volt halálos áldozat Montenegróban és Koszovóban

Nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek Koszovóban és Montenegróban az utóbbi 24 órában, amire hónapok óta nem volt példa. Montenegróban legutóbb január 2-án nem jelentettek koronavírussal összefüggő halálesetet, míg Koszovóban utoljára tavaly október 21-én nem volt halálos áldozat.

Vasárnapra Szerbiában 14-gyel 6766-ra, Észak-Macedóniában 16-tal 5296-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 9083-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. Montenegróban 1572, Koszovóban pedig 2244 maradt a halottak száma.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában 404-gyel 709 673-ra, Koszovóban 35-tel 106 805-re, Észak-Macedóniában 51-gyel 155 043-ra, Montenegróban ötvennel 99 203-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 103-mal 202 857-re növekedett.

Szlovéniában életbe léptek az enyhítések

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában, megszűntek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken - közölte a helyi sajtó szombaton.

Leginkább a sportrajongók örültek a hírnek, akik 440 nap után újra visszatérhetnek a stadionokba. Helyszíni jelentése szerint Mariborban hosszú sorokban álltak szombaton az emberek, hogy a szlovén első osztályú labdarugó-bajnokság aznapi mérkőzésére jegyet vásároljanak.

Az enyhítés feltétele azonban, hogy zárt és nyitott térben egyaránt tíz négyzetméteren legfeljebb egy fő tartózkodhat. Ülőhelyes beltéri eseményeken, színházban, moziban és sportrendezvényeken minden néző mellett egy helyet szabadon kell hagyni, és kötelező a maszk viselése. A kültéri rendezvényeken tartani kell a legalább egyméteres távolságot. A rendezvényeket - köztük a sporteseményeket - továbbra is csak védettségi igazolással lehet látogatni, azaz bizonyítvánnyal kell rendelkezni arról, hogy az illetőt beoltották, vagy átesett a fertőzésen, illetve negatív teszteredménye van.

Az enyhítések ellenére Ljubljanában péntek este több százan vettek részt egy nem bejelentett tüntetésen a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A rendőrségnek intézkednie is kellett a közrend és a közbiztonság védelme érdekében. Két rendbontót előállítottak, a szervezők ellen pedig büntetőjogi eljárás indult.

Szlovéniában szombatra 389 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4349-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 319-en vannak kórházban, 102-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 625 126-an kaptak, közülük 325 921-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 36,2, illetve 18,9 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 518 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 353 735-öt. Az elmúlt 24 órában a Covid-19-betegség szövődményeinek következtében 27-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7883-ra emelkedett. Kórházban 1217 beteget ápolnak, közülük 123-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 157 655-en kaptak védőoltást, közülük 391 713-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Ukrajnában tovább mérséklődött a járvány terjedése

Ukrajnában szombatra tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy 4600, az előző napinál csaknem 380-nal kevesebb új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma sem érte el a 180-at, ami öt nap óta a legkedvezőbb halálozási adat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4606 új esettel 2 179 988-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekedés üteme már ötödik napja stagnál, vagyis eddig egész héten nagyjából ötezer körüli új fertőzöttet regisztráltak. Az elhunytaké 178-cal 49 279-re emelkedett. Az új halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent a héten, az előző napon még 202-en, az azelőttin 203-an, a hét elején viszont még 278-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Eddig 1 941 625-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 12 600-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint nyolcezerrel, 189 084-re. Kórházba az előző naphoz képest több mint százzal kevesebb, 1665 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

A legtöbb új beteget, 438-at ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közben közölte, hogy már átment a laboratóriumi ellenőrzésen félmillió dózis a kínai Sinovac vállalat által gyártott CoronaVac elnevezésű vakcinából. Ez a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány április 30-án érkezett meg Ukrajnába. A tervek szerint május 24-től kezdik kiszállítani az ország régióiba. A vakcinával főként katonákat, nemzeti gárdistákat, ügyészeket és olimpikonokat terveznek beoltani. Május 9-én is érkezett félmillió dózis CoronaVac vakcina, ennek a szállítmánynak még tart a laboratóriumi ellenőrzése - fűzte hozzá a tárca az UNIAN hírügynökség jelentése szerint.

Szerbiában is oltakozásra buzdítják a fiatalokat

A fiatalok koronavírus elleni oltakozásának felgyorsítására indult kampány Szerbiában, a szakértők szerint ugyanis a 18 és 35 év közöttiek körében a legalacsonyabb az oltási hajlandóság. Branislav Tiodorovic, a szerb kormány járványkezeléssel megbízott válságstábjának tagja közölte, hogy az említett korosztály kevesebb mint 12 százaléka oltatta be magát a koronavírus ellen, ezt az arányt viszont jelentősen növelni kell, ha maszkok és korlátozások nélkül akarnak élni. Hozzátette: a legtöbben a 65 és 74 éves korosztályból oltatták be magukat, annak a korosztálynak a 65 százaléka már megkapta a vakcinát.

Ana Brnabic kormányfő pénteken közölte, hogy a nagykorúak 44 százaléka kapta meg eddig valamely védőoltás első adagját, mindkét adaggal pedig a 35 százalékukat oltották be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 391-gyel 709 269-re, Koszovóban 58-cal 106 770-re, Észak-Macedóniában 46-tal 154 992-re, Montenegróban 55-tel 99 153-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 132-vel 202 754-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 13-mal 6752-re, Koszovóban kettővel 2244-re, Észak-Macedóniában 15-tel 5280-ra, Montenegróban hárommal 1572-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 9074-re emelkedett.

Magyarországról korlátozások nélkül lehet beutazni Romániába

A Magyarországról érkezők korlátozások nélkül beutazhatnak Romániába, miután a román hatóságok pénteken Magyarországot az ezt lehetővé tevő zöld jelzésű országok közé sorolták. Eddig Magyarország a sárga jelzésű országok listáján volt. A zöld besorolású országokból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Romániába.

A bukaresti hatóságok a múlt héttől azokat az országokat sorolják az úgynevezett zöld zónába, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek aránya lakosságarányosan másfél ezrelék vagy alacsonyabb. A sárga zónába a másfél és három ezrelék közötti fertőzési rátájú országok tartoznak, a három ezrelék feletti lakosságarányos fertőzési rátájú országokat pedig a vörös zónába sorolják. Az országok besorolásának frissítéséről szóló határozatokat azok elfogadásától számított 24 óra múlva alkalmazzák.

Pénteken Romániában 484 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel a hatóságok, és 49 fertőzött beteg vesztette életét a járvány miatt.

A WizzAir diszkont légitársaság szintén pénteken jelentette be, hogy június 6-áig több romániai repülőtérről kilenc ország célállomásai felé 27 járatot indít újra fokozatosan, a jegyek péntektől foglalhatók. A légitársaság Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság, Portugália, Hollandia, Franciaország és Málta irányába indítja újra járatait.

EU-csúcs - Michel: a koronavírus elleni beoltottság felgyorsulásával az EU-nak fel kell készülnie újranyitásra

A beoltás felgyorsulásával az Európai Unió a koronavírus-járvány új szakaszába lépett, az unió feladata most az, hogy felkészüljön a nyár előtti újranyitásra - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken a tagállami vezetőknek küldött, hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében üdvözölte, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós tanúsítvány bevezetéséről. "Az unión belül szabad mozgás megkönnyítése érdekében folytatnunk kell munkánkat, mindazonáltal rendkívül fontos éberen figyelnünk a koronavírus új változatainak megjelenését, és készen kell álljunk a szükséges lépések megtételére" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a hétfő este 19 órakor kezdődő munkavacsorát külpolitikai kérdéseknek szentelik. Mivel Moszkva jogtalan és provokatív lépései folytatódnak mind az EU tagállamain belül, mind azokon kívül, a vezetők vitát folytatnak Oroszországról - közölte.

Áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: a megállapodást és annak jegyzőkönyveit teljes mértékben végre kell hajtani a kölcsönösen előnyös kapcsolat és a szoros partnerség kialakítása érdekében. Elmondta, a tanácskozáson röviden kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

A keddi megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése áll. Hozzátette, a tagállami vezetők megvitatják a koronavírus elleni oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló uniós erőfeszítéseket, és azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja az vakcinamegosztást a világ többi részével. A keddi munkanap témái között továbbá a klímaváltozás kérdése is szerepel - közölte levelében az Európai Tanács elnöke.

Moszkvában alacsonyabb az átoltottság, mint az európai városokban

Moszkvában a koronavírus ellen beoltottak aránya alacsonyabb, mint bármely más európai városban, mert a lakosság vonakodik az oltástól - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere egy aktivistafórumon. Szobjanyin elismerte, hogy az oltások ingyenessége, a nyugdíjasok számára bevezetett anyagi ösztönzők, valamint a parkokba és bevásárlóközpontokba kihelyezett oltóközpontok megnyitása sem segített abban, hogy az oltás népszerűvé váljon a fővárosban

"Mi voltunk az elsők a világon, akik bejelentettük, hogy megkezdtük a tömeges oltást. És mi most helyzet? Moszkvában a beoltottak aránya kisebb, mint bármelyik európai városban, sokszor többszörösen. Továbbra is megbetegszünk, emberek halnak meg, és mégsem akarják beoltatni magukat" - mondta Szobjanyin a blogján pénteken megosztott videofelvételen.

Kifogásolta, hogy a mintegy 12 millió fővárosi lakos közül mindössze 1,3 millió oltatta be magát. Úgy vélekedett, hogy ez a szám már legalább a duplája lehetne. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes korábban közölte, hogy országosan 14 millióan kapták meg a vakcina első dózisát, mindkettőt pedig több mint 10 millióan.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter pénteken egy moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a járványhelyzet normalizálódása azokban a régiókban mutatható ki stabil tendenciaként, ahol a lakosság legnagyobb hányada kapott védőoltást. "Mindenkinek tudatában kell lennie annak, hogy nemcsak magáért, hanem a környezetéért, a barátaiért, a hozzátartozóiért és az idősekért is felelős" - mondta.

Az RBK című gazdasági napilap szerint Moszkvában az átoltottság 10,27 százalékos. Az orosz régiók közül az éllovas Csukcsföld, a sereghajtó pedig az észak-kaukázusi Dagesztán. Oroszországban januárban kezdődött meg a lakosság általános vakcinációja, amelyhez saját fejlesztésű Szputnyik V, Szputnyik Light, EpiVacCorona és CoviVac típusú oltóanyagot használnak.

A SuperJob.ru portál egy eheti felmérése szerint az oroszok 66 százaléka negatívan viszonyul ahhoz, hogy kötelezővé tegyék a Covid-19 elleni védőoltást. A közvélemény-kutatás szerint az ellenzők szerint az emberek számára meg kell hagyni a választás szabadságát, a vakcináció előírása pedig a jogaik megsértését jelentené. A védőoltás kötelező előírását csak a megkérdezettek 19 százaléka támogatja. Ők elsősorban a fertőzés veszélyességével érvelnek. A felmérést egy 1600 fős, országos reprezentatív mintán végezték el a gazdaságilag aktív lakosság körében.

A héten Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, volt állam- és kormányfő egy szentpétervári jogászfórumon azt fejtegette, hogy az orosz vezetés a védőoltás beadatásának önkéntességéből indul ki, "de néha, államérdekből, a lakosság túlnyomó többségének védelme érdekében az effajta döntések kötelező jellegűvé válhatnak".

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8937-tel 4 983 845-re emelkedett az operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 16,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 264 986-ra csökkent, a halálos áldozatoké 389-cel 117 739-re, a felépülteké pedig 9350-nel 4 601 120-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 135 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 358 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 510 012 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaország legalább 30 millió vakcinadózist ad a szegényebb országoknak az év végéig

Franciaország az év végéig legalább 30 millió vakcinadózist átad a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltással történő megsegítésére létrehozott Covax nemzetközi vakcinaelosztási rendszernek - jelentette be pénteken Emmanuel Macron államfő. "Nincs jogunk felhalmozni oltóanyagokat egyes országokban, amikor a többieknek nem jut. És megdöbbentő hogy időnként elkezdik beoltani a gyerekeket ott, ahol még az idősebbek és a veszélyeztettek nem eléggé átoltottak" - mondta a francia elnök az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívását támogató videójában. "Egy európai kezdeményezés keretében Franciaország legalább 30 millió dózist oszt meg különböző oltóanyagokból az év végéig" - tette hozzá Emmanuel Macron "igent mondva az oltási multilateralizmusra".

A Covax összesítése szerint a legfejlettebb országok lakosságának egyharmada már megkapta legalább az első vakcinadózist, miközben a szegényebb országokban alig 0,2 százalékos ez az arány. A WHO ezért nemzetközi szolidaritásra kéri a fejlett országokat, mielőtt megkezdik a gyerekek és a kamaszkorú fiatalok oltását.

A Covid-19 vírusa elleni vakcinák gyártása továbbra sem megfelelő ütemű a világban, a Covax pedig még messze nem érte el a célját, vagyis azt, hogy az oltóanyagokból a szegény országok is részesüljenek. A Covaxban részt vevő országokban a tervek szerint az év végére el kellene érni a lakosság 20 százalékának beoltottságát, de becslések szerint ehhez 190 millió adag hiányozni fog júniusban.

Eddig az Egyesült Államok 80 millió dózis átadására tett ajánlatot, amelyből 60 millió az AstraZeneca oltóanyaga. Franciaország áprilisban már bejelentette, hogy 100 ezer, június közepéig pedig félmillió AstraZenaca-vakcinadózist ad az afrikai országoknak a Covax keretében. Ezenkívül Svédország is felajánlott egymillió dózist.

A francia elnök azt is megerősítette, hogy kész támogatni az oltóanyagok szellemi tulajdonjogának feloldását, de csak azzal a feltétellel, hogy a WHO és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) csatolt jelentésében azt szükségesnek tartja a gyártás felgyorsításához a világban. Franciaország az Európai Unióhoz hasonlóan sokáig úgy vélte, hogy nem a szabadalmaknak a civil szervezetek és az Egyesült Államok által is szorgalmazott feloldásának kérdése jelenti a fő akadályt.

"A szellemi tulajdonjog kérdésénél nem lehet semmilyen tabu, semmilyen ideológia, egyszerűen világos diagnózison alapuló megoldás kell. Amennyiben a szellemi tulajdonjog jelenti az akadályt a gyártáshoz, megoldást kell találnunk, mint régen az AIDS esetében" - mondta Emmanuel Macron.

Mindeközben Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek koronavírus elleni oltása - jelentette be pénteken Alain Fischer, az oltási programért felelős kormánymegbízott. "A 16 és 18 év közöttiek beoltása elég gyors lesz, június folyamán megoldható" - mondta a megbízott a BFM hírtévében.

Az Európai Unióban forgalomban lévő oltóanyagok közül egyedül a Pfizer-BioNTech közösen kifejlesztett vakcinája engedélyezett ennek a korosztálynak. A kamaszkorúak közül eddig csak a krónikus betegségben szenvedők kérhették az oltást, ami 10-20 ezer fiatalt érintett.  A 16 és 18 év közötti korosztályhoz mintegy 1,6 millió francia tartozik.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy május 31-től valamennyi nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra. Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével az tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió, júniusban pedig 32 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból.

Több mint egy hete egyébként már valamennyi, legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten a késő esti órákban az előző napról megmaradt adagokat másnapra. Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, mi ez a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan - a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka - kapta meg mindkét adagot.

Legolvasottabb cikkeink