• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.11.27 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az új variáns is jelzi, hogy nem ért véget a járvány, Belgiumban megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns.

Von der Leyen: az EU a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból

A koronavírus legújabb variánsa jobb megismeréséig az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a tagországoknak a dél-afrikai régióból és valamennyi érintett országból, hogy korlátozzák a vírus terjedését - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben pénteken. Ursula von der Leyen nyilatkozatában közölte azt is, hogy a tudományos világ támogatja az óvintézkedést, ahogyan a koronavírus-járvány megállítását célzó beoltás fontosságát is hangsúlyozza.

Emlékeztetett: az uniós bizottság és a gyógyszergyártó vállalatok között korábban létrejött megállapodások kimondják, hogy a vakcinákat azonnal hozzá kell igazítani az új vírusváltozatokhoz, amint azok megjelennek. Hangsúlyozta, hogy az érintett országokból érkező, vagy hazatérő utasoknak be kell tartaniuk a szigorú karanténszabályokat. Von der Leyen a járvány visszaszorítását célzó szabályok betartására szólított fel, és a beoltás fontosságát hangsúlyozva hozzátette: az ismétlőoltások még jobb védelmet nyújtanak a koronavírussal szemben.

Az uniós óvintézkedés bejelentését megelőzően több ország, köztük Izrael, Szingapúr és az Egyesült Királyság már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, Eswatiniből - az egykori Szváziföldről - és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

Brit egészségügyi miniszter: az új variáns is jelzi, hogy nem ért véget a járvány

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus most azonosított új változatának felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a globális koronavírus-járvány. Sajid Javid a londoni alsóházban tartott pénteki tájékoztatóján  elmondta: a B.1.1.529 jelű, minden eddiginél több mutációt tartalmazó koronavírus-variánsról az első génszekvenciális vizsgálati anyagot Hongkong tette közzé, és ezt egy olyan páciens koronavírus-szűrési leletéből nyerték, aki előzőleg Dél-Afrikában járt. Javid hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia volt az első ország, amely azonosította az új variáns potenciális veszélyeit és riasztotta a nemzetközi partnereke t.

Nagy-Britannia már péntektől felfüggesztette a repülőjáratokat hat afrikai országból az új koronavírus-variáns vizsgálatának idejére. Az intézkedés Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét érinti. Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e hat országból érkeznek, vagy az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk tíz napra. Ez a brit és az ír állampolgárokra, valamint az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiekre vonatkozik. Akik nem tartoznak e három kategóriába, és a tervezett angliai utazásuk előtti tíz napban jártak a hat érintett afrikai országban, nem utazhatnak be Angliába.

Sajid Javid pénteki alsóházi tájékoztatóján elmondta: a brit kormányt aggasztja az a lehetőség, hogy a B.1.1.529 koronavírus-variáns megjelenése esetleg jelentős közegészségügyi kockázattá válhat. A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új változat tulajdonságaival kapcsolatban nagyon sok még a bizonytalanság. Hozzátette: mindent meg kell tenni a vírus megfékezése érdekében, beleértve a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő oltási dózisok beadását minél több embernek.

Nagy-Britannia erőteljes helyzetben van a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen a harmadik vakcinadózist már több mint 16 millió embernek beadták. A harmadik oltási adag beadatása az új koronavírus-variáns megjelenése előtt is fontos volt, és immár nem is lehetne fontosabb, mint most, az új változat azonosítása után - hangsúlyozta a brit egészségügyi miniszter.

Szakértők ugyanakkor óvják a lakosságot a pániktól. James Naismith, az Oxfordi Egyetem világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC közszolgálati rádió pénteki hírműsorának nyilatkozva kijelentette, hogy az új vírusvariáns felbukkanása "nem ok a kétségbeesésre", mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Hozzátette: folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja. Naismith professzor szerint a járvány eddigi szakaszában sokkal hatékonyabbá vált a betegség ellenőrzés alatt tartását célzó megelőző tevékenység is. Úgy fogalmazott, hogy az új variáns megjelenése "rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja".

Belgiumban megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns

Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormány a térségből érkező utazókra vonatkozó korlátozásokra készül, egyben újabb megszigorító intézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter pénteken közölte, hogy a koronavírus minden eddiginél fertőzőbbnek tartott új, B.1.1.529 kódjelű változatának eddig egy pozitív esetéről tudnak Belgiumban. A fertőzést egy külföldről hazatérő utas november 22-én végzett vírustesztje mutatta ki - tette hozzá.

Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken tartott sajtótájékoztatóján közölte: a belga kormány új korlátozásokat szándékozik bevezetni a dél-afrikai térségből érkező utazók számára. Ezek között 10 napos kötelező karantén, a nem belga állampolgárok, vagy az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők esetében pedig beutazási tilalom szerepel. A belga miniszterelnök nem részletezte, hogy a beutazási korlátozás mely országokból érkezőket érinti.

De Croo egyúttal a koronavírus-járvány megfékezését célzó újabb és szigorúbb szabályok azonnali hatályú bevezetését jelentette be. Közölte: a bárok és éttermek reggel 5 és éjjel 23 óra között lehetnek nyitva, fogyasztás csakis asztalnál ülők számára engedélyezett. Az éjszakai szórakozóhelyek, diszkók és tánctermek bezárnak. A zárt térben tartott nyilvános rendezvényeken csakis ülőhelyek engedélyezettek, korlátozott létszám és a látogatók védettségi igazolványának felmutatása mellett. Ez a szabály érvényes az esküvők és temetések esetében is. A rendelkezés a magánlakásokban tartott találkozókra nem vonatkozik.

A szabadtéri nyilvános rendezvények létszámkorlátozás, valamint a távolságtartásra vonatkozó szabály betartása mellett lehetségesek. Sporteseményt zárt térben csakis közönség nélkül tarthatnak, de a 18 év alatti sportolókat a szüleik elkísérhetik. Az iskolákban ismét kötelező lesz a maszkviselés, rendszeresen szellőztetni kell, és gyakran kell koronavírus-tesztet végezni mind a diákoknak, mind az oktatóknak. A távmunkára vonatkozó szabályok szerint a munkavállalók hetente egyszer mehetnek be a munkahelyükre, december 19-től pedig legfeljebb kétszer.

A 65 év felettiek, az egészségügyi dolgozók, az immunhiányos betegek, valamint az egydózisú Johnson & Johnson vakcinával beoltottak emlékeztető oltása után a lehető leghamarabb, a teljes belga lakosságnak további adag védőoltást kell kapnia - tette hozzá a belga kormányfő.

A belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma 16 762 volt az elmúlt hétnapos időszakban. Ez 47 százalékos emelkedést jelent az előző hét adataihoz képest. Kórházba naponta átlagosan 303 embert szállítanak a fertőzés miatt, 22 százalékkal többet, mint a múlt héten. Jelenleg 3462 embert ápolnak kórházban koronavírussal, közülük 669 beteg fekszik intenzív osztályon. Mindkét adat jelentősen emelkedett a hét folyamán. Átlagosan naponta 37-en halnak meg Belgiumban a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben, 16 százalékkal többen, mint az előző hétnapos időszakban.

A járvány kezdete óta 1 millió 679 ezer 861 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 26 793-an estek a SARS-CoV-2 koronavírus áldozatául Belgiumban.

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be az afrikai mutáns megjelenése miatt

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken. Kibővítik az izraeli beutazási tilalommal sújtott, "piros" jelzésű afrikai államok körét, és fájdalmas gazdasági következményekkel járó lépéseket helyeztek kilátásba, de a zárlat bevezetése egyelőre nem került szóba, miután Afrikából beutazó több személynél is a koronavírus korábbiaknál is fertőzőbb és veszélyesebb változatát azonosították.

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken sajtóértekezletet tartott, melyen ismertette az új intézkedéseket. Egyiptom és Marokkó kivételével az összes afrikai országot a tiltott országok közé sorolták, ahonnan csakis az izraeli állampolgárok térhetnek vissza, mások nem utazhatnak be, és ismét megnyitják a karanténszállodákat a veszélyesnek minősülő helyekről érkezők ellenőrzésére. "Riasztó ponthoz értünk, új helyzetbe kerültünk" - mondta Bennett. "A Dél-Afrikából érkezett vírusváltozat nagyon aggasztó. Ez a vírusváltozat száguld, és már meg is érkezett az országba. Egy esetet bizonyosan találtak, és három másikat vizsgálnak, de feltételezzük, hogy több is van" - hangsúlyozta az izraeli kormányfő. "Az viszont jó hír, hogy Izrael korán felébredt, elsőként a világon. Minden rendszerünk felkészült, de lépéseinknek bizonyos gazdasági ára lesz. Készen állunk a hátrányosan érintettek megsegítésére, felkészültünk minden forgatókönyvre, beleértve a megszorításokat is"- tette hozzá Naftali Bennett.

A rádió jelentése szerint Izraelben az elmúlt hetekben a különböző minisztériumok összehangolásával olyan vészhelyzeti gyakorlatot hajtottak végre, melyben kidolgozták egy elképzelt "omega" nevű vírusváltozat megjelenésekor bevezetendő intézkedéseket, és a jelenlegi helyzetben felhasználják ennek a gyakorlatnak a tanulságait. Első lépésként minden afrikai országból az utóbbi napokban visszatért izraeli állampolgárt (Marokkó és Egyiptom kivételével) berendelnek azonnali PCR-tesztre, és negatív eredményének kézhez vételéig házi karanténban kell tartózkodniuk. 10 millió, az új vírustörzs azonosítására szolgáló különleges PCR-készletet vásárolnak, és megkezdik a szennyvíz mintáinak vizsgálatát az új változat okozta esetleges tünetmentes megbetegedések kimutatására. Emellett száz óvodában kísérleti jelleggel levegőszűrőket szerelnek fel, és szombat este ismét összeül majd a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet, hogy esetleges további korlátozásokról döntsenek.

Csütörtökön 528 új vírushordozót azonosítottak mintegy 80 000 teszt elvégzésével Izraelben. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,69 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató. A súlyos betegek száma csütörtökön 120 volt, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 341 541 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok.

Izraelben tavaly december vége óta 6 299 237 tizenkét évesnél idősebb személyt oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,74 százaléka. Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 066 789-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,72 százalékát jelenti.

Jelenleg Izraelben 7167 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 166-an vannak közülük kórházban. A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8182-en, az utóbbi 7 napban 12-en haltak meg Izraelben.

Hollandiában újabb szigorításokat rendeltek el

A holland ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt.

A vasárnaptól érvénybe lépő rendelkezések értelmében a vendéglátó egységeknek és a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltoknak délután öt órától reggel ötig zárva kell tartaniuk, továbbá zárt tereken ismét kötelező lesz a maszk viselése. A holland kabinet fizikai távolságtartásra intett, főleg az idősebb személyekkel kapcsolatban, és a távmunka bevezetését szorgalmazza.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök tájékoztatott az intézkedések bevezetéséről, emellett sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nyáron újranyitást rendelt el, anélkül, hogy kellő mértékben felhívta volna a lakosság figyelmét a higiéniai és távolságtartási szabályok tiszteletben tartására.

Az európai járványhelyzet a 85 százalékos átoltottság ellenére jelenleg Hollandiában a legsúlyosabb. A fertőzések gócpontja Limburg tartomány, ahol az utolsó két hétben napi átlagban közel 22 500 új fertőzöttet regisztráltak. Ugyancsak pénteken a holland kórházakban túltelítettség miatt elrendelték a nem sürgős beavatkozások elhalasztását, több fertőzöttet német kórházakba szállítottak.

Hollandiában november közepén a kormány részleges lezárásokat rendelt el. Az intézkedések elleni tüntetések a múlt hét végén erőszakos zavargásba torkolltak, a rendőrség mintegy 200 embert állított elő.

A francia kormány elhalasztotta az Antillákon az oltási kötelezettséget a zavargások miatt

A francia kormány december 31-re halasztotta az Antillákon a koronavírus-járvány elleni oltási kötelezettséget az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára, miután az intézkedéssel szembeni tiltakozásokból kinőtt általános szociális mozgalom néhány napja zavargásokká fajult.

A Franciaországhoz tartozó karibi szigeteken, Guadeloupe-on és Martinique-on a kötelező oltás ellen hetek óta tartó tüntetések fokozatosan alakultak át - a jelentős munkanélküliség és szegénység miatt - szociális követeléseket is magukban foglaló társadalmi megmozdulássá. A tüntetők már az üzemanyag-áremelés és az infláció ellen is tiltakoznak.

A kedélyek megnyugtatására Olivier Véran egészségügyi és Sébastien Lecornu tengerentúli ügyekért felelős miniszter pénteken közös közleményben jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja az oltási kötelezettség határidejét az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára. Az anyaországban szeptember 15-ig kellett felvenniük az ágazatban dolgozóknak az oltás két adagját.

A szigeteken a megmozdulások az elmúlt napokban számos erőszakos cselekményhez, barikádépítéshez, üzletek kifosztásához, egyes helyeken lövöldözéshez is vezettek. Guadeloupe fővárosában, Pointe-á-Pitre-en a parti őrségtől fegyvereket loptak el november 20-ra virradó éjjel, míg Martinique székhelyén, Fort-de-France városában péntekre virradó éjjel rendőrökre és újságírókra lőttek.

A rendőrség közlése szerint tíz rendőr megsérült, ötre rálőttek, öt másikat pedig különféle tárgyakkal dobáltak meg. Négy újságíró, köztük az AFP francia hírügynökség fotósára és a BFM hírtelevízió munkatársaira is rálőttek motorozó férfiak Fort-de-France egyik kihalt utcáján, amikor felvételeket készítettek egy távolban égő barikádról.

"Ezeket a szélsőségesen súlyos cselekményeket egyhangúlag és egyértelműen el kell ítélni" - hangsúlyozta pénteken Jean Castex miniszterelnök. A belügyminisztérium azt közölte az AFP-vel, hogy legalább tíz embert előállították az éjszakai erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta: a zavargások kezdete óta a két tengerentúli megyében csaknem 150 embert állítottak elő. 

A francia kormány eközben tárgyalásokat kezdett a szakszervezetekkel és a helyi önkormányzati vezetőkkel a válság megoldására. Guadeloupe-on a helyi képviselők a tengerentúli miniszter látogatását kérték, aki megígérte, hogy hamarosan a szigetre látogat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a látogatás "nem történhet nyomásra, és pontos és kölcsönös kötelezettségvállalások mellett" kell megszervezni.

A karibi térségben jóval alacsonyabb az életszínvonal, mint Franciaország európai területén. Guadeloupe-on a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, és 19 százalékos a munkanélküliségi ráta. Martinique-on csak 12,4 százalékos volt a munkanélküliség 2020-ban, de ott is csaknem 30 százalékos a szegénységben élők aránya, s ez a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerint több mint kétszerese az országos átlagnak.

Legolvasottabb cikkeink