• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.19 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Franciaországban a többlethalálozás mellett jelentősen nőtt a születések száma, Izraelben öt napra rövidítik a házi karantén idejét.

Megszűnik a korlátozások zöme Angliában

A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában közölte: jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő, és aznaptól nem kell szájmaszkot sem viselni a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban.

Jelenleg büntetőeljárás indítható azok ellen, akik e helyeken nem viselnek maszkot, de jövő csütörtöktől a maszkot nem viselők büntethetősége is megszűnik. A kormány visszavonja emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazza olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé teszik a távmunkát.

Koronavírus-fertőződés esetében egyelőre kötelező marad a karantén, de a kormány hamarosan ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Román egészségügyi miniszter: csaknem tízszer kisebb a halálozási ráta a járvány előző hullámához képest

A koronavírus-járvány mostani, ötödik hullámában csaknem tízszer kisebb Romániában a halálozási ráta a járvány előző hullámához képest - mutatott rá Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a szerdai kormányülés elején a miniszterelnök felkérésére tájékoztatta a kabinet tagjait a járványhelyzetről és az általa vezetett minisztérium intézkedéseiről. Rafila kifejtette: a tárca prioritásai közé tartozik a tesztelési kapacitás bővítése, hogy a fertőzötteket idejében karanténba lehessen küldeni, és így korlátozzák a kór továbbterjedését, és amennyiben pedig szükséges, korábban részesüljenek orvosi ellátásban, ne akkor kerüljenek kórházba, amikor már súlyos állapotban vannak.

A miniszter szerint sikerült több mint háromezer családorvosi rendelőt bevonni a rendszerbe, ahol bárki ingyen teszteltetheti magát. Rafila rámutatott: a keddi jelentésben minden korábbinál több (csaknem 90 ezer) teszt eredménye szerepel, egyebek mellett ezzel is magyarázható, hogy megugrott (megközelítette a 17 ezret) a napi esetszám. Úgy vélte, a napi tesztelési kapacitás jövő hétre meghaladhatja a százezret és ezzel együtt az igazolt fertőzések száma is nőni fog.

Elkezdődött a kórházak betegfelvételi osztályainak tehermentesítését szolgáló, járóbeteg-rendszerben működő Covid-központok kialakítása, amelyek ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató, vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát. Eddig 123 ilyen Covid-központtal kötött szerződést az országos egészségbiztosító pénztár, ezekben a korábban csak kórházakban alkalmazott antivirális gyógyszerek is rendelkezésre állnak. A tervek szerint a hét végéig mind a 230 Covid-központot működésbe helyezik.

A miniszter cáfolta, hogy exponenciálisan növekedne a koronavírusos megbetegedések száma a gyermekek körében, és felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a napi ingadozásokat, hanem az általános tendenciát kell figyelni. Rafila szerint a gyermekek és a felnőttek esetében is naponta 2-3 százalékkal nő a kórházi leterheltség, amelyet az egészségügyi rendszer "gond nélkül kezelni tud". A napi fertőzési adatok ugyan megközelítették az előző járványhullám tetőzési szintjét, de a kórházakra nehezedő nyomás jelentősen kisebb, és most 8-10-szer kevesebb áldozatot szed a járvány, mint tavaly októberben - mutatott rá a román egészségügyi miniszter.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 16 610-zel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, ami több mint duplája az utóbbi két hét átlagának. A szerdai összegzésben szereplő 56 haláleset 75 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma egy hét alatt 48 százalékkal (4534-re), ezen belül a beutalt gyermekeké 133 százalékkal (387-re) emelkedett. Az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma egy hét alatt 27 százalékkal (530-ra), ezen belül a kiskorúaké 116 százalékkal (13-ra) emelkedett.

Izraelben napi kétszázezer is lehet az új fertőzöttek valódi száma

Izraelben napi kétszázezer is lehetett kedden az új fertőzöttek valódi száma Nachman As professzor, egészségügyi minisztériumi igazgató szerint a koronavírus-járvány ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámának csúcsidőszakában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kedden teszteltek körében 71 593 koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben. Ez a legnagyobb napi fertőzésszám a járvány közel két évvel ezelőtti kezdete óta, de As professzor szerint a valódi szám ennek a két-háromszorosa lehet, elérheti a kétszázezret is a jelentős arányú tünetmentes esetek okán.   

A minisztérium vasárnap óta nem közli a friss járványügyi adatokat a számítógépes rendszer hibája miatt, ugyanis az adatbázisok kialakításakor nem számítottak ilyen nagy számokra, s át kell alakítani a számítógépes rendszert feldolgozásuk és nyilvánossá tételük érdekében.

A fertőzöttek rendkívül nagy napi száma ellenére jelenleg csak 526 súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban. Eran Szegál professzor, a Weizman Tudományos Intézet biológus és statisztikus szakembere úgy nyilatkozott a katonai rádióban szerdán, hogy a súlyos esetek maximális száma ezer körül maradhat, várhatóan kisebb lesz az előző, delta hullám idején mért 1200-nál.

Az egészségügyi minisztérium és a kormány között megbeszélések indultak a "zöld címke" rendszerének megszüntetéséről. Az omikron ugyanis tömegesen megfertőzi az oltottakat is, és ezért nincs értelme, hogy csak az oltottak és a frissen teszteltek látogathassák a nem létszükségleti cikkeket vagy gyógyszereket árusító boltokat, a vendéglőket és a nyilvános rendezvényeket, vagyis a jelenleg zöld címkével megjelölt helyeket.

A Walla hírportál értesülése szerint az iskolákban még januárban új rendszert vezetnek be, amely megszünteti a számukra jelenleg előírt házi karantént, abban az esetben is, ha valamelyik diákról kiderül, hogy fertőzött. A szakemberek szerint a karanténok súlyos terhet jelentenek szüleik és már az izraeli gazdaság számára is. A jövőben a gyerekek heti háromszori tesztelésével próbálják majd megakadályozni a járvány terjedését, és elősegíteni a fertőzöttek elkülönítését.

A The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál úgy tudja, hogy jövő héten megkezdik 25-30 millió gyorsteszt kiosztását a kisiskolásoknak, a felsőoktatásban tanuló diákoknak és a rászoruló családoknak.

Az EU több mint 2,2 millió adag oltóanyagot szállított afgán menekülteknek Iránba

Az Európai Unió több mint 2,2 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot szállított Iránba, hogy biztosítsa az országban tartózkodó afgán menekültek koronavírus-fertőzés elleni védelmét - közölte az Európai Bizottság szerdán. Az iráni hatóságok járványellenes küzdelmének támogatására küldött oltóanyagokat az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül biztosította, Spanyolországból.

Az uniós bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU továbbra is támogatást nyújt világszerte minden olyan országnak, amely kéri ezt a védekezéséhez. Az Iránba küldött oltóanyag az európai szolidaritás újabb példája, a védőoltások globális megosztása ugyanis a pandémia megszüntetésének és az emberéletek megmentésének leghatékonyabb módja - hangsúlyozta Lenarcic.

A tervek szerint a következő napokban további vakcinaadagok érkeznek Iránba Lengyelországból és Svédországból, így a perzsa államba szállított adagok száma meghaladja majd a 6,2 milliót - tájékoztatott az uniós közlemény.

Az Európai Unió a világ számos országának, kérésre, ez idáig több mint 37 millió adag, koronavírus elleni vakcina szállítását tette lehetővé az Unió tagállamaiból - tette hozzá az uniós biztos.

Szlovéniában új tesztelési szabályok léptek életbe

Új tesztelési szabályok léptek életbe Szlovéniában szerdától, mert a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt a laboratóriumok nem bírják a terhelést - közölte az egészségügyi minisztérium.

A háziorvosok csak a tünetekkel rendelkező várandós nőket, krónikus betegeket és a csökkent immunválaszra képes személyeket utalhatják be azonnal PCR tesztelésre, azokat, akiknél nagy valószínűséggel súlyos lefolyású lehet a betegség. Mindenki másnak gyors antigéntesztet kell végeznie, és csak pozitív teszt esetén kérheti orvosától a PCR vizsgálatot - közölte a tárca.

Szerdára rekordszámú, 12 286 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és nyolc beteg halt meg. Kórházban 566 beteget ápolnak, közülük 151-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 258 191-en kaptak védőoltást, közülük 1 204 513-an mindkét adagot felvették.

A valamivel több mint négymillió lakosú szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 10 427 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 45-en hunytak el. Kórházban 1796 beteget ápolnak, közülük 204-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 283 377-en kaptak védőoltást, közülük 2 188 899-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Horvátországban naponta 20 ezer PCR tesztet tudnak csak kiértékelni a laboratóriumok. Vili Beros egészségügyi miniszter ezért a múlt héten bejelentette, hogy a védettségi igazoláshoz elég lesz gyors antigéntesztet is végezni. Európai digitális Covid-igazolványt nem lehet vele kiváltani, de országon belül elfogadják az eredményét. A szűrési és tesztelési programba hétfőtől bekapcsolódtak a háziorvosi praxisok is.

Franciaországban a többlethalálozás mellett jelentősen nőtt a születések száma

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt tavaly is jelentős volt a többlethalálozás, de alacsonyabb mértékű, mint 2020-ban, a születések és a házasságok száma viszont tavaly már meghaladta a válság előtti szintet is. A kettős folyamat eredményeként az ország lakosságának száma 81 ezerrel nőtt, és megközelíti a 68 milliót - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) kedden közzétett jelentéséből.

A lakosság 0,3 százalékos növekedéséhez a legálisan, munkavállalás vagy családegyesítés céljából érkező bevándorlók (140 ezer) is hozzájárultak, így 2022-ban Franciaország lakossága elérte a 67,8 milliót. Az INSEE ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a születések száma - a 2020-as jelentős visszaesés után - a vártnál magasabb volt tavaly.

A születések száma 2020 elején történelmileg alacsony szinten volt, még függetlenül a koronavírus-járványtól. Kilenc hónappal az első szigorú általános karantén után, 2021 elején is további visszaesés volt megfigyelhető az előző évhez képest. A járvány és az azzal járó bizonytalanság a statisztikai hivatal szerint még inkább elijesztette a párokat 2020 tavaszán a gyerekvállalástól, és arra ösztönözte őket, hogy elhalasszák a családtervezést.

Az év végén, 2020 decemberének közepe és 2021 februárjának közepe között további 10 százalékos csökkenést mértek a születések számában, majd márciusban és áprilisban a születések száma hirtelen elkezdett emelkedni, nyártól pedig ugrásszerű növekedés történt. 2021-ben az év végéig 738 ezer gyerek született, ez 3 ezerrel több, mint 2020-ban. Ezzel megszakadt az a csökkenő tendencia, amely 2015 és 2020 között volt megfigyelhető. A termékenységi mutató, azaz az egy nőre jutó gyermekek száma is ismét emelkedett, a 2020-as 1,82-ről tavaly 1,83-ra.

A többlethalálozás tavaly 7,1 százalékos (44 ezer fő) volt a járványt megelőző 2019-hez képest, 2020-ban, a járvány első évében viszont 12 ezerrel kevesebben haltak meg.     

Szakemberek szerint a koronavírus-járvány tényleges hatásainak megállapításához figyelembe kell venni a lakosság elöregedését, amely automatikusan a halálozás emelkedésével jár, a koronavírus okozta Covid-19 betegség nélkül is. De figyelembe kell venni az orvostudomány fejlődését is, amelynek köszönhetően egy adott korosztályban csökken a halálozás esélye.

Az INSEE megállapítása szerint a járvány tavaly 35 ezerrel több halálesetet okozott a várthoz képest, míg 2020-ban 47 ezer francia életét követelte a koronavírus.

A születéskor várható élettartam, amely korábban minden évben nőtt, a járvány első évében, 2020-ban 0,5 évet csökkent a nők és 0,6-t a férfiak számára. Tavaly viszont már emelkedett a járványt megelőző szinthez képest, a nők számára jelenleg 85,4 év (+0,3), és 79,3 év (+0,2) a férfiak számára.

Izraelben szerdától öt napra rövidítik a házi karantén idejét

Izraelben szerdától egy hétről öt napra rövidítik le a koronavírussal fertőzöttek kötelező házi karanténjának idejét - értesült a helyi média kedden. Az új szabályozás szerint a tünetmentes vírushordozók két negatív, a negyedik és ötödik napon elvégzett otthoni teszttel is véget vethetnek házi karanténjüknek. Akiknek tüneteik vannak, továbbra is kötelesek lesznek tíz napig lakásukba zárkózni.

Az egészségügyi minisztérium már vasárnap óta nem közölte a koronavírus-járvány friss adatait, a katonai rádió szerint azért, mert a fertőzöttek magas száma nyomán összeomlott a számítógépes nyilvántartási rendszerük. A rádióban megszólaltatott szakértők szerint naponta mintegy ötvenezer új vírushordozót találnak a tesztek segítségével, s ezt több egészségbiztosító pénztártól elkért adattal támasztottak alá.

Eran Szegal, a Weizman Intézet biológiai statisztikával foglalkozó professzora a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek úgy nyilatkozott, hogy a közeli napokban várhatóan csökkenni kezdenek az új esetszámok, leszálló ágba kerül majd a járvány ötödik, omikron koronavírus-változat meghatározta hulláma.

A decemberben kezdődött ötödik hullámban eddig több mint félmillió koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben, de Szegal becslése szerint a valóságban háromszor-négyszer többen fertőződhettek meg. Szerinte ezen a héten még jelentősen emelkedik a súlyos betegek száma, de a kórházakra nehezedő nyomás várhatóan nem lesz nagyobb a negyedik, "delta hullámban" tapasztaltnál.

A minisztérium közlése szerint a súlyos esetek 86 százaléka 60 év feletti, s a hatóságok a negyedik oltás felvételére biztatják az időseket, mert az csökkenti a súlyos megbetegedés veszélyét. A Pfizer Covid-vakcina negyedik dózisának beadásáról közölt első jelentős izraeli tanulmány szerint a második emlékeztető oltás nyomán jelentősen megemelkedett az antitestek szintje, beleértve a "semlegesítő antitesteket".

"Azt látjuk, hogy két hét elteltével a Pfizer-vakcina növeli az antitestek számát, beleértve a "semlegesítő antitesteket", de mindez nem bizonyult egyértelműen elégségesnek az omikron változattal szemben"- idézta a The Times of Israel című lap a friss tanulmányt. A tanulmányt jegyző Gili Regev-Yochay professzor, a Síba kórházban a 150, négyszer oltottal végzett kísérletet vezető kutató sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a negyedik oltás nem adott magasan hatékony védettséget a fertőzéssel szemben a különösen gyorsan terjedő vírusvariánsnál, noha védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben. A közeljövőben a jelenleg is zajló megfigyelések révén pontosabb ismeretekhez lehet majd jutni, miután már több mint félmillió, főként hatvan év feletti izraeli vette fel ezt az oltást.

Legolvasottabb cikkeink