• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: A legfrissebb külföldi hírek a járványról

Hírek 2020.03.27 Forrás: MTI
Koronavírus: A legfrissebb külföldi hírek a járványról

Több a fertőzött az USA-ban, mint Kínában, Olaszországban ismét több a fertőzött, meghalt egy 16 éves francia lány.

Akadnak biztató jelek az új típusú koronavírus-járvány lassulását illetően Európában, de a járványnak koránt sincs vége, a világnak pedig hozzá kell szoknia a helyzet teremtette új körülményekhez -jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója csütörtökön. Hans Kluge példa nélkülinek, ám szükségesnek nevezte a számos ország által meghozott, a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedéseket.

Újra megugrott a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Hatszázhatvankettővel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a szerdai 3491-hez képest  csütörtökre mintegy 1000-rel növekedett. A polgári védelmi hatóság hangsúlyozta, hogy a valós adatok a közölteknél is magasabbak, mivel nem tartalmazzák Piemont tartományt, amelynek megkésett számait a péntekiekhez adják majd hozzá. Az "új" elhunytak száma csökkent, de a polgári védelem szerint továbbra is magas: szerdán 683, kedden 743, hétfőn 602, vasárnap 650, szombaton 793 beteg halt meg, míg az elmúlt 24 órában 662.

Az újonnan diagnosztizált betegek száma az utóbbi öt napban mért enyhe, de fokozatos csökkenés után  emelkedett ismét hirtelen, 4492-re. 

Szakértők nem zárták ki, hogy elérkezett a "tetőzés", amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt. Agostino Miozzo a polgári védelmi hatóság helyettes vezetője kijelentette, a hirtelen esetnövekedés okait még vizsgálják. A WHO főigazgató-helyettese Ranieri Guerra hangsúlyozta, a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.      

Az Egyesült Államokban a vírusfertőzöttek száma meghaladta a Kínában regisztráltakét

Az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát - jelentette csütörtökön délután a Johns Hopkins egyetem és kórház. A tekintélyes baltimore-i intézmény adatai szerint az Egyesült Államokban - washingtoni idő szerint csütörtökön délután - 82 ezer 404 fertőzést diagnosztizáltak az új típusú koronavírussal, míg Kínában 81 ezer 782 a regisztrált fertőzöttek száma.

Az amerikai tagállamok szerinti megoszlást tekintve a járvány legerőteljesebben New York államban és a vele szomszédos New Jerseyben, valamint a nyugati parti Kaliforniában szedi áldozatait. A gyorsan terjedő vírus az Egyesült Államokban eddig összesen 1173 ember életét követelte. Az amerikai egészségügyi szakemberek, köztük a vírus terjedésének visszafogását és a betegek kezelésének feltételeit összehangoló kormányzati munkacsoport tagjai folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államokban a vírus további gyors terjedésére, sőt új epicentrumok kialakulására lehet számítani.

Franciaországban elhunyt egy 16 éves lány

Franciaországban 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük - közölte csütörtök este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. A növekedés több mint százzal magasabb, mint az előző 24 órában, és a spanyolországi és olaszországi összesítések után továbbra is a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon. 

A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka.

Az előjelzések szerint Franciaországban a következő héten várható a járvány csúcspontja.

Jérome Salomon kiemelte: a járvány egyre súlyosbodik Franciaország minden területén, és valamennyi közkórház és magánklinika példátlan és rendkívüli erőfeszítéssel vesz részt a betegek ellátásában: 576 intézményben ápolnak Covid-19 fertőzötteket. Jelenleg naponta 9 ezer koronavírus-tesztet végeznek a francia egészségügyben, de a szám tíz napon belül 25-30 ezerre nőhet. Az egészségügyi minisztérium szerint a március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások, amelyeknek legalább április végéig tartó meghosszabbítását javasolják a szakemberek, csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

Miközben Elzász után a kórházak Párizsban és környékén is kezdenek megtelni, elindult csütörtökön az első egészségügyi szuperexpressz (TGV) a világon, amellyel a kelet-franciaországi Strasbourgból nyugat-franciaországi városokba szállítottak át súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket Angers, Le Mans és Nantes kórházaiba. Az elmúlt napokban már a hadsereg repülőgépei is részt vettek betegek elszállításában a túlterhelt elzászi kórházakból.

Száznál többen haltak meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

 A csütörtöki adatok szerint a megelőző egy napban  több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök este jelentette be, hogy a szerda este zárult 24 órában 113 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. Nagy-Britanniában így  a hivatalos adatok szerint eddig összesen 578 halottja van a járványnak.

Az NHS tájékoztatása szerint csütörtök délelőttig 104 866 szűrést végeztek és 11 658 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a hivatalosan azonosított brit fertőzések száma. Jenny Harries, az angol helyettes tisztifőorvos napi tájékoztatásában elmondta: a brit egészségügyi hatóságok várakozása szerint az új nagy-britanniai fertőzéses esetek száma húsvét környékén tetőzik, és onnantól már csökkenésnek indul.

Románia: ezernél több fertőzött, Szlovákia: terjed a járvány, cseh felajánlás Rómának és Madridnak

Csaknem egy hónappal az első diagnosztizált eset után Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a legfrissebb, csütörtök kora délutáni adatok szerint. Csehországban estére 1925 koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, ami 250-nel haladja meg a reggeli adatokat.

Romániában előző napi 144-nél valamivel kevesebbel, 123-mal 1029-re nőtt csütörtökön a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 29-et intenzív osztályon ápolnak, 94-et gyógyultnak nyilvánítottak, 17-en pedig meghaltak. Külföldön csütörtökig 11, Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. Romániában vasárnap halt meg az első koronavírusos beteg, azóta naponta 4-6 újabb áldozatot követelt a járvány.

A koronavírus-fertőzéssel regisztrált több mint ezer ember átlagéletkora 45 év. A stratégiai kommunikációs törzs közleménye szerint legtöbbjük (60 százalékuk) a 19-50 év közötti korosztályhoz tartozik. Az igazolt fertőzöttek 3 százaléka kiskorú, 53 százalékuk felnőtt nő, 44 százalékuk felnőtt férfi.

Kilencre emelkedett csütörtök estére Csehországban az új koronavírus-járvány áldozatainak száma. A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb kimutatás szerint az országban 1925 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, ami 250-nel haladja meg a reggeli adatokat. Csehországban reggel és este közölnek hivatalos összegző adatokat a koronavírus-járvány alakulásáról. A betegségből eddig tízen gyógyultak ki, ez a szám nem változott.

Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter a Twitteren. Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban újságíróknak azt mondta, javasolni fogja a kormánynak, hogy Csehország nyújtson segítséget a Kínából kiindult koronavírus-járvány által leginkább sújtott két államnak. Csehország jelenleg több mint 250 ezer egészségügyi védőöltözettel rendelkezik, s a további megrendelések már úton vannak Prágába."Mi ezt megengedhetjük magunknak, nekik (olaszoknak, spanyoloknak) nagyon nagy szükségük van rájuk" - jegyezte meg a belügyminiszter.

Petrícek úgy véli, hogy Csehország segítség gyanánt orvosokat is küldhetne az olaszoknak és a spanyoloknak. Megjegyezte azonban, hogy erről az egészségügyi és a védelmi tárcának kell döntenie. "Rendkívül fontos, hogy az Európai Unió országai ebben a nehéz helyzetben szolidárisak legyenek egymással" - szögezte le.

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma csütörtök délelőttre. A csütörtökön bejelentett fertőzöttek ismét az ország különböző részeiből valók, hármuknál a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre, ketten pedig külföldről érkeztek haza. Szlovákiában csütörtök délig több mint 4800 vírustesztet végeztek el, ezek közül több mint 4500 bizonyult negatívnak.

Legolvasottabb cikkeink