• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus a világban - hétfői összefoglaló

Hírek Frissítve 2020.02.10 Forrás: MTI
Koronavírus a világban - hétfői összefoglaló

Szintet emelt Nagy-Britannia, újabb németek karanténban. A nagyvilág hírei a koronavírus kapcsán.

A Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a biztos azt mondta, hogy a vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre. Kiemelte: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint - köztük európaiakat is -, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

"Alapvető fontosságú, hogy az egész nemzetközi közösség a koronavírus elleni küzdelemre való felkészültségre és a válaszadás lehetőségeire összpontosítson, a szolidaritást is szem előtt tartva" - fogalmazott.

A miniszterek a csütörtöki különtalálkozón a helyzetértékelést követően következtetéseket fognak elfogadni a teendő, összehangolt lépésekről - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez idáig mintegy ötszáz európai uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból, az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg. Az unió emellett január végén 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására.

Az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központja minden EU-tagállammal szoros kapcsolatot tart, és koordinálja a szükséges védőeszközök Kínába szállítását - közölték.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői jelentése szerint kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma az országban. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálesetek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba. Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29 600-ra nőtt vasárnap.

Kínán kívül 24 országban jelent már meg az újfajta koronavírus.

Újabb brit páciensek szervezetében mutatták ki a vírust

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Az angliai tiszti főorvosi szolgálat vezetője nem sokkal később arról számolt be, hogy újabb brit páciensek szervezetében mutatták ki a vírust.

Matt Hancock hétfői bejelentésnek elsősorban jogi jelentősége van, a súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetés hivatalos deklarálása ugyanis pótlólagos intézkedési jogköröket biztosít a brit kormánynak a Kínából kiindult vírusfertőzés nagy-britanniai elterjedésének megakadályozására.

A minisztérium szóvivőjének megfogalmazása szerint az intézkedés megerősíti azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik fertőzés gyanúja esetén az érintettek kötelező elszigetelését saját biztonságuk érdekében, illetve akkor, ha egészségügyi szakértők megítélése szerint fennáll az a kockázat, hogy az illetőtől mások is elkaphatják a fertőzést.

Chris Whitty, az angol tiszti főorvos nem sokkal később bejelentette, hogy négy további brit állampolgár szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét, a regisztrált brit fertőzöttek száma így nyolcra emelkedett. Whitty professzor, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, hétfői tájékoztatásában közölte: a négy újonnan azonosított brit fertőzött mindegyike egy már korábban megfertőződött brit állampolgárral állt kapcsolatban, és a vírusfertőzést Franciaországban kapták el. A négy fertőzöttet két londoni kórházban kezelik.

Vasárnap megérkezett Nagy-Britanniába az utolsó olyan külön légijárat, amely a brit kormány szervezésében Vuhanból evakuált brit és más nemzetiségű állampolgárokat. A brit kormány által bérelt gép Brize Norton katonai repülőterén, a brit királyi légierő (RAF) Londonhoz közeli támaszpontján száll le, fedélzetén 200 utassal. A brit utasokat a támaszpontról egyenesen Milton Keynes konferenciaközpontjának elkülönítőjébe szállították, a külföldi utasokkal a gép Spanyolországba repült tovább.

Újabb csoport németet szállítottak haza Vuhanból
Újabb csoport németet szállítottak haza a kínai Vuhanból, az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából, német illetékesek hétfői tájékoztatása szerint mind a húszan jól vannak, és egyikük sem fertőzött. A berlini tartományi kormány közleménye szerint a 16 felnőtt és 4 gyerek tesztjei kivétel nélkül negatívak. Azonban 14 napig karanténban kell maradniuk, és a vírus jelenlétét vizsgáló tesztet minden negyedik nap elvégzik náluk.

Egy héttel korábban, február 2-án egy 124 fős csoportot szállítottak Vuhanból Németországba. Közülük kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, a frankfurti egyetemi klinikán helyezték el őket. A többiek karanténban vannak, újabb fertőzöttet nem találtak.

A legutóbbi összesítések szerint Németországban 14 ember hordozza bizonyítottan az új koronavírust. Az esetek továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 14 fertőzött közül 12 él a tartományban.

Legolvasottabb cikkeink