• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.06.25 Forrás: MTI
Koronavírus-hírek a nagyvilágból

Romániában a tünetmentes fertőzötteket tíz nap kórházi felügyelet után akkor is hazaküldik, ha nincsen még két egymás utáni negatív teszteredményük.

Romániában 460 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában
Romániában 460 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és a megfertőződöttek száma meghaladta a 25 ezret - közölte a stratégiai kommunikációs törzs csütörtökön kora délután.

Az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma a koronavírus-járvány tetőzésének időszakát idézi. A kór romániai megjelenése óta csupán három alkalommal - április közepén - volt ennél magasabb az egy nap alatt jegyzett megbetegedések száma. A csütörtökön bejelentett új esetek száma több mint kétszerese a napi megbetegedések elmúlt 30 napra számított átlagának.

Az országban 25 286 személyt fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus. Hetvenegy százalékuk (17 906) meggyógyult, hat százalékuk (1565 személy) meghalt. Jelenleg 5815 aktív fertőzöttet tartanak számon, ami harminc százalékkal több, mint a betegség hullámvölgyében jegyzett június 8-i adat. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 199-re emelkedett a június 7-én jegyzett 144 eset után. Csütörtökön ugyan csak 10 új halálesetet jelentettek be, de az elmúlt hét nap elhalálozásainak átlaga 15 volt.

A román hatóságok a kórházak túlterhelésétől tartván keddtől módosították a fertőzöttekre vonatkozó előírásokat. Korábban a tünetmentes fertőzötteket is kórházban tartották mindaddig, amíg két egymás utáni teszt nem jelezte azt, hogy meggyógyultak. A keddtől alkalmazott szabály szerint a tünetmentes fertőzötteket tíz nap kórházi felügyelet után akkor is hazaküldik, ha nincsen még két egymás utáni negatív teszteredményük. Az intézkedés bevezetése óta kórházi ágyak százai szabadultak fel.

Nelu Tataru egészségügy-miniszter csütörtökön azt közölte, hogy a kormány csütörtökön és pénteken tárgyal a július elsejétől tervezett további lazításokról. Hozzátette: reméli, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi a korlátozások további részleges feloldását. A miniszter szerint azt tervezik, hogy a helyi adatokat figyelembe vevő szabályozásokat vezetnek be minden településen.

Romániában április végén tetőzött a koronavírus-járvány. Akkortól június első hetéig napról napra javultak a mutatók. Június első hetétől azonban mind a napi megbetegedések, mind a napi elhalálozások, mind az aktív fertőzöttek, mind pedig az intenzív osztályon kezelt betegek száma folyamatosan növekszik. A járvány a korlátozások részleges feloldását követően kapott ismét erőre.

Horvátországban több mint két hónap óta a legtöbb fertőzöttet regisztrálták
Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban a válságstáb csütörtöki közleménye alapján.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban. Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt.

Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet.

Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza. "Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket" - tette hozzá.

Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

Eközben a kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet, amely támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és az azzal járó közterheket. A rendelet vonatkozik minden olyan vállalatra, amelynek forgalma a járvány miatt visszaesett, és a dolgozóinak száma meghaladja a tíz főt.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint szerdára hat újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.

Többségében itt is behurcolt esetekről, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről van szó. Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten "vörös listára tette", s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket. A nem biztonságos országok listájára került még Albánia és Portugália is. Bár az elmúlt egy napban nem történt haláleset, a Covid-19 betegség következtében elhunytak száma hivatalosan 109-ről 111-re emelkedett. A két eset még áprilisban történt, de azóta bebizonyosodott, hogy a fertőzés következményében haltak meg.

Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány csütörtöktől kötelezővé tette a szájmaszk viselését zárt terekben és a közösségi közlekedési eszközökön.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Meghaladta a 40 ezret Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, naponta folyamatosan egyre nő a fertőzöttek száma, csütörtökre már 994 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 40 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján a regisztrált fertőzöttek száma 40 008, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1067-re emelkedett, miközben eddig 17 758-an gyógyultak meg, közülük 349-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 21 183.

A legtöbb új beteget már legalább két hete a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentik, ahol csütörtökre 204 új fertőzöttet regisztráltak. Második helyre ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megye került 95 új esettel, a harmadikra pedig Kárpátalja és az ország legfertőzöttebb régiója, a főváros, Kijev, egyaránt 85 új beteggel, őket Rivne megye követi 84 új fertőzöttel.

Kárpátalján az elmúlt napban öt újabb haláleset történt, velük együtt az elhunytak száma 70-re emelkedett. A megyében eddig 2454 fertőzöttet azonosítottak, közülük 864-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből.

Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 4613-at. Szerdán haláleset nem történt, az eddig elhunytak száma 101, a gyógyultaké 1473.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap 23 905 tesztet végeztek el az országban, ebből 13 015 PCR-tesztet és 10 890 antitestszűrést. Az elmúlt napban 206 beteget szállítottak kórházba.

A belügyminisztérium szerint a fertőzés gyorsuló terjedésének egyik fő oka, hogy a közösségi közlekedési eszközökön nem tartják be a maszkviselés és a kötelező távolságtartásra vonatkozó szabályokat - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál, hivatkozva az ukrán elnöki iroda által kiadott közleményre, amelyben a hivatal az államfőnél tartott szokásos válságstáb-értekezletről számolt be.

A belügyi tárcánál közölték, hogy három napja háromszoros bírságot vetnek ki azokra a vállatokra és szervezetekre, amelyek megszegik a karanténkorlátozásokat. Volodimir Zelenszkij a tanácskozáson elégtelennek minősítette a lakosság felvilágosítását a korlátozások enyhítésével egyidejűleg fennmaradó karanténszabályok, elsősorban a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartására vonatkozóan. Az egészségügyi miniszter már több ízben jelentette ki, hogy a fertőzés terjedésének gyorsulása Ukrajnában amiatt következett be, hogy a lakosság a korlátozások enyhítését úgy fogta fel, mintha eltörölték volna a karantént, és nagyon sokan felhagytak az arcmaszk viselésével.

Oroszországban rekordalacsony, 1,17 százalékos a fertőzöttség napi növekménye
Kilencedik napja kevesebb mint 8 ezerrel emelkedik az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma Oroszországban, a napi növekmény aránya rekordalacsony, 1,17 százalékos volt a csütörtökön közzétett hivatalos összesítés szerint.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 7113-mal 613 994-re emelkedett, 32 százalékuk volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 679-cel 230 225-re, a halálozásoké 92-vel 8605-re, a gyógyultaké pedig 6342-vel 375 164-re nőtt.

Moszkvában az észlelt fertőzések száma csütörtökre 885-tel 217 791-re, a halottaké 12-vel 3669-re, a gyógyultaké pedig 926-tal 142 194-re nőtt. Az orosz fővárosban az új esetek száma második napja 900 alatt maradt, ami 26 százalékos csökkenést jelent a hét elejéhez képest.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 18,1 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 311 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 307 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

Koszovóban lemondták vagy elhalasztották a nyári fesztiválokat
Valamennyi nyárra tervezett fesztivált lemondtak, vagy augusztus végére és szeptemberre halasztottak Koszovóban a koronavírus-járvány miatt. A balkáni államban szerdáról csütörtökre 2268-ról 2363-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek, amelybe eddig 40-en haltak bele.

Szerbiában egy nap alatt 13 092-ről 13 235-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán nem volt halálos áldozata a betegségnek, így az elhunytak száma 263 maradt. A pénzügyminiszter közölte, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozások egymilliárd eurónyi kedvezményes hitelt igényeltek a koronavírus-járvány kezelése érdekében. Áprilisban a kormány kétmilliárd euró értékű kedvezményes hitelt hagyott jóvá számukra. A gazdaságsegítő intézkedésekre összesen 5,1 milliárd eurót szánt a kormány.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 5311-ről 5445-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és ezzel 259-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi miniszter szerint a közvetlen kapcsolatok és az átfertőződés sokkal nagyobb veszéllyel jár, mint a határnyitás, ezért támogatta a kormánynak azt a döntését, hogy péntektől nyissák meg az ország összes szárazföldi átkelőjét.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 3588-ról 3676-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két ember halt bele a betegségbe, így a halottak száma 173. A Világbank jelentése szerint a kormányok segítsége nélkül a Nyugat-Balkánon mintegy 400 ezren süllyedhetnek teljes szegénységbe, ami azt is jelenti, hogy a gazdasági válság Bosznia-Hercegovinában is majdnem százezer embert érint igen súlyosan.

Montenegróban csütörtökre 383-ról 389-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az Adria-parti országban két hónapja nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. A kormány közzétett egy térképet, amelyen követhető, honnan hurcolták be a vírust az országba. Eszerint jelenleg 59 fertőzött van, közülük 45-en Szerbiában fertőződtek meg, közülük is 14-en egy több ezer néző előtt lejátszott focimeccsen vettek részt Belgrádban.

Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták
Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerdai adatai szerint.

Egyedül a szerdai napon 38 672 új fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban így már több mint 2,3 millió a regisztrált esetek száma, és több mint 121 ezer ember halt meg a vírus okozta Covid-19 nevű betegségben.

Csaknem valamennyi államban emelkedett az új fertőzéses esetek száma. A legtöbb fertőzöttet Kaliforniában, Texasban és Floridában azonosították. A nyugati parti Kaliforniában szerdán 7149 új esetet regisztráltak, a déli Texasban 5551-et, a délkeleti Floridában pedig 5511-et. Jelentősen nőtt a betegek száma Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában is.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a fertőzések szaporodásához a gazdasági élet újraindítása mellett az elmúlt napok tüntetéssorozata is hozzájárulhatott.

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy csütörtöktől minden texasi négy sebészi maszkot kaphat ingyenesen a szűrőállomásokon.

Ron DeSantis, Florida kormányzója szerint az állam hosszú időre szóló lezárása után elsősorban a fiatal korosztályok viselkedtek óvatlanul, nem viselve szájmaszkokat és figyelmen kívül hagyva a javasolt társadalmi távolságtartás szabályait.

New York államban, Connecticutban és New Jersey-ben bejelentették, hogy csütörtöktől kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk mindazoknak, akik olyan tagállamokból érkeznek, ahol ismét erősödik a járvány.

Legolvasottabb cikkeink