• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.30 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

A Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba a második félévben.

Ukrajna megtiltotta a Covid-19 elleni orosz vakcinák bejegyzését
A kijevi parlament pénteken második olvasatban is elfogadta a gyógyszerek és védőoltások, köztük a koronavírus elleni vakcinák gyorsított bejegyzését lehetővé tevő törvénymódosítást, megtiltva egyben az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagok bejegyzését. A törvénymódosításra a jelen lévő 364 képviselő közül 280-an szavaztak igennel a minimálisan szükséges 226 helyett - közölte az Unian hírügynökség.

A törvénymódosítás lehetővé teszi az ukrán egészségügyi minisztérium számára, hogy sürgősségi ellátásra való hivatkozással gyorsított eljárás keretében jegyezhesse be a koronavírus elleni vakcinákat abban az esetben is, ha objektív okok miatt nem végezték el teljes mértékben az ehhez szükséges klinikai vizsgálatokat. A pozitív döntés feltétele az is, hogy az adott vakcinát már több más országban és az Európai Unióban is be kellett jegyeztetni.

Az orosz vakcinát kizáró, Petro Porosenko volt államfő képviselőcsoportja által benyújtott indítvány értelmében a törvény hatálya alá tartozó gyógyszer nem származhat az "agresszorként elismert államból".

A gyorsított eljárásban kiadott bejegyzési tanúsítvány egy évig maradhat érvényben, újabb egy évre szóló meghosszabbítás lehetőségével.

Koszovóban és Montenegróban is megjelent a vírus új változata
Koszovóban és Montenegróban is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata - közölték az országok vezető járványügyi szakértői. Armend Zemaj koszovói megbízott egészségügyi miniszter péntek esti pristinai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a koszovói közegészségügyi intézet Berlinbe küldött 35 mintát, amelyek közül háromról derült ki, hogy a koronavírus brit mutációjáról van szó.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 1717-tel 392 354-re, Koszovóban 342-vel 59 646-ra, Észak-Macedóniában 302-vel 92 206-ra, Montenegróban 539-cel 60 827-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 303-mal 121 499-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 18-cal 3983-ra, Koszovóban öttel 1487-re, Észak-Macedóniában tízzel 2841-re, Montenegróban szintén tízzel 800-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 4611-re nőtt.

Romániában tovább halasztják a már előjegyzett személyek beoltását
Romániában tovább halasztják a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző foglalkoztatási csoportok már előjegyzett tagjainak a beoltását - döntötte el pénteken a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság.

Amint a bizottság közölte: így próbálják biztosítani, hogy mindenki, aki az első oltást megkapta, a megfelelő időben kaphassa meg a másodikat is. A módosítást az kényszerítette ki, hogy a Moderna is a vártnál kevesebb oltóanyagot szállított. Így csak február 16. után kapják meg a vakcina első dózisát azok a 65 év alatti személyek, akik a január 30. és február 11. közötti időszakra voltak előjegyezve. A halasztás 66 884 személyt érint. A 65 év fölöttiek az előjegyzett időpontban kapják meg a védőoltást.

A Hotnews.ro portál közlése szerint pénteken újabb tíz személynél mutatták ki az országban a koronavírus sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságból származó törzsét. Ezzel 15-re emelkedett a bizonyítottan e vírustörzzsel fertőzöttek száma Romániában, és míg eddig Dél-Romániában észlelték az ilyen eseteket, két új fertőzést Kolozsváron jegyeztek.

A szakemberek aggasztónak tartják, hogy a tíz új esetet 79 személy leleteiből mutatták ki. Ez arra utal, hogy a vírustörzs sokkal nagyobb arányban okozza a romániai megbetegedéseket, mint azt eddig gondolták.

A stratégiai kommunikációs törzs által közölt napi hivatalos adatok azt jelzik, hogy kedd óta ismét nagyobb az új fertőzések és az elhalálozások napi száma, mint a korábbi két hét átlaga volt. A pénteken délután nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 2737 új esetet és 91 elhalálozást jegyeztek, míg a napi új esetek átlaga a korábbi két hétben 2614, a napi haláleseteké pedig 76 volt.

Az esetszámok enyhe növekedése egyelőre nem ró többletterhet a kórházakra. Ott továbbra is 8000 alatti COVID-beteget (pénteken 7788-at) ápolnak, akik közül kevesebb mint ezren (pénteken 996-an) szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Moszkva 50 millió embernek elég vakcinát tud szállítani az EU-ba a második negyedévben
A Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba 2021 második negyedévében - közölte pénteken a Twitteren az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az RFPI szerint ez akkor válna lehetővé, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza.

Az orosz szuverén alap rámutatott, hogy a Szputnyik V használatát eddig 15 országban hagyták jóvá, és a vészhelyzeti felhasználás engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt december 22-én az EMA-hoz is benyújtották.

Korábban az Európai Bizottság elismerte, hogy az unió tagállamai rendkívüli közegészségügyi szükségleteik kielégítésére jogosultak a maguk számára olyan oltóanyagokat jóváhagyni és beszerezni, amelyek nem rendelkeznek európai tanúsítvánnyal. Ebben az esetben a tagállamok a vakcinát csak a saját területükön alkalmazhatják és nem adhatják tovább vagy értékesíthetik más tagállamoknak.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 238-cal 3 813 048-ra emelkedett pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A növekmény 0,51 százalék, az új esetek 11,5 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 485 401, a halálos áldozatoké 534-gyel 72 185-re, a felépülteké pedig 26 204-gyel 3 255 462-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 101,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 411 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 643 433 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink