• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.02.20 Forrás: MTI-Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Lengyelországban újból felgyorsult a járvány. Romániában a napi esetszámok stagnálást jeleznek. Oroszországban bejegyezték a harmadik vakcinát.

Szerbia további majdnem 2,5 millió adag oltást vásárol a Pfizertől
Szerbiába az idei év második negyedévében 1,2 millió adag Pfizer/BioNTech-oltás érkezik, a harmadik negyedévben pedig további 1,19 millió vakcinát vásárol a nyugat-balkáni ország az amerikai gyógyszercégtől - jelentette be Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter arról beszélve, mit tartalmaz a szerb kormány és a Pfizer között a napokban aláírt szerződés.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 2632-vel 431 680-ra, Koszovóban 340-nel 65 690-re, Észak-Macedóniában 415-tel 98 618-ra, Montenegróban 454-gyel 71 112-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 402-vel 127 590-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 14-gyel 4306-ra, Koszovóban tízzel 1568-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 3037-re, Montenegróban hattal 937-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 5069-re nőtt.

Szerbiában már meghaladta az egymilliót a koronavírus elleni felhasznált oltóanyagok száma, a vakcinák mintegy negyedét már az újraoltásra használták.

Ukrajnában több mint 25 ezren haltak bele már a betegségbe
Ukrajnában továbbra is stagnál a koronavírus terjedésének üteme, az előző két naphoz hasonlóan szombatra is több mint hatezer új beteget jegyeztek fel, megint sokan kerültek kórházba, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig meghaladta a 25 ezret.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon 6295 új esettel 1 299 967-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 73 áldozattal 25 045-re. Eddig 1 144 516-en gyógyultak meg, közülük az előző nap mintegy 4500-an, az aktív betegek száma így csaknem 1700-zal 130 406-ra nőtt.

Az előző nap megint különösen sok, 2225 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, az előző két napban is hasonlóan magas volt a számuk.

A legtöbb új beteget, 738-at az elmúlt napokhoz hasonlóan ismét a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban már elkezdtek egy mobilkórházat is felállítani, ugyanis súlyosan leterheltté váltak a helyi egészségügyi intézmények.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban közölte, hogy három nyugat-ukrajnai régióban, Kárpátalján, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben az ottani rossz járványhelyzet miatt egy hétre teljesen leállítják az összes szórakozó- és vendéglátóhely működését. Szavai szerint a fertőzés terjedése ezekben a régiókban egyértelműen kapcsolatba hozható a turizmussal, ezért van szükség erre az intézkedésre.

Ukrajnában hétfőtől térnek vissza ismét a karantén adaptív változatára, amelynek alapján az országban régiónként eltérő korlátozások lesznek érvényben a helyi járványhelyzettől függően, és ismét négyfajta színes zónába sorolják a térségeket, illetve a településeket. Ez várhatóan április végéig lesz érvényben.

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1 111 000 adag oltóanyagot használtak fel. A legtöbben a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg a nyugat-balkáni országban. A második helyen az orosz Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a német-amerikai Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. Szerbiában a svéd-brit AstraZeneca oltóanyagát is engedélyezték már, ám ezzel eddig még senkit nem oltottak be.

Romániában a beoltottak száma meghaladta a fertőzöttekét
Romániában a koronavírus ellen beoltottak száma szombaton meghaladta a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttekét. Az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint Romániában eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták.

A stratégiai kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta 777 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is beteg.

Romániában naponta 33-38 ezer ember kapja meg a vakcinát, az újonnan diagnosztizált újabb fertőzések átlaga pedig napi 2400 körül mozog.

A beoltottak száma - az immunizációs kampány kezdete után kevesebb mint két hónappal és a betegség romániai megjelenése után csaknem egy évvel - most ugrotta át az ismert fertőzések számát. A húszmilliós országban így már több mint másfél millióra tehető azok száma, akik - a betegségen átesve, vagy a betegséget megelőzni hivatott vakcina révén - ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben.

Romániában a napi esetszámok stagnálást jeleznek, az utóbbi hónapban már nem lassult a járvány terjedése.

Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt.

Az akkor kezdődött javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma - amely január végéig harmadára esett - februárban már nem csökkent, és továbbra is 35 ezer körül stagnál. Hasonlóképpen egy hónapja megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi 160 haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi kéthetes átlag napi 80-ra esett, a csökkenés azóta lelassult, jelenleg a napi 70 haláleset számít átlagosnak. Szombaton 57 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában.

Változatlanul romlanak a járvány mutatói Csehországban
Változatlanul tovább romlanak a koronavírus-járvány mutatói Csehországban. A kormány ezért pénteken este elhalasztotta az üzletek korábban hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt kimutatásokból kitűnik, hogy pénteken 6366-ra emelkedett a kórházban kezelt betegek száma, közülük 1290 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Mindkét szám néhány napja újra emelkedik, akárcsak a járvány terjedését mutató reprodukciós szám. Pénteken ez a korábbi 1,09-ről 1,19-re nőtt, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány terjedése gyorsulóban van. A járvány tavaly márciusi kitörése óta elhunytak száma már meghaladja a 19 ezret. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg több mint százezer.

A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá válni, mert egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. Már napok óta tele van a chebi, a sokolovi és a trutnovi járási kórház, és a betegeket ezekből a lezárt járásokból más kórházakba kell szállítani. Naponta 15-20 emberről van szó. A kelet-csehországi chrudimi kórház pedig bejelentette, hogy az új betegeket már csak az intézmény folyósóin tudják elhelyezni.

Felmerült az is, hogy mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is ideiglenes kórházteremmé. Ezt Jan Blatny szakminiszter közölte pénteken este a közszolgálati televízióban. Blatny bejelentette, hogy keddtől kezdődően a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni. Ezeket a légzésvédőket a kormány korábbi rendelete szerint jelenleg áfa nélkül kell árulni az országban. Sajtójelentések szerint a jobb légzésvédők iránti kereslet azonnal megkétszereződött-megháromszorozódott.

Folytatódik az oltási program is, naponta mintegy 15 ezer embert oltanak be, kizárólag az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal. Eddig mintegy 540 ezer ember kapott vakcinát, mintegy 200 ezren már a második adagot is. Az oltás gyorsabb tempóját a vakcinahiány akadályozza.

Vezető cseh politikusok ismételten felhívták a lakosság figyelmét, hogy tartsák be a kihirdetett óvintézkedéseket, mert ez az alapja a kór elleni sikeres küzdelemnek.

Oroszországban bejegyezték a harmadik vakcinát
Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát - közölte Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen. A Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba. Misusztyin rámutatott, hogy jelenleg Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Misusztyin arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a vakcinák minősége a mennyiség növekedése mellett sem csökkenhet, hogy fenn kell tartaniuk a gyártás átláthatóságát és nem törekedhetnek szuperprofitra. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság átoltása "elég jól" halad.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszországban a CoviVac nélkül több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le, a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából 5,4 milliót. Ez a szám az első negyedévben el fogja érni a 30,5 millió, az első félévben pedig az 59 millió készletet.

A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországban eddig 11,1 millió dóziskészletet gyártottak le, ebből 7,9 milliót lakossági felhasználásra.

Oroszországban a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 953-mal 4 151 984-re emelkedett. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 10,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 371 675-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 480-nal 82 876-ra nőtt, a felépülteké pedig 17 484-gyel 3 697 433-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 108,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 365 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 597 442 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Lengyelországban újból felgyorsult a járvány terjedése
Lengyelországban újból felgyorsul a koronavírus-járvány terjedése, az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni - mondta pénteki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Niedzielski szerint már tartós növekedési tendenciáról lehet beszélni, miután e héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó.

Pénteken az egészségügyi tárca 8777 új fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban.

Lengyelországban múlt péntektől az akkor stabilnak minősített járványhelyzet miatt az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is.

A miniszter szerint a járványgörbe további alakulására hatással lesz a jelenlegi járványügyi intézkedések betartása, és "kritikus elemet" jelent az is, hogy Lengyelországban is felbukkantak a vírus új, jobban fertőző - brit és dél-afrikai - variánsai.

A dél-afrikai variáns első esetét pénteken mutatták ki az északkelet-lengyelországi Suwalki város környékén - közölte Niedzielski. A brit változat lengyelországi elterjedése pedig tíz százalékot ért el az egészségügyi tárca szóvivője péntek reggeli közlése szerint.

Niedzielski tájékoztatása szerint továbbra is csökkennek a halálozási mutatók - míg múlt héten a koronavírussal összefüggő halálesetek napi átlaga 244 volt, ezen a héten ez az adat 199-et tesz ki. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a halálozások növekedése általában fáziskésésben van a fertőzöttek számának növekedéséhez képest.

Elmondta: egyelőre semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon.

Beszélt arról is, jelenleg szakértői elemzések tárgya, hogy a felfutó járvány miatt Lengyelországban csak a maszk lenne a száj, orr eltakarásának szabályos eszköze, nem pedig a lakosok által védőeszközként gyakran használt sál, kendő.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a sajtóértekezleten megerősítette: március végéig Lengyelországban több mint 3 millió embert olthatnak be, amennyiben a vakcinagyártók teljesítik vállalásaikat. Eddigi jelzések szerint az első negyedévben 8 millió vakcinaadag szállítására számítanak.

Az utóbbi napokban napi több mint 150-160 ezer oltást végeztek, péntekig összesen több mint 2,5 millió embert oltottak be, közülük mintegy 1,7 millióan az oltás második dózisát is megkapták.

Otthonmaradásra szólították fel az olasz lakosságot az egészségügyi hatóságok
Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólította fel az olasz lakosságot a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt a Közegészségügyi Hivatal (ISS) péntek este, miközben a halottak száma túllépte a 95 ezret.

Az óvintézkedések szintjének "drasztikus" emelését szorgalmazta a Közegészségügyi Hivatal. Arra kérte az embereket, hogy a lehető legkisebb időre, kizárólag szükség esetén hagyják el otthonukat, és ne találkozzanak más személyekkel".

A különböző vírusvariánsok terjedése miatt a reprodukciós ráta országos szinten ismét elérte a veszélyesnek tartott egyes értéket. Több vírusvariánst azonosítottak, többek között a dél-afrikait, brazíliait, nigériait és a nagy-britanniait, amely az új betegek negyvenöt százalékát fertőzte már meg.

A korábbi enyhítések után vasárnaptól az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. Vörös, vagyis lezárt régió Umbria és Bolzano városa marad. Narancssárga besorolást kap Campania, Molise, Emilia Romagna, Abruzzo, Toszkána, Liguria és Trento. Utóbbiakban csak engedéllyel lehet elhagyni a városok, települések területét, és napközben sem nyithat meg a vendéglátás.

A tartományok vezetői minél gyorsabb egyeztetést szorgalmaztak az új kormánytól annak megértésére, hogy a szigorítás és enyhítés váltakozását folytassák, vagy néhány hétre ismét teljesen lezárják az országot. A frissen kinevezett oktatási miniszter, Patrizio Bianchi bejelentette, hogy az érettségi írásbeliket az idén sem tartják meg. Kizárólag szóbeli vizsgák lesznek, amiként már tavaly is történt.

A halottak száma pénteken túllépte a 95 ezret.

A Spallanzani római járványkórház önálló vizsgálatokat végzett a Szputnyik V orosz vírus hatékonyságáról, megállapítva, hogy több mint 92 százalékban "eredményes és biztonságos". "Nem számít az oltóanyag származása, minél több hatékony vakcinát kell biztosítani" - hangoztatta Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato. A járványhelyzetet kezelő tudományos tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli úgy reagált, a Szputnyik V használatát az európai engedélyezéshez kötik.

Legolvasottabb cikkeink