• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.22 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: friss hírek a nagyvilágból

Johnson: március 8-án kezdődhet a korlátozások enyhítése Angliában... Koszovóban március elejére várják az első adag oltóanyagot... Folyamatos bővítéssel.

Ukrajna további öt millió dózis Novavax vakcinát kap Indiából
Az Indiában tartózkodó ukrán küldöttség megállapodott még további ötmillió dózis, koronavírus elleni Novavax-vakcina beszerzéséről az indiai Serum Institute vállalattal - jelentette be hétfőn Makszim Sztepanov ukrán egészégügyi miniszter a Facebookon. "Újabb jó hírek az indiai Pune városából, és a világ legnagyobb vakcinagyártójától, a Serum Institute-tól. Sikeresen lezártuk a tárgyalásokat az amerikai Novavax-oltóanyag Ukrajnába irányuló szállításáról. Megerősítést kaptunk, hogy a gyártó további 5 millió adag vakcinát tud szállítani" - írta a tárgyalások helyszínéről a miniszter.

Hozzátette, hogy Ukrajna ezzel együtt már 15 millió dózis Novavax-vakcina érkezésére számít, a szállítás a tervek szerint júliusban indul el.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kijevi fórumon közölte, hogy egy szállítmány AstraZeneca-vakcina már "úton van" Ukrajna felé, de pontos választ arra nem tudott adni, mikor érkezik meg az országba. Az államfő az AstraZeneca vállalat licence alapján, Covishield elnevezés alatt Indiában gyártott vakcinára utalt - jelezte az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajna ugyancsak várja a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a számára jóváhagyott Pfizer-oltóanyag első adagjának megérkezését. Egyelőre még semmilyen, koronavírus elleni vakcina nem érkezett meg az országba.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában hétfőre 3206 új esettel 1 307 662-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 53 áldozattal 25 156-ra. Az új betegek száma több mint ezerrel volt kevesebb a megelőző napinál, noha az alacsony számot az is okozza, hogy a hétvégeken Ukrajnában általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Eddig 1 147 426-an gyógyultak meg a Covid-19 betegségből, az aktív betegek száma viszont 1800-zal 135 080-ra nőtt.

A horvát kormány a héten dönthet a korlátozások újabb enyhítéséről
A horvát kormány a héten dönthet a korlátozások újabb enyhítéséről, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi - jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi intézkedések március 1-jéig vannak érvényben, ami biztos, hogy a jövő héttől nem oldanak fel minden korlátozást - mondta a tárcavezető, hozzátéve: konkrétumokat azért nem említ, mert még folynak róla a tárgyalások.

Horvátországban eddig is nyitva tarthattak az üzletek és szolgáltatások, csak a vendéglátóhelyeket zárták be november közepén - kivéve a szállodákat -, az éttermek pedig mindvégig készíthettek ételt elvitelre. Múlt hétfőtől a kávézók is árusíthatnak italt elvitelre, valamint szigorú járványügyi intézkedések mellett kinyithattak az edzőtermeket is. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a szakkiállítások és vásárok kivételével minden más nyitva tarthat, várhatóan ebben a két ágazatban enyhítenek. A vendéglátóhelyek arra számítanak, hogy hétfőtől a teraszokon már ételt is, italt is felszolgálhatnak.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 72 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 240 017-et. Egy nap alatt húsz beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5449-re emelkedett. Kórházban 792 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 247-tel 188 014-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában nyolc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3784-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 584-en vannak kórházban, 104-en intenzív osztályon.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat. Modellező szakemberek szerint erre tíz nap múlva kerülhet sor, ha addig nem romlik a járványhelyzet.

Koszovóban március elejére várják az első adag oltóanyagot
Március első hetében érkezhetnek meg az első adag, koronavírus elleni oltóanyagok Koszovóba - jelentette ki hétfőn Isme Humolli, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pristinai irodájának vezetője. A Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint Isme Humolli közölte, hogy Koszovó a COVAX vakcinabeszerzési program keretében jut oltóanyaghoz. "Mindkét fél azt szerette volna, ha az oltóanyag mihamarabb megérkezik, de látjuk, hogy hiány van vakcinából, mert nem tudnak megfelelő mennyiségű szert gyártani" - magyarázta.

Az oltási program szerint az év végéig a koszovói lakosság 60 százalékát oltanák be, először az egészségügyi dolgozók, a 80 éven felüliek, valamint a krónikus betegségben szenvedők kapják meg a vakcinát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 2518-cal 436 640-re, Koszovóban 398-cal 66 380-ra, Észak-Macedóniában 254-gyel 99 321-re, Montenegróban 402-vel 71 995-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 269-cel 128 371-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 16-tal 4337-re, Koszovóban eggyel 1572-re, Észak-Macedóniában 16-tal 3063-ra, Montenegróban 11-gyel 955-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 5101-re nőtt.

Johnson: március 8-án kezdődhet a korlátozások enyhítése Angliában
Március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában - közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson egyenes utalást tett arra, hogy a nyitás első lépéseként a diákok visszatérhetnek az iskolákba.

A brit kormányfő hétfő délután tájékoztatja a korlátozások feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart. A Downing Street által hétfő hajnalban közzétett előzetes nyilatkozatában Johnson közölte: a terv, amelyet a nap folyamán ismertet, a zárlat óvatos lépésekkel végrehajtandó oldását célozza. Boris Johnson kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a korlátozások feloldásának minden egyes lépéséről a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján születik döntés, és a kormány óvatosan cselekszik majd, nehogy lerombolja a járvány megfékezésében a lakosság áldozatvállalásával elért eddigi eredményeket. Éppen ezért a brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell.

Izraelben korlátozások bevezetésére készülnek a purimi örömünnep idejére
Izraelben korlátozások bevezetésére készülnek a hatóságok az általában nyilvános felvonulásokkal, jelmezbálokkal és összejövetelekkel ünnepelt purimi örömünnep idejére, hogy elejét vegyék a koronavírus-járvány újbóli felerősödésének - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn. Az egészségügyi miniszter éjszakai kijárási tilalmat szeretne a csütörtök-pénteken esedékes purim örömünnepre, amelyen még a zsinagógákban is jelmezbálokat tartanak, és a zsidó vallási parancs jelentős alkoholfogyasztást ír elő. A hagyomány szerint ezen a napon addig kell inni, amíg nem tudják megkülönböztetni egymástól az Eszter könyvében szereplő, a zsidók elpusztítására törekvő, átkozott Hámánt és az áldott emlékű Mordechájt. Elsősorban a fiatalok szokásos házibulijait próbálják megakadályozni, mert a járvány terjedésétől tartanak a nagyszámú, koronavírus elleni vakcinával még be nem oltott ember részvétele miatt.

Egyelőre néhány, egészségi okból engedélyezett kivétel mellett csak a 16 év fölöttiek kaphatnak oltást Izraelben, és ezért veszélyesnek tartják a fiatalabb korosztályok várható gyülekezését a hét végén.

"Minden lehetőséget mérlegelünk. Egyrészt szeretnénk, ha az emberek ünnepelnének, másrészt a biztonságot is szeretnénk elérni, és az arany középutat keressük" - nyilatkozta Juli Edelstein egészségügyi miniszter. Tavaly a purimi bulik okozták a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának kitörését Izraelben.

Egyre komolyabb vita zajlik a csaknem egy éve távoktatásban tanuló 12-16 éves korosztály visszatéréséről az iskolapadokba. Az ország 17 legjelentősebb városa összefogott, és bejelentette, hogy a kormány rendelkezései ellenére szerdától számukra is megnyitják az iskolák kapuit, mert otthontartásuknak egyre súlyosabbak az oktatási, szociális és pszichológiai következményei. Ran Erez, a pedagógusok szövetségének elnöke viszont ellenzi ezt a lépést. "A polgármesterek kirívóan felelőtlenek voltak, amikor úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a törvényt, és törvénysértésre késztetik a tanárokat és az igazgatókat" - nyilatkozta.

"Nincsenek orvosi és járványügyi ismereteik, és ezért kizárólag az egészségügyi minisztériumnak és szakértőinek kell dönteni. Milyen felelősséget vállalna ezen polgármesterek egyike, ha netán súlyosan megbetegedne egy tanuló vagy egy tanár?" - tette fel a kérdést a pedagógusok vezetője.

Vasárnap 78 971 embert oltottak be először és 77 868-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 376 971-en (az ország lakosságának 47,25 százaléka) kapták meg az első és 2 997 642-en a második dózis vakcinát is.

Vasárnap 50 020 tesztből 3041 vírushordozót azonosítottak, ami 6,3 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 752 398-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 39 640 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1310 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 838-an súlyos állapotban vannak, 275 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 5585-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink