• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss hírek külföldről

Hírek 2020.07.31 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: friss hírek külföldről

Egyre nő a naponta regisztrált új fertőzőttek száma, nem tudni, ez már a második hullám vagy az első erősödése.

Romániában meghaladta az ötvenezret az azonosított fertőzöttek száma
Romániában újabb csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az újabb 1295 fertőzöttet diagnosztizáltak és minden korábbinál több, 39 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, a nyilvántartott aktív fertőzötteké pedig már meghaladta a 21 500-at. Közülük 7456-an vannak kórházban, 409-en pedig intenzív terápiára szorulnak.

Az egészségügyi miniszter csütörtöki közlése szerint országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre. Bukarestben és több más nagyvárosban azonban már helyhiány van a kórházak intenzív terápiás részlegein, ezért több helyütt a súlyos betegeket próbálják átszállítani a szabad kapacitással rendelkező kórházakba.

Ez azonban roppant kockázatos: egy hetedik hónapban lévő, a koronavírus-fertőzés miatt légzési elégtelenséggel küzdő aradi várandós nőnek csütörtökön leállt a szíve a mentőautóban, amikor átszállították a temesvári megyei kórházba. Bár többször is újraélesztették, végül nem sikerült megmenteni az életét.

Miután a kormány a helyi hatóságokra bízta a járvány terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, eddig kilenc megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a kültéri zsúfolt helyeken is kötelező a védőmaszk viselése, és korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását.

Megint ezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymást követő harmadik nap regisztráltak ezer fölötti új beteget, a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által pénteken közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter tájékoztatójából.

Ezek alapján csütörtökön 1090 új esettel 69 884-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig húsz újabb halálos áldozattal 1693-ra, miközben eddig 38 752-en gyógyultak meg, közülük 598-an csütörtökön. Az aktív betegek száma 29 439-re emelkedett. Az ezt megelőző napon, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 261 Covid-19-beteget kellett az országban kórházba szállítani. A tárcavezető a héten már aggodalmának adott okot a kórházak leterheltségének gyors növekedése miatt.

Elmondta még, hogy az egészségügyi dolgozók közül újabb 78 kapta el a vírust, körükben már 8654-en fertőződtek meg a járvány kitörése óta.

Előző nap a legtöbb új beteget, 147-et az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, továbbá öt újabb halálesetet. Velük együtt a megyében azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 2500-at, az elhunytaké pedig 260-ra emelkedett. A második legtöbb új fertőzéses esetet, 111-et ezúttal a szintén nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében regisztrálták, ahol még két beteg halt bele az elmúlt napban a betegségbe. Az ország második legfertőzöttebb területnek számító fővárosban, Kijevben 110 új esettel 8241-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma továbbra is 132.

Kárpátaljáról 68 új fertőzöttet és kilenc új halálos áldozatot jelentettek. Velük együtt az azonosított betegek száma elérte a 5146-ot, az elhunytaké 192-re nőtt, míg eddig 2044-en győzték le a kórt.

Előző nap az egészségügyi miniszter közlése szerint 33 384 tesztet végeztek el az országban, ebből 15 427 PCR-tesztet és 17 957 antitestszűrést.

Május óta nem látott mértékre emelkedett Németországban a fertőzöttek napi száma
Hetek óta nem látott mértéket ért el Németországban a fertőzöttek napi száma 902 esettel - közölte a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön. Az RKI szerint a Tönnies húsipari vállalat egyik vágóhídján keletkezett helyi járványgócot leszámítva május óta nem regisztráltak ennyi új esetet.

A járvány németországi kezdete óta 207 ezer 828 ember szervezetében mutatták ki igazolhatóan a Sars-CoV-2 vírust - adta közzé online felületén az RKI. A 902 új fertőzött egyben a legmagasabb júliusi érték is.

A Robert Koch intézet már korábban kifejezete aggodalmát a koronavírusos esetek növekvő száma miatt. Lothar Wieler intézetvezető nyilatkozatában a járványügyi viselkedési szabályokkal kapcsolatos emberi hanyagságában látta ennek okát.

Wieler hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi trend a második hullám kezdetét jelzi-e, de nem kizárt. Korábban ugyanis naponta 300 és 500 között sikerült tartani a regisztrált esetek számát.

Az RKI szerint eddig 9136 ember életét követelte a kór és 191 ezer 800-an gyógyultak meg.

A reprodukciós mutató, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a korábbi 1,25-ről 1,14-re csökkent. A mutató egyébként a másfél héttel korábbi járványügyi helyzetet tükrözi.

Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében. A mutató az egyhetes átlaga viszont alig változott: 1,12-ről 1,13-ra.

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a fertőzöttek növekvő száma ellenére
Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére, mert a tudósok szerint csillapodik a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját - jelentette a helyi média pénteken.

A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint a koronavírus-járvány fertőzési adatai azt mutatják, hogy Izrael lassan úrrá lesz a járvány második hullámán, kiegyenesedik az új fertőzések korábban növekedést mutató görbéje, és ha a lakosság követi az utasításokat elsősorban a maszk viselésével, akkor remélhetőleg nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

Noha csütörtökön a bizonyítottan koronavírus okozta betegségekben elhunytak száma elérte az ötszázat, a járvány megfékezését jelző adatok nyomán pénteken könnyítésekről dönt a kormány, és várhatóan ismét megnyitják a hétvégéken az előző héten először bezárt, de korábban szombaton is üzemelő bevásárlóközpontokat, plázákat.

A koronavírus-járvány kezelésével ezen a héten megbízott Roni Gamzu professzor tévés bemutatkozó beszédében megígérte, hogy ezentúl csakis logikus és követhető lépéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében, miután korábban többször is egymásnak ellentmondó szabályozások születtek, amelyeket olykor egyik-napról a másikra visszavontak.

Az adatok szerint a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox, és néhány arab városban terjed, ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi-karanténját a nagy lélekszámú, sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban.

Gamzu ennek a gondnak a kezelésére a fertőzöttség mértéke alapján különböző színnel megjelölt, piros, narancs, zöld övezetekre osztaná az izraeli településeket, amelyekre fertőzöttségüknek megfelelő, helyi szabályok vonatkoznának.

Már az új járványügyi felelős égisze alatt könnyítéseket vezettek be a gyógyultnak nyilvánításban, a pozitív teszt után legalább tíz és a tünetek megszűnte után három nappal az orvos tesztelés nélkül igazolást adhat ezentúl a gyógyulásról. A 12-es tévé beszámolója szerint ez sokaknak gondot okoz, mert munkahelyük továbbra is ragaszkodik a negatív koronavírusteszt-eredményhez.

Az egészségbiztosítók az új szabályozás alapján több ezer volt fertőzött számára feloldották a karantént. Korábban ehhez legalább 12 nap karanténra, és két negatív, a vírus jelenlétét ki nem mutató teszt eredményre volt szükség.

A magyarázat szerint a nemzetközileg is elfogadott álláspont alapján nagyon csekély annak az esélye, hogy egy tünetmentes vírushordozónál megjelenjenek a Covid-19 betegség tünetei 9 vagy több nap elteltével.

A könnyítések sorában eltörölték a kéthetes karanténkötelezettséget azoknál, akik "zöld", vagyis kevésbé fertőzött országokból utaznak be Izraelbe, így a Magyarországról érkezők számára is.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 26 ezer 80 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, csütörtökön 1785 új vírushordozót diagnosztizáltak. Pénteken 740-en feküdtek koronavírus okozta betegségek miatt kórházban, 321-en súlyos betegek, és 99 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 503-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta okozta betegségekben.

Olaszországban február óta nem volt ennyire alacsony az egy nap alatt elhunytak száma
Három beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, ez a legalacsonyabb szám a koronavírus februári megjelenése óta. Az egészségügyi minisztérium azonban a diagnosztizált fertőzések számának napi emelkedésére is felhívta a figyelmet csütörtök este.

A fertőzöttek száma 386-ra emelkedett a korábbi 296-ról. A legtöbb új beteget, 122-t az északkeleti Veneto tartományban, 88-at Lombardiában diagnosztizálták. Őket Szicília követi 36 új beteggel. Ötezerrel emelkedett az egy nap alatt végzett vírustesztek száma is. A húszból öt tartományban nem diagnosztizáltak új fertőzöttet.

A halottak száma háromra csökkent a szerdai hatról, így az elhunytak száma 35 132-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma elérte a 12 230-at. Kórházban 748 beteget kezelnek, negyvenhetet intenzív osztályon. A gyógyultak száma megközelítette a 200 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 247 158-at.

A venetói Treviso egyik volt kaszárnyájában működő migránsközpontban 129 fertőzöttet szűrtek ki az elszállásolt majdnem háromszáz illegális bevándorló és az őket ellátó húsz önkéntes közül.

Az épületegyüttest lezárták, a fertőzötteket elkülönítették, a többieket karantén alá helyezték.

"Nem fogadunk be több bevándorlót, kivételt csak azok képviselnek, akik háború vagy a halál elől menekülnek" - jelentette ki Luca Zaia venetói kormányzó.

Arra utalt, hogy a tartományba az utóbbi hetekben több száz bevándorlót szállítottak a dél-olaszországi migránsközpontokból, többségében tunéziaiakat, akik gazdasági bevándorlónak számítanak.

A szicíliai Nicosia városában egy esküvő száz meghívottját helyezték karantén alá, miután egyikük pozitívnak bizonyult.

Spanyolországban 412 aktív járványgócot tart nyilván az egészségügyi minisztérium
Spanyolországban 412 aktív járványgócot tart nyilván az egészségügyi minisztérium, összesen 4870 fertőzöttel, nagy részük az észak-keleti régióban található - közölte a tárca vezetője csütörtöki madridi parlamenti bizottsági meghallgatásán.

Salvador Illa hangsúlyozta: ahogy világszerte, úgy Spanyolországban is nő a fertőzések száma, de a spanyol járványgócok többségét az illetékes egészségügyi hatóságok ellenőrzés alatt tartják, és a tartományok megfelelő intézkedéseket hoznak a terjedés megfékezése érdekében.

Felhívta a figyelmet a közösségi viselkedés megváltozott formájára, amelyben meg kell tanulni mérsékelni a kapcsolati kört, mivel a gócok kialakulásának egyik komoly forrását jelentik a nagy családi összejövetelek, ünnepségek, bulik és a szórakozóhelyek.

Hozzátette: a járványgócok 24 százalékát munkahelyi környezetben, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztésben dolgozók között mutatták ki.

A politikus elmondta, hogy a feltárt esetek 60 százaléka tünetmentes, ami jól mutatja a kontaktkutatás és a korai felismerés hatékonyságát.

Munkanapokon 48 ezer PCR-tesztet végeznek - jegyezte meg.

A miniszter beszámolt arról, hogy a spanyol repülőterek üzemeltetéséért felelő Aena vállalat megerősítette a biztonsági intézkedéseket a légikikötőkben. A nemzetközi járatokat fogadó 26 repülőtéren 650 fővel növelték a beutazók ellenőrzését végző alkalmazottak létszámát.

Az egészségügyi minisztérium által közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt egy napban több mint 1200 új fertőzöttet regisztráltak, így a PCR-tesztekkel eddig igazolt esetek száma meghaladta a 285 ezret. A fertőzésnek tíz halálos áldozata volt az elmúlt hét napban, eddig több mint 28 ezren veszítették életüket.

A katalán kormány Lleida városában és több, a Segriá járáshoz tartozó településen feloldotta a hetekkel ezelőtt életbe léptetett kijárási korlátozásokat. A növekvő fertőzésszám miatt volt szükség az intézkedésekre, amelyek a helyi vezetés szerint hatásosnak bizonyultak. A térségben ennek ellenére még nem szűntek meg teljesen a megszorítások, például a vendéglátóhelyek ugyan már kinyithatnak, de forgalmuk nem haladhatja meg befogadóképességük felét.

Legolvasottabb cikkeink