• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: friss külföldi hírek

Hírek 2020.08.25 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: friss külföldi hírek

Szeptembertől változnak a maszkviselés szabályai Csehországban. Fehéroroszország elsőként kap majd az orosz vakcinából. 

Szeptembertől változnak a maszkviselés szabályai Csehországban
Csehországban szeptember elsején a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban új védekezési szabályok lépnek életbe. Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.

Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken. Ez a rendelkezés azokra is érvényes, akik kapcsolatba kerültek a megfertőzött személyekkel.

A szaktárca egy hete közölte, hogy az arcmaszkok viselete az iskolákban, üzletekben, fodrászatokban és más hasonló szolgáltatást nyújtó üzletekben, valamint az éttermekben is kötelező lesz. A most kiadott rendkívüli rendelet ezeket azonban már nem tartalmazza.

"Az arcmaszkok használatát csak a járványügyi szempontból legkockázatosabb helyeken tesszük kötelezővé. Használatukat ajánljuk olyan helyeken is, ahol sok ember gyűlik össze" - indokolta a döntést Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Továbbra is kötelező az arcmaszkok használata az olyan tömegrendezvényeken, ahol a résztvevők száma meghaladja a százat. Zárt helyeken a résztvevők maximális száma ötszáz, szabadtéren ezer lehet. Szeptember elsejétől azonban az ötezer főnél nagyobb befogadóképességű stadionokban, amfiteátrumokban vagy koncerttermekben több 500-500 vagy 1000-1000 fős szektor is kialakítható - áll a cseh szaktárca új rendeletében.

Száz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Szerbiában
Több mint két hónap után először csökkent száz alá a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, az utóbbi 24 órában csupán 57 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 396-tal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 31-gyel a halottak száma.

Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 57-tel 30 714-re, Koszovóban 99-cel 12 547-re, Észak-Macedóniában 78-cal 13 673-ra, Bosznia-Hercegovinában 127-tel 18 027-re, Montenegróban pedig 35-tel 4378-ra nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában hárommal 701-re, Koszovóban tizenhárommal 480-ra, Észak-Macedóniában néggyel 568-ra, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 545-re nőtt, Montenegróban viszont nem volt halálos áldozat, így a halottak száma 84 maradt.

 

Törökországban egy hete 1200 és 1450 között ingadozik az új fertőzöttek száma
Törökországban hétfőn az előző napi 1217-ről 1443-ra ugrott a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 259 692-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítésének május közepi kezdete óta nagyságrendileg 800 és 1700 között mozognak. A mutató augusztus 5. után 1200 körül stagnált, majd a múlt héten néhány nap alatt 1400 fölé ugrott. A csütörtöki adat 1412, a pénteki 1203, a szombati 1309, a vasárnapi pedig 1217 volt.

A kis-ázsiai országban hétfőn 18-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6139-re emelkedett. A halálesetek napi száma május vége óta 14 és 30 között ingadozik.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 783-ról 796-ra.

A gyógyultak száma 743-mal 237 908-ra emelkedett, és bár ők teszik ki az esetek több mint 91,5 százalékát, a mutató csaknem a fele az új fertőzöttek számának.

A 83 milliós országban idáig mintegy 6,42 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérők, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől - például esküvőktől és piacoktól - való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Fehéroroszország elsőként kap majd az orosz vakcinából
Fehéroroszország elsőként kap majd az Covid-19 elleni orosz vakcinából - közölte a fehérorosz sajtó, miután hétfőn ismét telefonon beszélt egymással Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

A két vezető megállapodott, hogy fehérorosz önkéntesek is részt vesznek majd a Szputnyik V néven augusztus 11-én bejegyzett oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszában. Putyin és Lukasenka az elmúlt napok során immár negyedik alkalommal vitatta meg telefonon a Fehéroroszországban kialakult helyzetet.

Lukasenka július végén bejelentette, hogy tünetek nélkül túlesett a koronavírus-fertőzésen. Az elnök, aki 26 éve vezeti Fehéroroszországot, nem volt hajlandó szigorú korlátozásokat bevezetni a Covid-19 terjedésének fékezése érdekében.

A 65 éves fehérorosz elnök korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. "Pszichózisnak" nevezte a világszerte bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19.

Lukasenka egyébként hétfőn, amikor fogadta ügyvezető egészségügyi miniszterét, Dmitrij Pinyevicset, a kétségbe vont tisztaságú újraválasztása ellen szervezett utcai tiltakozásokat tette felelőssé azért, hogy a fertőzöttség szintje nem csökken Fehéroroszországban.

A 9,5 millió lakosú országban eddig hivatalosan 70 468 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 642-en haltak bele a betegségbe.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4744-gyel 961 493-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez volt április vége óta a legalacsonyabb napi növekmény. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,7 millió), Brazília (3,6 millió) és India (3,1 millió) után.

Az aktív esetek száma 2223-mal 171 950-re nőtt. A halálozások száma 65-tel 16 448-ra, a gyógyultaké pedig 2456-tal 773 095-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 34,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 247 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 217 739 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az Izvesztyija című lap értesülése szerint az orosz kormány a héten bejelentheti a rendszeres légiközlekedés helyreállítását Magyarországgal, Franciaországgal, Máltával, Ciprussal, Jordániával, Egyiptommal és Kínával. A lap rámutatott, hogy mivel az EU továbbra sem nyitott az orosz állampolgárok előtt, ők valószínűleg az új útvonalakon is csak egyéni elbírálás alapján utazhatnak majd.

Floridában csökkenőben van a járvány ereje
Floridában csökkenőben van a járvány ereje a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő esti adatai szerint. Hétfőn Florida kórházaiban összesen 4655 beteget ápoltak a koronavírus okozta Covid-19-cel, és bár ez a szám még mindig magas, csaknem fele az egy hónappal ezelőttinek. Július közepén 9500 koronavírus-fertőzött szorult kórházi ápolásra.

A hétfői adatok arról tanúskodnak, hogy a Covid-19-ben és szövődményeiben életüket vesztettek száma is minden korábbinál kevesebb volt: 72-en hunytak el az elmúlt 24 órában.

Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn bejelentette: mivel az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is folyamatosan csökken, a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat lehetővé teszi, hogy szeptember 20-án a Buffalo elleni mérkőzésén 13 ezer szurkoló részt vehessen, igaz, a társadalmi távolságtartás szigorú betartásával.

Az Egyesült Államok déli tagállamaiban és New York államban is csökkenő tendenciát mutat a járvány.

New York államban hétfőtől újranyitnak a múzeumok és egyes településeken a fitneszklubok és edzőtermek is. Ez alól egyelőre kivétel New York városa. Andrew Cuomo, New York kormányzója hétfőn bejelentette azt is, hogy néhány héten belül újranyithatnak New York város múzeumai is, de fogadóképességük 25 százalékánál több látogatót egyszerre nem fogadhatnak. New York államban a kulturális intézmények és fitnesztermek március eleje óta zárva voltak.

Joe Biden republikánusok elnökjelölt kampánystábja hétfőn bejelentette: Bidenen és Kamala Harris alelnökjelöltön ezután rendszeresen koronavírus-tesztet végeznek majd. "Ez újabb lépés annak demonstrálására, hogy Joe Biden és Kamala Harris elkötelezett abban, hogy véget vessen Trump katasztrofális járványkezelésének" - fogalmazott újságíróknak Biden egyik szóvivője, Andrew Bates. A demokrata elnökjelölt kampánymenedzsere, Kate Bedingfield vasárnap a CBS televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Biden eddig egyetlen egyszer sem esett át vírusteszten.

Biden eddig kerülte a nagy kampányrendezvényeket, interneten szervezett beszélgetéseken és pénzgyűjtő rendezvényeken vett részt, és nem volt jelen személyesen a múlt héten a wisconsini Milwaukee-ban tartott elnökjelölt-állító konvención sem. A jelöltséget elfogadó beszédét is a wilmingtoni házában berendezett stúdióban mondta el.

Az Egyesült Államokban két napja folyamatosan 40 ezernél kevesebb az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Hétfőn összesen alig több mint 35 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, szemben az egy héttel korábban regisztrált 37 800 új fertőzéssel.

Legolvasottabb cikkeink