• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.06.29 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Bajorország a 16 német tartomány közül az első, amelyben bevezetik a fertőzésgyanútól független költségmentes koronavírusteszt lehetőségét.

Emelkedett a napi fertőzések száma Csehországban
Tovább emelkedett az új koronavírus-fertőzések napi száma vasárnap Csehországban, ami elsősorban egy lokális járványgócban végzett széleskörű tesztelési kampánynak tudható be.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent hivatalos kimutatás szerint előző napon 305 új Covid-19 megbetegedést regisztráltak. Szombaton ez a szám 260, pénteken pedig 168 volt. Legutóbb április elején volt ilyen magas a napi megbetegedések száma. Április közepétől a múlt hét közepéig a napi átlag ötven és száz eset között mozgott.

Csehországban március elsején mutatták ki az első fertőzést. Azóta az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 11 600-at, és több mint 70 százalékuk már meggyógyult. Jelenleg mintegy 3550 aktív esetet tartanak nyilván, kórházban 117 személyt kezelnek. A halálos áldozatok száma 348, az utóbbi időben alig növekszik.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerint a megbetegedések növekvő száma Csehországban nem a koronavírus-fertőzés második hullámára utal, hanem elsősorban egy lokális góc, az észak-morvaországi Karviná környékén lévő feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik körében elvégzett általános tesztelés következménye.

"Aránylag széleskörű tesztelést végzünk a leginkább érintett Karvinán, ezért a fertőzéses esetek száma még nőhet" - mondta a közszolgálati televízióban a tárcavezető. A miniszter szerint a hét végi megbetegedések több mint felét a karvinái bányák alkalmazottai és családtagjaik körében mutatták ki. A sajtó szerint Karvinában több mint 3000 tesztet végeztek az utóbbi napokban.

A közéletet korlátozó intézkedések feloldásának további, július elsején életbe lépő szakasz ezért Karvinára nem fog vonatkozni. "Karvinán biztos, hogy nem lazítunk. Prágában még mérlegeljük a helyzetet" - jelentette ki Vojtech, aki szerint az országos járványhelyzet alakulása kedvező.

Szerdától egyebek között már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökben és a zárt termekben sem. Engedélyezve lesznek a Csehországban rendkívül népszerű gyermektáborok is, de szigorú higiéniai intézkedések betartása mellett

Ismét nőtt az új fertőzések száma Ausztriában
Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint. Szombaton az előző naphoz képpest 58-cal nőtt a fertőzöttek száma, míg vasárnap 74 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzés Bécsben terjed a leggyorsabban; itt egy nap alatt 39-en kapták meg a vírust, míg Felső-Ausztriában 18, Alsó-Ausztriában 10 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Salzburg tartományban három, Vorarlbergben két új fertőzést jelentettek, míg Burgenlandban és Tirolban egy-egy ember kapta meg a fertőzést.

Az aktív betegek száma is növekedett; jelenleg 551 fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 42-vel többet, mint szombaton. Stabil ugyanakkor azoknak a száma, akiket kórházban kezelnek; ők 71-en vannak. Az intenzívosztályon kilenc súlyosabb beteg fekszik.

Ausztriában összesen 17 564 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 16 401-en időközben meggyógyultak. A fertőzés szövődményeibe 702-en haltak bele. Bécsben az elmúlt 24 órában ketten vesztették életüket, egy 61 éves férfi és egy 54 esztendős nő, akinek más betegségei is voltak. Eddig összesen 602 520 ezer koronavírus-tesztet végeztek el.

Szerbiában újra korlátozásokat vezetnek be, Montenegróban ismét volt halálos áldozata a fertőzésnek
A fertőzöttek számának növekedése miatt ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket Szerbiában, Montenegróban viszont egyelőre nem terveznek új korlátozásokat annak ellenére, hogy hosszú idő után ismét volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

Szerbiában egy nap alatt 13 792-ről 14 046-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 270-re emelkedett. A miniszterelnök bejelentette, hogy újra korlátozásokat vezetnek be, az éjszakai szórakozóhelyeket bizonyosan bezárják néhány napon belül, és várhatóan a vendéglátóhelyek működését is korlátozzák, ám az új intézkedések nem az egész országban, hanem csak a fertőzésgócokban, például a fővárosban lesznek érvényben.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 2590-ről 2677-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek, ezzel 49-re nőtt a halottak száma. Avdullah Hoti miniszterelnök szerint ha így folytatódik a fertőzöttek számának növekedése, akkor könnyen előfordulhat, hogy úgy megtelnek a kórházak, hogy az orvosoknak kell majd eldönteniük, kinek segítsenek előbb. Amennyiben tovább folytatódik a fertőzöttek számának növekedése, a koszovói kormány teljes vesztegzárat vezethet be, ami óriási csapást mér majd a gazdaságra és a társadalomra, de ha ez az ára az emberi életek megmentésének, akkor ezt kell tenni - fejtette ki a kormányfő.

Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 5906-ról 6080-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és ezzel 286-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Egészségügyi szakemberek bevonásával döntött a választási bizottság arról, hogyan voksolhatnak a július 15-i választáson a koronavírus-fertőzöttek. A szavazás három napig tart, július 13-án adhatják le szavazatukat a fertőzöttek. A választási biztosok egészségügyi szakemberekkel együtt látogatnak majd el minden szavazásra jogosult fertőzötthöz. A választási bizottság tagjainak védőruhát, maszkot és kesztyűt kell viselniük, amelyet minden voksolást követően le kell cserélniük.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 4096-ról 4203-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségbe eddig 178-an haltak bele.

Montenegróban egy nap alatt 469-ről 481-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Több mint két hónapig nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek az országban, vasárnap viszont ketten haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 11. Járványügyi szakemberek szerint, amikor 42 nap után ismét megjelent a vírus az Adria-parti országban, számítani lehetett arra, hogy hirtelen megugrik a fertőzöttek száma, hiszen az új fertőzöttek számos emberrel találkozhattak, akiknek átadhatták a vírust.

Mérséklődött Ukrajnában a vírus terjedése
A korábbiakhoz képest jóval kevesebb új koronavírusos fertőzöttet, 646-ot regisztráltak Ukrajnában az elmúlt egy napban, a halálos áldozatok száma viszont 18-cal nőtt, míg csupán 93-an gyógyultak meg - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A megelőző két napban még 900 fölött volt az új betegek száma, míg péntekre minden eddigi rekordot megdöntő, 1109 volt a napi növekmény.

Az országban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra elérte a 43 628-at, az elhunytak száma 1147-et, miközben eddig 19 027-en gyógyultak meg. Az aktív betegek száma jelenleg 23 454.

A legtöbb új fertőzöttet az elmúlt napban megint a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, 115-öt. A régió a múlt héten vált az ország legfertőzöttebb területévé, megelőzve a fővárost, Kijevet. Lviv megyében már 5292 fertőzöttet azonosítottak, 143-en haltak meg, míg 741-en győzték le a kórt.

A második legfertőzöttebb térségben, a fővárosban előző nap 45 új esetet regisztráltak. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma velük együtt elérte a 4980-at, a halálos áldozatok száma két újabb elhunyttal 108-ra emelkedett, míg eddig 1552-en gyógyultak meg - derült ki Vitalij Klicsko főpolgármester és az egészségügyi tárca által közölt adatokból.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség jelentette az ukrán határőrszolgálatra hivatkozva, hogy a magyar-ukrán határon kinyitott még négy közúti határátkelő a záhonyi mellett. A jelentés alapján kijevi idő szerint reggel 8 óráig 625-en keltek át rajtuk, közülük 185-en utaztak be Ukrajnába és 440-en léptek be Magyarországra.

A hivatal emlékeztette az ukrán állampolgárokat arra, hogy Magyarországon a határ 30 kilométeres övezetében 24 órát tartózkodhatnak karanténba vonulás kötelezettsége, illetve kiegészítő dokumentumok nélkül. Ezenkívül tranzitcéllal léphetnek be az országba, de a továbbutazóknak szükségük van állandó tartózkodási engedélyre a fogadó országtól, illetve a hosszú távú tartózkodást engedélyező vízumra és hosszútávú munkaengedélyre, továbbá el kell fogadniuk, hogy ellenőrizni fogják, nem fertőzöttek-e koronavírussal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön Kijevben tett látogatásakor jelentette be, hogy hétfő reggeltől mind az öt közúti határátkelő megnyílik a magyar-ukrán határon.

Magyar állampolgárok szabadon, karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhatnak be Ukrajnába.

Putyin három-négynaponta tesztelteti magát
Rendszeresen, három-négynaponta tesztelteti magát a Covid-19-járvány miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök, az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki SARS-Cov-2 koronavírust a szervezetében. Ezt maga Putyin mondta el a Rosszija 1 állami tévécsatorna vasárnap jelentkező Moszkva, Kreml, Putyin című magazinműsora számára. Az orosz elnök a járvány elleni oroszországi küzdelem több, mint három hónapja alatt többször intézett üzenetet a lakossághoz és a felelős személyekkel folytatott tárgyalásairól naponta beszámoltak a televíziók, de ebben témában interjút most adott első ízben.

Elmondta, azért ment be március végén személyesen a fertőzötteket nagy számban kezelő kommunarkai kórház "vörös zónájába", mert mint más válsághelyzetekben, most is a saját szemével, nem csupán a jelentésekből akart meggyőződni a dolgok állásáról.

"Felszereltek (védőruhával) ahogyan kell. Igaz, ez a felszerelés nem gátolta meg, hogy a kórház főorvosa (Gyenyisz Procenko) megbetegedjen. Ilyesmi előfordul, úgy értem, ilyen kockázat lehetséges. De akkor (Mihail) Misusztyin miniszterelnök még nem volt beteg, ezért a ranglétra tetején megvolt a magatartási szabadságom" - mondta.

Hozzátéve, hogy indokoltnak érezte a kockázatot, noha környezete egy emberként próbálta meg lebeszélni a vizitről.

Putyin kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően "méltósággal és minimális veszteséggel" fog kijönni a Covid-19-járvány okozta helyzetből.

A vasárnap közölt hivatalos országos összesítés szerint az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6791-gyel 634 ezer 437-re emelkedett. Ez 1,1 százalékos napi növekményt jelent és a szám április 29. óta harmadik alkalommal maradt alatta a 7 ezernek. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 32,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 952-vel 226 ezer 277-re nőtt. A halálozások száma 104-gyel 9073-ra, a gyógyultaké pedig 5735-tel 399 ezer 087-re emelkedett.

A bajor kormány a tartomány valamennyi lakosának felkínálja a tesztelés lehetőségét
Bajorországban rövidesen bárki készíttethet ingyenesen koronavírus-tesztet, tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül - jelentette be a német tartomány kormányának egészségügyi minisztere vasárnap Münchenben.

Melanie Huml közölte, hogy nagyszabású "tesztelési offenzívát" indítanak, amelynek révén a 13 milliós tartományban rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, hogy bejutott-e a szervezetébe az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2).

A járvány elleni védekezés bajor koncepciójának egyik sarokpontja annak biztosítása, hogy mindenki hozzáférjen a teszt lehetőségéhez, aki tudni szeretné, hogy megfertőződött-e. Ugyanakkor továbbra is a tüneteket mutató vagy más módon fertőzésgyanús esetekre kell összpontosítani, és ki kell terjeszteni a leginkább veszélyeztetett csoportok szűrését. Így önkéntes alapon tesztelnek majd a többi között kórházakban és időseket ellátó intézményekben, egy sor húsipari vállalkozásnál pedig kötelezővé teszik valamennyi dolgozó rendszeres vizsgálatát.

Bajorország a 16 német tartomány közül az első, amelyben bevezetik a fertőzésgyanútól független költségmentes koronavírusteszt lehetőségét. A bajor kormány elsőként vezette be azt a szabályt is, hogy a járványkitöréssel sújtott területekről - járásokból, városokból - csak olyan embereket fogadhatnak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik rendelkeznek közvetlenül az utazás előtt készült negatív vizsgálati lelettel - emelte ki Markus Söder miniszterelnök egy hét végi videoüzenetében.

Mint mondta, az a veszély fenyeget, hogy a feltételezettnél korábban, még ősz előtt kiformálódik egy második járványhullám, amely "lopakodó" módon, helyi járványkitörésekből áll össze. "Továbbra is nagyon vigyázni kell, a jelenlegi kitörések arra figyelmeztetnek, hogy a távolságtartás, a higiénia és a maszkviselés változatlanul fontos óvintézkedés" - mondta a bajor miniszterelnök.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint a közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 1 helyen, Gütersloh járásban haladja meg az új fertőzöttek száma a járványlassító korlátozások bevezetését követelő határértéket. Ott a hét elején vezettek be szigorításokat, miután tömeges fertőzés történt egy húsüzemben. Elkezdték a lakosság szűrését is annak megállapítására, hogy mennyire terjedt szét a vírus az üzem dolgozóiról a lakosságra. Végleges eredményeket még nem közöltek.

A járások, városok legnagyobb részében - 205 közigazgatási egységben - 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak az utóbbi hét napon. További 143 közigazgatási egységből egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nek az utóbbi hét napon. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint akkor kell az általánosan érvényes fertőzéshigiéniai szabályokon túlmutató járványlassító intézkedéseket bevezetni, ha a hét nap alatt regisztrált új esetek száma meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et.

Valamennyi járást és várost együttvéve szombatról vasárnapra 256 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 193 499 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 200-zal 177 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8957 regisztrált fertőzött halt meg, ez 3-mal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 6800 körül van a 83,1 milliós országban. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Törökországban továbbra is napi 1400 közelében az új fertőzöttek száma
Törökországban az előző napi 1372 után vasárnap 1356-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 197 239-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de szerdára 1500-ig megint felszökött, ismét 1400 alá pénteken ereszkedett.

Vasárnap - ahogy csütörtök óta minden nap - az előző napnál kettőnél kevesebben, 15-en vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5097-re emelkedett. Az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nőtt, az előbbi 984-ről 996-ra, az utóbbi 366-ról 381-re.

A gyógyultak száma 1413-mal 170 595-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86,5 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladta meg az új esetek számát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,28 millió vírustesztet végeztek el.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint két és félmillió a diagnosztizált fertőzöttek száma
A fiatal korosztály hanyagságának tulajdonította a koronavírus-járvány fellángolását Mike Pence amerikai alelnök vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában. Az alelnök szerint az ifjabb korosztályok nem tartják tiszteletben a járvány idején megfogalmazott egészségügyi ajánlásokat a szájmaszkok viselésére, vagy a társadalmi távolságtartás gyakorlatára.

"Különösen Texasban és Floridában annak vagyunk tanúi, hogy a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizált amerikaiak csaknem fele 35 éven aluli" - fogalmazott Pence a CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti vasárnapi politikai vitaműsorában. Kifejtette ugyanakkor, hogy szerinte részben a kiterjedtebb tesztelésnek tudható be a járvány fellángolása egyes tagállamokban.

Az alelnök kijelentette: az Egyesült Államok most sokkal jobban képes kezelni a koronaválságot, mint annak kirobbanásakor. Hozzátette: ma naponta 500 ezer amerikain végzik el a vírustesztet.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg több mint két és félmillió a diagnosztizált fertőzöttek száma és a 125 ezret is meghaladta a vírus okozta Covid-19 betegségben, vagy annak szövődményeiben elhunytak száma. A járvány mintegy 12 tagállamban - elsősorban a nyugati parti vagy a déli államokban - lángolt fel. Floridában és Texasban ismét szigorításokat vezettek be, és átmeneti időre felfüggesztették a gazdasági nyitást.

Legolvasottabb cikkeink