• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.11.09 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Németországból származó, fagyasztott sertéshústermék okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben.

Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában, telítődnek a kórházak
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 8,7 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, eközben egyre telítődnek a kórházak, Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron áldatlan állapotokról számoltak be.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 8687 új esettel 469 018-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 115 áldozattal 8565-re. Eddig 209 143-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 251 310-re emelkedett. Előző nap 1100 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség az egészségügyi minisztériumtól származó adatok alapján arról számolt be hétfőn, hogy az ország nyolc megyéjében már meghaladta a 70 százalékot a kórházak leterheltsége. Országos átlagban jelenleg a Covid-betegek ellátására kijelölt intézmények 62,4 százalékban telítődtek. Koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek számára eddig 45 128 ágyat biztosítottak az országban.

Okszana Cimbota, az ungvári megyei kórház Covid-központjának vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy az osztály teljesen telítődött, minden ágy foglalt, néhány beteget még a sebészeti osztályon el tudtak helyezni. A felszabaduló ágyakra viszont már várólistán várnak az egyre súlyosabb állapotba kerülő, otthon ápolt betegek. Az orvosok kimerültek, közülük is többen megfertőződtek, kevés az egészségügyi alkalmazott a betegek ellátásra.

Hétfőn életbe lépett Ukrajnában az ország településeinek, illetve régióinak pénteken a kormány által meghatározott új, járványhelyzet szerinti színskála-besorolása.

Az ország egésze a legsúlyosabb, vörös vagy narancs besorolást kapta, egyetlen zöld vagy sárga terület sem maradt. Kárpátalján ismét vörös lett Ungvár és Beregszász, valamint most már Csap városa is, továbbá az ungvári és még két járás a szlovák határ mentén. A főváros, Kijev megint narancs besorolást kapott.

Izraelben a koronavírus-fertőzést gyorsan kimutató repülőtéri laboratóriumot adtak át
A SARS-Cov-2 koronavírussal fertőzötteket gyorsan kiszűrő laboratóriumot adtak át a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren, Izraelben.

A Ben Gurion repülőtéren hétfő délelőtt felavatták a külföldre repülés előtti, valamint az Izraelbe történő belépés előtti vizsgálatokat szolgáló laboratóriumot. Az esemányen Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Miri Regev közlekedési miniszter, Juli Edelstein egészségügyi miniszter, valamint a repülőtér vezető tisztviselői vettek részt.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy visszatérjünk a gyorsabb és hatékonyabb repülési szokásokhoz. Határozottan lenyűgöz az itt tett nagy erőfeszítés, és tegyenek még többet, mert Izraelt vissza szeretnénk kapcsolni a világhoz" - mondta Netanjahu a 3. terminálon található létesítménynél. "Általános koronavírus-helyzetünk a világhoz képest jó, de még többet akarunk. Minden szabályt be kell tartanunk, és mindig maszkot kell viselnünk" - tette hozzá az izraeli kormányfő.

A közeli napokban, az egészségügyi minisztérium működési engedélyének átvétele után, a reptéri gyorsteszt 135 sékelbe, az utazás előtti napokban végzett korai ellenőrzés pedig 45 sékelbe fog kerülni. A laboratórium üzembe helyezése után a Ben Gurion repülőtér csatlakozik a világ többi olyan repülőtéréhez, ahol koronavírustesztelő-helyet létesítettek.

Az utóbbi napokban rosszabbodott a járványügyi helyzet, és a 12-es kereskedelmi TV vasárnap esti híradója szerint a fertőzés növekedési mutatója az egyes érték közelébe emelkedett, vagyis minden fertőzött átadja a vírust egy újabb embernek. Ha ez az érték egy alatt van, vagyis kevesebb, mint egy embert fertőz meg, akkor a járvány visszaszorulóban, ha egy fölé kerül, akkor viszont növekedőben van.

A romló helyzetre utalva a miniszterelnök bejelentette, hogy veszélybe került a szeptember közepén kezdődött országos zárlat megnyitásának következő, harmadik lépése.

Ebben a harmadik szakaszban újra iskolába járhatnának a középiskolák két utolsó évének diákja, és megnyílhatnának a bevásárlóközpontok, miután az utcára nyíló üzletek már a második szakaszba, vasárnap kinyithatták kapuikat számos korlátozás betartásával.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 319 515-en fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal. Jelenleg 8219 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 674-en haltak meg Izraelben, jelenleg 591 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 337-en súlyos állapotban vannak, és 144 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Ismét fagyasztott importcikkről származó koronavírus okozhatott fertőződést Kínában
Fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben, ahol vasárnap, hónapok óta először belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak - írta hétfőn a China Daily című kínai lap a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A fertőzött egy kikötői rakodómunkás, aki Németországból származó, fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt. A munkás fertőzöttségét azt követően szűrték ki, hogy az áru csomagolásán kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét, ezért mindenkin elvégezték a vírustesztet, aki kapcsolatba került az áruval. A munkással érintkező embereket orvosi megfigyelés alatt tartják, az áru tárolására használt hűtőraktárat pedig a fertőtlenítés idejére lezárták. Az esettel kapcsolatban eddig 156 további embert teszteltek, minden vírusteszt negatív eredményt hozott.

Szombaton a tiencsini hatóságok Indiából származó, fagyasztott haltermék csomagolásán is kimutatták a koronavírus jelenlétét, ám az áruval kapcsolatba került emberek vírustesztje mind negatív lett.

Kínában a járványt javarészt sikeresen megfékezték, ám időről időre előfordulnak újabb járványgócok az ország különböző pontjain. A külföldről származó fagyasztott élelmiszercikkek pedig már korábbi esetekben is a SARS-CoV-2 koronavírus újabb megjelenésének feltételezett forrásai voltak. Októberben a kelet-kínai Csingtaóban felbukkant eseteket is importált mélyhűtött élelmiszerekkel hozták összefüggésbe. A Pekingben júniusban zajló második járványhullám valószínűsíthetően szintén ilyen árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta fertőzésekből alakult ki. Az esetek miatt az utóbbi időben a fagyasztott importcikkeket szigorú vizsgálatoknak vetik alá a beérkezésüket követően.

Megközelítette a 22 ezret a kimutatott új fertőzöttek száma Oroszországban
Újabb rekordot döntve, egy nap alatt csaknem 22 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény Moszkvában (6897) és Szentpéterváron (1403) is példátlan.

A vasárnap azonosított esetekkel a fertőzöttek száma országosan 1 796 132-re emelkedett. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 26,8 százaléka tünetmentes.

Oroszország az ötödik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (10 millió), India (8,5 millió), Brazília (5,7 millió) és az őt most megelőző Franciaország (1,8 millió) mögött.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 10 820-szal 430 198-ra nőtt. A halálos áldozatoké 256-tal 30 793-re nőtt, a betegségből felépülteké pedig 10 722-vel 1 335 141-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 65,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 526 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 425 100 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csehországban kevés új koronavírus-fertőzött volt vasárnap
Csehországban vasárnap 3608 újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami az utóbbi négy hét alatt a legalacsonyabb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn közzétett adatokból.

A múlt vasárnap háromezerrel volt magasabb az igazolt fertőzések száma. A hétvégi számok azonban általában alacsonyabbak, mint a munkanapokon, mert alacsonyabb az elvégzett tesztek száma is.

Csehországban jelenleg mintegy 167 ezer igazolt fertőzött van. A kórházakban kezeltek száma mérsékelten, 7779-re csökkent, közülük 1196 állapota súlyos. Ez utóbbi szám is alacsonyabb, mint korábban. Eddig 101, vasárnap elhunyt betegről tudnak a hatóságok, az eddig elhunyt Covid-19-betegek száma ezzel 4858-ra emelkedett, de ez a szám a későbbi pontosítások után rendszeresen jóval megemelkedik.

A legrosszabb járványhelyzet jelenleg a Prágától délkeletre fekvő Pelhrimovi járásban van, ahol százezer lakosra 1169 fertőzött esik. Hasonló a helyzet a közép-morvaországi Vsetíni járásban, ahol 1097 fertőzött esik százezer lakosra. Prágában az utóbbi hetekben sokat javult a helyzet, és most 302 fertőzött esik százezer lakosra.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozva van a szabad mozgás és a kereskedelem is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben.

Jan Blatny egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy a szigorú óvintézkedések november második felére hozhatják meg eredményüket.

Legolvasottabb cikkeink