• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.11 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Észak-Macedóniában a kórházban kezeltek túlnyomó többsége nem volt beoltva. Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság.

Moszkvában húsz helyen ingyenessé tették a fertőzöttségi gyorstesztet
Miközben Oroszországban az idei legmagasabb szintet érte el és megközelítette a 30 ezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, Moszkvában hétfőtől húsz helyen ingyenessé tették a koronavírusos fertőzöttségi expressztesztelést.

Az ingyenes tesztelőpontok tíz okmányirodában és az orosz főváros tíz másik sűrűn látogatott intézményében, köztük a GUM áruházban várják a pácienseket. Anna Rakova moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak hangsúlyozta, hogy a járvány közepette nagyon fontos a megbetegedés korai kimutatása, ami lehetővé teszi a súlyos lefolyású esetek számának csökkentését. Mint mondta, a tömeges szűrés hozzájárul ehhez, valamint a tünetmentes esetek kimutatásához.

A pozitív gyorsteszt Rakova szerint önmagában még nem jelenti azt, hogy a páciens fertőzött. Az érintetten ezért ebben az esetben PCR-tesztet is el fognak elvégezni, szintén térítésmentesen. A vizsgálat eredménye 24 órán belül fog kiderülni. Ha ennek eredménye is pozitív, akkor a beteg lakására orvost küldenek, aki megkezdi a kezelést.

A TASZSZ hírügynökség szerint a negyedórás expresszteszt eredménye 85 százalékban esik egybe a PCR-vizsgálatéval.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 29 409-cel 7 807 774-re nőtt a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez a járvány kezdete óta mért második legmagasabb napi fertőzöttszám.

A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 8,9 százaléka volt tünetmentes. Az országban 713 823 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 20 566-tal 6 819 796-ra nőtt.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 936-an vesztették életüket. A halottak száma immár hatodik napja haladta meg a 900-at, és immár 217 372-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék.

A gyógyultak száma 15 460-nal 673 579-re emelkedett. Az országban 713 823 esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 197,2 millió, az elmúlt napon pedig 484 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 473 970 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szerbiában meghaladta az egymilliót az azonosított fertőzöttek száma
Meghaladta az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában, szakértők szerint a koronavírus-járvány további terjedését kizárólag oltakozással lehet megállítani.

Branislav Tiodorovic járványügyi szakember, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb tagja, a Blic című belgrádi napilap vasárnapi számában arról beszélt, hogy ha a beoltottak száma eléri az ország lakosságának a 80 százalékát, akkor az emberek visszatérhetnek a régi életükhöz, és nem lesz szükség többé maszkra. Mint mondta, ez leghamarabb a jövő tavasszal várható, mostanáig ugyanis a nagykorú lakosság 54 százalékát oltották be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 5657-tel 1 000 365-re, Koszovóban negyvennel 160 374-re, Észak-Macedóniában 344-gyel 194 617-re, Montenegróban 408-cal 135 011-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 718-cal 239 742-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 52-vel 8683-ra, Észak-Macedóniában 18-cal 6766-ra, Montenegróban hárommal 1983-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 10 744-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2966 maradt

Észak-Macedóniában a kórházban kezeltek túlnyomó többsége nem volt beoltva
Észak-Macedóniában a kórházban kezelt, súlyos tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek 81 százaléka nem volt beoltva - közölte az ország közegészségügyi intézete a szkopjei sajtó szombati jelentése szerint.

A Vesti.mk részletes beszámolójában szerepel, hogy az utóbbi két hónapban a regisztrált fertőzöttek 76 százaléka nem vette fel korábban egyik koronavírus elleni védőoltást sem, a Covid-fertőzés szövődményei következtében elhunytaknak pedig szinte egyike sem volt beoltva.

Észak-Macedónia elkezdte az általános és középiskolások tömeges koronavírus-tesztelését, amivel azt szeretnék kiszűrni, hogy hány diák volt kitéve az utóbbi időszakban a fertőzésnek - közölte az ország egészségügyi minisztériuma hétfőn.

A tanárok tesztelése már korábban elkezdődött, és folyamatosan tart. A tájékoztatás szerint az oktatásban dolgozók 75 százaléka már megkapta valamely koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 4803-mal 1 005 168-ra, Koszovóban 12-vel 160 386-ra, Észak-Macedóniában 316-tal 194 933-ra, Montenegróban 288-cal 135 299-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 140-nel 239 882-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 54-gyel 8737-re, Koszovóban néggyel 2970-re, Észak-Macedóniában tízzel 6776-ra, Montenegróban hárommal 1986-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 10 767-re növekedett.

Romániában fizetett szabadnapokat igényelhet a szülő, ha gyermeke távoktatásra kényszerül
Romániában fizetett szabadnapokat igényelhet a szülők egyike, ha 12 év alatti gyermeke a koronavírus-járvány miatt távoktatásra kényszerül. Az erről múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alkalmazásához szükséges - miniszteri rendeletben utólag pontosított - tudnivalókat hétfőn ismertették a román lapok.

Romániában a kormány korábban úgy döntött, hogy az iskolák a fertőzési rátától függetlenül nyitva maradhatnak mindaddig, amíg az osztályközösségben meg nem jelenik a fertőzés. Az országban azonban a járvány minden korábbinál több megbetegedést okozó negyedik hulláma miatt már több mint 11 ezer osztályban költöztették át az internetre az oktatást, miután csaknem 13 ezer diák és több mint 4300 tanár fertőződött meg.

A Citu-kabinet által - közvetlenül megbuktatása előtt - múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet szerint a 12 év alatti, iskolába vagy óvodába beíratott gyermek (vagy a 26 évnél nem idősebb, állami gondozásban lévő fogyatékkal élő fiatal) távoktatásra kényszerülése idején jogosult a szülők egyike fizetett szabadnapokra, amennyiben a szülők egyike sincs szabadságon, munkakörük nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

A gyermekkel otthon maradó szülő a fizetése 75 százalékára, de az átlagbér 75 százalékát nem meghaladó "táppénzre" jogosult, amit az állami költségvetésből utólag (30 napon belül) térít meg a megyei foglalkoztatási ügynökség a munkáltatónak. Azokat a cégeket, amelyek megtagadják ezt a jogot a munkavállalótól, csütörtöktől kezdődően alkalmazottanként 1000 lejtől (72 ezer forint) 2000 lejig terjedő, de 20 ezer lejt nem meghaladó összegre bírságolhatják.

Romániában hétfőn már a 17 ezret közelítette a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos betegeké pedig elérte az 1632-t. A vasárnap elvégzett, szokás szerint jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló hétfői adatok szerint tízezer alá csökkent az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, a kéthetes mozgóátlag azonban tovább növekedett: immár a napi több mint 11 ezer új fertőzött számít átlagosnak Romániában.

Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság
Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság: a hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást, miközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinázásra a római egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint.

A 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya vasárnap kora délután 80,04 százalék volt; azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot.

A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, vagyis biztosítani a közösségi immunitást még az ősz beállta és a pandémia esetleges újabb hulláma előtt. Hozzátette, hogy csupán két hetet késtek, mivel eredetileg szeptember végére akarták elérni a nyolcvan százalékos átoltottságot. A tábornok március elsejétől vette át a lakossági vakcinázási program irányítását, amikor az első oltást megkapók száma négymilliónál tartott.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent. A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók.

Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka részesült.

A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020. februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy- Britannia után a második legmagasabb szám Európában.

Hétfőn nulla órától Szicíliában is eltörlik az augusztusban újra bevezetett szigorításokat, így egész Olaszország úgynevezett fehér területnek számít, ami azt jelenti, hogy egyetlen tartományban sem lesznek érvényben korlátozások. Hétfőtől a kulturális intézmények, közöttük a mozik, színházak és koncerttermek feloldják a nézőszám-korlátozást, de továbbra is kötelező marad a szájmaszk viselése. A nyitott stadionokban a helyek 75 százalékát foglalhatják el, a zártterű szórakozóhelyeken a vendégszám felét fogadhatják.

Október 15-től az állami és magánszektorban dolgozó 23 millió munkavállalónak kötelező lesz a védettségi igazolás. A dolgozók számára kötelezővé tett oltakozás ellen tüntettek szombaton Rómában mintegy tízezren, hasonló megmozdulás zajlott Milánó központjában is. Az oltásellenesek utcai demonstrációjához csatlakozott radikális jobboldali csoportok megrohamozták a CGIL legnagyobb szakszervezeti szövetség római székházát, amiért az érdekképviselet beleegyezett a munkavégzéshez kötelező átoltottság előírásába.

Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben
Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben. Egyre több gyermek lesz súlyos beteg hetekkel a koronavírussal való megfertőződés után - jelentette a katonai rádió vasárnap.

A csecsemő tünetmentesen vészelte át a fertőzést, azonban utána egész szervezetét gyulladások támadták meg. Már több napja küzdenek életéért az izraeli orvosok, akik későn kezdték el a poszt-Covid-szindróma miatti kezelést, mert nem gyanakodtak erre a betegségre, mivel mindkét szülő beoltott, és ők maguk nem voltak vírushordozók.

Szombaton egy 16 éves oltatlan fiú belehalt a SARS-CoV-2 vírus okozta hasonló betegségbe. Ő korábban szintén tünetmentes volt, és csak később betegedett meg súlyosan, több héttel a fertőzés után. A rádióban megszólaló orvosok szerint egyre több gyermeknél jelentkezik a negyedik, delta hullám végén ez a szindróma.

Izraelben a fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a szombaton elvégzett mintegy 50 ezer tesztnek már csak 1,99 százaléka, 1023 bizonyult pozitívnak. Legutóbb július 24-én, a negyedik hullám kezdetén mértek hasonlóan alacsony napi esetszámot.

A korábbiaknál fertőzőbb delta mutáció okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábbi, így hatékonyságukat már részben elvesztett vakcinák miatt kevésbé védettek harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

December vége óta Izraelben 6 178 847 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 66,44 százaléka.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak, amelyben eddig 3 732 923-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,14 százalékát jelenti.

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, és mostanra 0,71-re süllyedt, vagyis száz új fertőzött már csak 71-nek adja át a vírust. Jelenleg 28 159 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 674-en vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 463, közülük 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel.

A mintegy 9,4 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta 1 305 039 ember megfertőződését regisztrálták a hatóságok. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7904-en haltak meg Izraelben.

Augusztus elseje óta több mint 1400 embert ragadott el a kór, miközben júniusban - a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt - mindössze nyolcan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Legolvasottabb cikkeink