• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: napi hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.11.28 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: napi hírek a nagyvilágból

Szerbiában a legtöbb fertőzött 60 év alatti... Az osztrákok több mint fele kész részt venni az országos tesztelésen...

Az osztrákok több mint fele kész részt venni az országos tesztelésen
Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni abban a jövő héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben, amelynek célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről.

A Profil hírmagazin részére készült felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy "biztosan" vagy "valószínűleg" részt fog venni az országos antigén-tesztelésben. Az akció december 2-án kezdődik Bécsben.

Az Unique közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg Ausztriában minden ötödik ember utasítja el kategorikusan, hogy részt vegyen egy koronavírusteszten. További 17 százalék foglalt úgy állást, hogy "inkább" nem vetné alá magát a tesztnek.

Sebastian Kurz osztrák kormányfő mindenkit arra buzdított, hogy menjen el, és teszteltesse magát. Mint mondta, minél magasabb lesz a részvétel, annál több tünetmentes fertőzöttet azonosíthatnak be, és annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megszakítani a fertőzési láncolatokat.

Az észak-olaszországi Dél-Tirol régióban jelentős részvétellel lebonyolított tömeges teszteléssel sikerült a vírus terjedése szempontjából kulcsfontosságú reprodukciós rátát 1,4-ről 0,5-re csökkenteni. Az osztrák kormány emellett hasonló jó példaként emlegeti a szomszédos Szlovákiában lefolytatott országos koronavírustesztelést is.

Szerbiában a legtöbb fertőzött 60 év alatti
Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a betegségből - jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szombati beszámolója szerint.

A szakember közölte: ha mindenki maszkot viselne, valamint ügyelne a szükséges távolságtartásra, akkor más intézkedésekre nem is lenne szükség.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 7780-nal 155 994-re, Koszovóban 704-gyel 37 732-re, Észak-Macedóniában 1093-mal 59 710-re, Montenegróban 520-szal 33 836-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 85 431-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 1423-ra, Koszovóban 12-vel 975-re, Észak-Macedóniában 28-cal 1658-ra, Montenegróban öttel 474-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 62-vel 2541-re nőtt.

Csehországban továbbra is csökken az új fertőzések napi száma
Csehországban továbbra is csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések napi száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent legfrissebb statisztikák szerint pénteken 4458 új esetet regisztráltak, ami 1350-el kevesebb az egy héttel ezelőtti adatoknál.

Csökkent a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is.

A kórházakban jelenleg 5048 személyt kezelnek, ami 450-el kevesebb, mint hétfőn volt. Ez az azonosított betegek 7 százalékát jelenti. A súlyos esetek száma 743-ra mérséklődött.

A Covid-19 betegség következtében pénteken újabb 75 ember hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7967-re emelkedett. Az elhunytak napi száma az utólagos pontosítások után rendszeresen megemelkedik. Az aktív betegek száma kevéssel 80 ezer felett van jelenleg Csehországban.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton - amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg - pénteken már hatodik napja 57 ponton volt, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Azonban továbbra is még a negyedik sávnak, tehát a súlyosabb helyzetnek megfelelő óvintézkedések vannak érvényben. A hatóságok akkor változtatnak az óvintézkedésen, ha a kockázati szám egy hétig az alacsonyabb, vagy három napig a magasabb sávba kerül.

Vasárnap rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amelyen mérlegelik az óvintézkedések lazítását.

A járvány terjedési mutatója pénteken 0,9 volt, a hét folyamán 0,2 százalékponttal romlott.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint aggodalomra ad okot, hogy a járvány néhány régióban jóval súlyosabb, mint az országos átlag, ezért nagyon nehéz lesz eldönteni, milyen óvintézkedéseken lazítsanak. A lakosság a felmérések szerint leginkább az üzletek és a vendéglők megnyitását, valamint a szolgáltatások engedélyezését szeretné a karácsony előtti időszakban.

Legolvasottabb cikkeink