• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.27 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Törökországban a 30 ezerhez közelít a napi esetszám... Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe... Szerbia kedvezőbb adatokra számít...

Átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma Németországban
Átlépte az egymilliós határt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok napi száma pedig új csúcsra emelkedett Németországban a koronavírus-járvány alakulásáról pénteken megjelent hivatalos adatok szerint.

Az utóbbi 24 órában 22 806 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), a teszttel igazolt fertőződések száma így 1 006 394-re emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint.

A regisztrált fertőződések száma október 31-én lépte át az ötszázezres határt - október 30-ról 31-re 499 964-ről 518 753-ra emelkedett -, vagyis szűk egy hónap alatt megduplázódott.

Viszont ugyanezen idő alatt a napi új esetek számának növekedése fokozatosan lassult, és az utóbbi napok adatai a járványhullám tetőzését jelzik. Így például a pénteki 22 806 eset az egy héttel korábbi 23 648-hoz képest mérsékelt csökkenést, az egy nappal korábbi 22 268-hoz viszonyítva minimális növekedést jelent.

Ugyanakkor a járvány halálos áldozatainak napi száma egyre gyorsabban emelkedik, az utóbbi héten kétszer is minden korábbinál magasabbra ugrott. Az RKI pénteki összesítése szerint egy nap alatt 426 haláleset történt a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Ez 16-tal meghaladja a szerdán 410 esettel beállított előző rekordot.

Így már 15 586 áldozatot szedett a járvány Németországban. Ez nagyjából a másfélszerese a az október utolsó napján feljegyzett 10 452-nek.

Ugyancsak gyorsan emelkedik a Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 3826 ilyen beteget ápolnak, ami 45-tel több az előző napinál, és csaknem a duplája az október 31-én regisztrált 1944-nek.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 703 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5575 ágy szabad.

Horvátországban újabb rekordot döntött, Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma
Horvátországban újabb rekordot döntött, Szlovéniában pedig stagnál a koronavírus-járványban újonnan fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4080 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 119 706-ot. Az elmúlt napon 48 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1600-ra emelkedett. Kórházban 2240 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptet életbe most szombattól karácsonyig. Bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. A szállodák nyitva tarthatnak, de csak a saját vendégeik számára készíthetnek ételt. A házhoz szállítás megengedett.

Az üzletek, a boltok és a bevásárlóközpontok legfeljebb 22 óráig tarthatnak nyitva. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak.

A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzéseket csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezik. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket, kórus- és táncpróbákat nem lehet tartani, elmaradnak az adventi vásárok is.

A nyelviskoláknak és más tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk. Az oktatási intézményekben ugyanakkor - néhány kivétellel - továbbra is tantermi oktatás folyik. Meghosszabbítják a téli szünetet, így a második félév január 11. helyett 18-án kezdődig majd.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány törvénymódosítási javaslatot nyújt be, amely lehetővé teszi, hogy a magánszemélyekre is pénzbírságot szabhassanak ki szabálysértés esetén. Horvátországban eddig csak a jogi személyeket büntették, amennyiben nem tartották be a járvány megfékezésre hozott rendeleteket.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1609-cel 72 682-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvennyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1293-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1324-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szlovén kormány az intézkedések többségét csütörtökön egy héttel, a sporttevékenységekre vonatkozó korlátozásokat és a közösségi közlekedés szüneteltetését pedig további két héttel meghosszabbította.

 

Szerbiában egy héten belül kiegyenesedhet a járványgörbe szakértők szerint
December elejére kiegyenesedhet a járványgörbe Szerbiában, ha mindenki betartja a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket - véli a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

A szerbiai közszolgálati televízió péntek reggeli beszámolója szerint Branislav Tiodorovic járványügyi szakértő kiemelte: egy héten belül már kedvezőbb adatokra lehet számítani, mert az intézkedések hatása 10-12 napon belül érzékelhető, az új korlátozások pedig e hét elejétől érvényesek. Ezek értelmében az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül minden üzletnek be kell zárnia legkésőbb 18 óráig, valamint az utcán is kötelező a maszkviselés.

A szakember hozzátette, a válságstáb egyelőre nem látja indokoltnak kijárási tilalom bevezetését.

A regisztrált fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 7606-tal 148 214-re, Koszovóban 775-tel 37 028-ra, Észak-Macedóniában 1160-nal 58 617-re, Montenegróban 508-cal 33 316-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 924-gyel 84 252-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 1366-ra, Koszovóban 15-tel 963-ra, Észak-Macedóniában harminccal 1630-ra, Montenegróban tízzel 469-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 51-gyel 2479-re nőtt.

Oroszországban meghaladta a 27 ezret az új fertőzöttek száma
Oroszországban péntekre először diagnosztizáltak egy nap alatt 27 ezernél több új koronavírusos fertőzöttet.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 27 543-mal 2 215 533-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,3 százalékos, az új esetek 22,6 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 255-tel 464 801-re nőtt, a halálos áldozatoké 496-tal 38 558-ra, a felépülteké pedig 26 682-vel 1 712 174-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 74,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 543 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 492 840 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Újra csökkent az igazolt fertőzöttek napi száma Csehországban
Csehországban csütörtökön 4048 új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami mintegy 2400-zal kevesebb, mint egy hete. Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

A kórházakban jelenleg 5210 beteget kezelnek, kétszázzal kevesebbet, mint kedden. A járvány halálos áldozatainak száma csütörtökön hatvannal 7779-re emelkedett. Az elhunytak napi száma a későbbi pontosítások után rendszeresen magasabb bizonyul az első közléseknél.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv meghatározott óvintézkedéseket von maga után, csütörtökön is 57 ponton volt, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban továbbra is a negyedik sávnak, tehát a súlyosabb helyzetnek felelnek meg. A járvány terjedési mutatója csütörtökön 0,91 volt. Hétfőn azonban ez a mutató még 0,7 volt, tehát a hét folyamán romlott, ami a szakértők szerint aggodalomra ad okot.

A kormány azt mérlegeli, hogy hétfőtől feloldja a korlátozások egy részét úgy, hogy azok megfeleljenek a harmadik sávnak. Ez egyebek között a jó egy hónapja zárva tartó üzletek és vendéglők megnyitását is jelentené. A kereskedelmi és a gazdasági szféra nyomást gyakorol a kormányra, hogy engedélyezze az üzletek kinyitását és a szolgáltatások felújítását.

Az óvintézkedések fellazítása nagyon kényes téma, és az illetékesek véleménye is nagyon eltérő. A kormány elégedetlen a járványterjedés lassulásának tempójával, illetve azzal, hogy a helyzet régiónként nagyon eltérő. Jarmila Rázová országos tisztifőorvos szerint a 14 cseh és morva régióból 6-7-ben a helyzet jóval rosszabb a mutatók szerinti harmadik sávnál, míg az ország másik felében pedig sokkal jobb az átlagosnál. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint ezért a lazítások elfogadásának esélye a vasárnapi rendkívüli kormányülésen csak mintegy 50 százalékos.

Törökországban a 30 ezerhez közelít a napi esetszám
Törökországban csütörtökön 29 132 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 781-gyel nőtt - közölte a török egészségügyi minisztérium.

A török egészségügyi tárca csaknem négy hónap szünet után szerdán ismertette először a fertőzöttek napi számát, amely 28 351 volt. A minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazásra tért át, amely alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értette.

Az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert. Ráadásul a jelenleg használt "összesített betegszám" a járvány július 29. előtti időszakából még a tünetmentes pozitív esetek számát is tartalmazza, hiszen akkoriban a tünettel rendelkezők számát külön nem vezették.

Törökországban a betegnek minősítettek napi száma november 10. után ugrásszerűen emelkedni kezdett. A mutató 2500 közeli értékről keddre egészen 7381-ig szökött, majd szerdán 6814-ig mérséklődött. A napi betegszám csütörtökön 6876 volt.

A fertőzés szövődményei következtében immár negyedik napja rekordszámban, ezúttal 174-en vesztették életüket. A halálos áldozatok száma ezzel 13 014-re emelkedett. A hétfői adat 153, a keddi 161, a szerdai pedig 168 volt.

A török vezetés a járvány tavaszi hulláma során sok egyéb szigorú korlátozás mellett egész hétvégére kiterjedő kijárási tilalmakat rendelt el. Ankara az őszi hullám során eddig nem vezetett be olyan szigorú intézkedéseket, mint az európai országok.

A kis-ázsiai országban a hétvégéken különböző idősávokban kijárási korlátozás van érvényben, amelynek értelmében az emberek szombat este 20 óra és vasárnap délelőtt 10 óra, valamint vasárnap este 20 óra és hétfő reggel 5 óra között nem tartózkodhatnak közterületen. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat nem befolyásolja.

A 65 évnél idősebbek minden nap csak 10 és 13 óra, a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok pedig kizárólag 13 és 16 óra között mozdulhatnak ki otthonukból.

A belügyminisztérium két héttel ezelőtt betiltotta a dohányzást az ország forgalmasabb közterületein annak reményében, hogy az emberek helyesen fogják használni a maszkot, ami amúgy lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

A nyilvános helyek este csak 20 óráig tarthatnak nyitva, továbbá nem üzemelnek a mozik, az iskolai oktatás online formában folyik, illetve a sportrendezvényeket is közönség nélkül tartják meg.

Már a járvány harmadik hullámára készülnek Izraelben
Már a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülnek Izraelben - jelentette a helyi média pénteken.

Az országban ugyanis tovább romlott a járványhelyzet, két százalékra nőtt 1,8-ról egy nap alatt a pozitív tesztek aránya az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, ahol a csütörtökön elvégzett és pénteken nyilvánosságra hozott adatokat ismertetik.

A csütörtökön megvizsgált 53 678 emberből ismét több mint ezren, 1072-en bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek, s továbbra is a tömeges esküvőket rendező arab települések a legfertőzöttebbek.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök mégis optimistán nyilatkozott, amikor kijelentette, hogy már látszik a válság vége. A kormányfő ellátogatott a koronavírus elleni majdani oltóanyagok tárolására és elosztására létrehozott új központba, ahol hangsúlyozta, hogy Izrael minden polgára hozzájuthat majd a védőoltáshoz az általános egészségbiztosítás révén.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 333 557-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 9686 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 836-an haltak meg Izraelben, jelenleg 504 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 279-en súlyos állapotban vannak, és 108 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Legolvasottabb cikkeink