• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.14 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hétfőtől az eddigi két hét helyett csak tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik külföldről utaznak az Egyesült Királyságba

Alacsony volt a részvétel a tömeges teszteléseken Ausztriában
Ausztriában a tömeges koronavírus-tesztelés ugyan még nem minden tartományban zárult le, de összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta - derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból.

A két nyugati tartományban, Tirolban és Vorarlbergben a múlt hétvégén még 30 százalék körüli volt a részvétel. Salzburgban már kevesebben, a lakosság mintegy 27,7 százaléka ment el az önkéntes szűrésre.

A kétmillió lakosú Bécsben, annak ellenére, hogy nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december 4-étől 13-áig tartott a tömeges tesztelés, összesen 234 889-en mentek el, ami csupán 13,5 százaléka a lakosságnak. A környező tartományokban sem mutat sokkal jobb képet a részvétel: Karintiában 16,7 százalék, Stájerországban 20,7 százalék, Felső-Ausztriában 23 százalék volt a részvétel. Ennél jobb eredmény egyedül Alsó-Ausztriában született, ahol a lakosság 35,73 százaléka ment el a meghirdetett szűrésre. Burgenlandban keddig tart a tesztelés, így onnan még nincsenek végleges adatok.

Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban közel hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak. A főváros eredményei még nem állnak rendelkezésre.

Mivel országszerte jellemzően alacsony volt a részvétel, Tirol után Felső-Ausztriában is bejelentette a tartományi főnök, hogy karácsonyig meghosszabbítják az ingyenes tesztelést, remélve, hogy minél többen mennek el. "Ezzel kívánunk hozzájárulni a békés ünnepekhez" - hangsúlyozta Thomas Stelzer.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat is valamiféle ösztönző rendszeren dolgozik, hogy a Sebastian Kurz kancellár által január elejére bejelentett tömeges tesztelés második körére az elsőnél többen menjenek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2641 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta közel 320 ezer esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe vasárnap 58-an haltak bele, a halottak száma így már megközelíti a 4500-at.

Szlovénia mégis enyhít néhány korlátozáson karácsonyig
A szlovén kormány keddtől mégis enyhít néhány, a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozáson karácsonyig - írta a helyi sajtó hétfőn.

Bár a kabinet szombaton még egy héttel meghosszabbította a szigorításokat az országban, vasárnap késő este, a gazdasági ágazat képviselőivel folytatott tárgyalások után enyhített néhány korlátozáson.

Ennek értelmében az egész ország területén részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok. A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok. Ezekben a régiókban felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat is azok számára, akik a telefonjukra letöltik a Covid-19 alkalmazást. Ők elhagyhatják a járást vagy a várost, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcímük van, de a régiót nem. Az éjszakai - este kilenc órától reggel hat óráig tartó - kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén.

A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről majd csak csütörtökön dönt a kormány.

A kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 431-gyel 96 727-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 44 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2107-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1320-an vannak kórházban, 208-an intenzív osztályon. A hétvégén kevesebb tesztet is végeztek, mint a hétköznapokban, a pozitív tesztek aránya azonban így is magas, 25,67 százalék.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1472 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 177 358-at. Az elmúlt napon 65-en haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2705-re emelkedett. Kórházban 2857 beteget ápolnak, közülük 284-en vannak lélegeztetőgépen.

Ukrajnában hétezernél kevesebb új beteget regisztráltak
Ukrajnában hétfőre a korábbi napoknál jóval kevesebb, hétezer alatti új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma azonban ismét növekedett, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig mostanra átlépte a 900 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 6451 esettel 900 666-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 93 áldozattal 15 247-re. Eddig 506 718-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint ötezren, az aktív betegek száma viszont több mint 1200-zal 378 701-re nőtt. Az elmúlt héten öt egymást követő napon is csökkent az aktív betegek száma, szombaton és vasárnap növekedett ismét.

A legtöbb új beteget, 605-öt az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már megközelítette a 92 ezret, az elhunytaké pedig 13-mal 1597-re emelkedett. Klicsko kiemelte, hogy jelenleg több mint kétezer koronavírusos beteg van kórházban a fővárosban, közülük 1324 állapota súlyos, 239-en vannak intenzív osztályon, 34-en lélegeztetőgépen.

Előző nap az országban 1895 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Olena Kondratyuk parlamenti alelnök, az ellenzéki Haza párt képviselője a hétfői frakcióvezetői egyeztetésen javasolta, hogy a parlament hallgassa meg Denisz Smihal kormányfőt és Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert a karanténkorlátozások szigorításának tervezett időpontjáról, amelyet a kormány január 8-24. között készül bevezetni. Az alelnök kifogásolta, hogy ezt a kabinet nem egyeztette a törvényhozással, ezért magyarázatot vár ennek célszerűségére. Tájékoztatást kér továbbá a lakosság Covid-elleni beoltásáról is, szerinte ugyanis Ukrajna túl kevés dózis oltóanyaghoz fog hozzájutni a nemzetközi szervezeteken keresztül.

Rövidült a karanténkötelezettség időtartama az Egyesült Királyságban
Hétfőtől az eddigi két hét helyett csak tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik külföldről utaznak az Egyesült Királyságba, és azoknak is, akiknek a brit kontaktkutató szolgálat értesítése alapján kell elkülönítésbe vonulniuk.

A karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai döntöttek még pénteken. A módosítás hétfőn lépett érvénybe.

Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos az egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásában közölte: a tudományos bizonyítékok tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az elkülönítésben kötelezően eltöltött idő biztonsággal csökkenthető az eddigi 14 napról tíz napra.

Ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírustesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a brit kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országokból utaznak be az Egyesült Királyságba.

Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A külföldről érkezőkre vonatkozó karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti tíz napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek a brit kormány által a karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

Azok a beutazók, akik a karanténmentesítési listán nem szereplő országokból indulnak, de érkezésük előtt megállnak egy olyan országban, amely rajta van a brit kormány által a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, az ezekben az országokban eltöltött napok számával csökkenthetik az Egyesült Királyságban elkülönítésben töltött napok számát.

Moszkvában újabb foglalkozásokra terjesztették ki a védőoltást
Hétfőtől az okmányirodák, a kulturális intézmények és a kiskereskedelmi alkalmazottak is feliratkozhatnak a koronavírus elleni védőoltásra Moszkvában.

Korábban a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások számára nyitották meg a lehetőséget. Egy hét alatt több mint hatezer ember kapta meg a védőoltást, és további mintegy húszezren jelentkeztek.

Agaszi Tavadjan, a moszkvai Gazdasági Kutatóintézet statisztikusa és modellezési szakértője az orosz állami médiaportál, a vesti.ru szerint kijelentette, hogy egyetlen oroszországi régióban sem magas a reprodukciós ráta, és a területi egységek zömében, köztük Moszkvában a járvány nagy valószínűséggel elérte a tetőzést. A szakértő szerint az újévhez közeledve mindenhol javulni fog a helyzet, beleértve Szentpétervárt is. A tendencia várhatóan márciusig el fog tartani.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 27 328-cal 2 681 256-ra emelkedett. Az új esetek 18,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 509 068, a halálos áldozatoké 450-nel 47 391-re, a felépülteké pedig 18 562-vel 2 124 797-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 83,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 463 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 568 749 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Törökországban valamelyest mérséklődött az új esetek szám
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 26 919 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust, és ezzel valamelyest mérséklődött a hetek óta 30 ezer közelében alakuló napi esetszám - derült ki a török egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett jelentéséből. A vasárnapi adattal a regisztrált fertőzöttek száma 1 millió 836 ezer 728-ra nőtt a 83 millió lakosú országban. A mutató csütörtökön 30 424-en, pénteken 32 106-on, szombaton pedig 29 136-on állt.

A beszámoló szerint újabb 218 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 16 417-re emelkedett. A csütörtöki napi adat 220, a pénteki, és egyben az eddigi legmagasabb, 226, a szombati pedig 222 volt.

A vasárnapi jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma alig ugyan, de tovább nőtt, 5961-ről 5973-ra. A gyógyultak száma 22 215-tel, 1 603 780-ra emelkedett.

A kis-ázsiai országban mostanáig több mint 21 millió vírustesztet végeztek el.

A 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket.

A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Izraelben folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma
Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, miközben a lakosság közel harmada nem akarja beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. A közszolgálati rádió hétfői híradása szerint ha a jelenlegi mértékben nő az új fertőzöttek napi száma, akkor december végére eléri a 2500-at, azt a határt, amelynek esetén a kormány döntésével összhangban bezárják a bevásárlóközpontokat.

A szakemberek a jelenlegi 1,15-1,2 közötti fertőzési mutató alapján adták ki ezt az előrejelzést. Ez az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy átlagosan hány embert fertőz meg egy vírushordozó.

Vasárnap 50 641 tesztelt között 1707 pozitív esetet találtak, a fertőzöttek aránya 3,4 százalékra emelkedett, de ehhez hozzájárulhatott a vizsgálatok viszonylag alacsony száma is, ugyanis az azt megelőző hét napban minden nap mintegy 75 ezer tesztet végeztek el.

Natan As, a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos legutóbbi nyilatkozatában azzal biztatta a polgárokat, hogy remélhetőleg már maszk nélkül lehet ünnepelni a zsidó pészahot és a keresztény húsvétot az addig lebonyolítandó tömeges oltások hatására.

December végéig Izraelbe érkezik a Pfizer és a BioNTech vállalat négymillió adag vakcinája, amellyel kétmillió embert lehet beoltani a kilencmilliós országban. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a különösen veszélyeztetett csoportokat, főként az idősebbeket védik meg a koronavírus-fertőzéstől. Az oltási kampány sikerét veszélyeztetheti, hogy a katonai rádióban közzétett közvélemény-kutatás szerint 35 százalék azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, legalábbis egyelőre. Ezt az arányt felvilágosító munkával próbálják majd csökkenteni.

Izraelben március óta 357 859-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 17 373 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben a járvány februári kezdete óta 2999-en haltak meg, jelenleg 669 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 353-an súlyos állapotban vannak, és 122 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Legolvasottabb cikkeink