• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.01.12 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Az uniós gyógyszerügynökség tárgyalásokat folytat az orosz vakcina gyártójával... Az EU újabb vakcinagyártó céggel köthet megállapodást... 

Az EU újabb vakcinagyártó céggel köthet megállapodást
Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat - jelentette be a brüsszeli testület oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője az Európai Parlament által szervezett keddi meghallgatáson.

Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

Közölte: az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén dönt a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásra ajánlásáról.

Bejelentését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is megerősítette Twitter üzenetében: "Az EMA megvizsgálja az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát, és amennyiben pozitív értékelést ad, a bizottság a lehető leggyorsabban engedélyezni fogja annak forgalomba hozatalát" - írta.

Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket, továbbá, az EMA ajánlásával, a Pfizer/Biontech és a Moderna cégek által kifejlesztett oltóanyagoknak adott forgalomba hozatali engedélyt.

Gallina arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. Hangsúlyozta, hogy a testület nyomon követi az oltóanyagok esetleges negatív mellékhatásaival kapcsolatos eseteket, annak ellenére, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a vakcinák nagyon biztonságosak.

"Eddig egy negatív reakciót kiváltó esetről kaptunk jelentést, de az elemzések kiderítették, hogy annak nem volt köze az oltóanyaghoz" - mondta. A bizottság munkatársa azt is közölte, hogy az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

Az uniós gyógyszerügynökség tárgyalásokat folytat az orosz vakcina gyártójával
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden.

Sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: az orosz vállalat még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Keersmaecker közölte azt is, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával. Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal.

Péntektől negatív koronavírusteszt-eredmény kell azoknak, akik külföldről utaznak Angliába
A brit közlekedési minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy e héttől csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív. Ez a brit állampolgárokra is vonatkozik.

Az akkori bejelentésben még nem szerepelt, hogy ennek a kötelezettségnek melyik naptól kell eleget tenni.

Robert Courts, a tárca helyettes parlamenti államtitkára azonban a londoni alsóháznak küldött, kedden ismertetett átiratában közölte: a rendelkezés január 15-én, brit idő szerint hajnali 4 órakor lép érvénybe.

A tájékoztatás szerint a külföldről érkezőknek szabványos diagnosztikai szűrést, például PCR-tesztet, egyes esetekben gyorstesztet kell végeztetniük.

Az intézkedés - a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzete kivételével - mindenkire vonatkozik, így azokra is, akik a brit kormány által az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek.

Azokat, akik az e kötelezettség alól nem mentesített országokból - köztük Magyarországról - utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos angliai karantén alól.

A karanténmentesített országok tavaly nyáron összeállított listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról érkezőknek is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az Angliába utazóknak indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak.

Az intézkedés a repülőgéppel, hajóval vagy vonattal Angliába érkezőkre vonatkozik, és a közlekedési cégek megtilthatják azoknak az utasoknak a felvételét, akiknek nincs utazásra jogosító negatív koronavírustesztjük.

Olaszországban százezer adag vakcina "soron kívüli" felhasználásról ndult hatósági vizsgálat
Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit megelőzve ezt az adagot "soron kívüli" személyek kapták meg - értesült a La Repubblica napilap kedden.

Az egészségügyi minisztérium honlapja adatai szerint a beadott több mint 718 ezer vakcina-dózisból több mint félmilliót orvosok és ápolók kaptak meg, további több mint 47 ezret pedig az idősotthonok lakói.

A számsorokban további több mint 96 ezer beoltott személy szerepel, akiket a tárca úgynevezett egyéb kategóriába sorolt be, mivel nem tartoznak szorosan az egészségügyi ágazathoz. Számuk kétszerese az idősotthonokban beoltott, védett kategóriába tartozó személyekének. Közöttük lehetnek a kórházak irodai alkalmazottjai, a menzákon dolgozók, valamint a takarító- és karbantartó-személyzet is.

Az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége (NAS) szerint a közel 100 ezer oltásból arra nem jogosultak is részesültek. "Soron kívül" beadott dózisokról van szó, amelyeket a La Repubblica értesülései szerint egészségügyisek rokonai és barátai kaptak meg, orvosfeleségek, de helyi politikusok is.

A hatósági adatok szerint a déli Campania tartományban beadott több mint 68 ezer oltásból több mint tízezret "barátok barátai" kapták meg. Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és ezek rokonai is, közöttük még az idősebb nagynénik is.

A középolasz Marche régióban az idősotthonok lakói közül 145-en kaptak oltást, miközben teljesen kívülállókból 1834-en oltatták be magukat. Szicíliából egy férfi arról számolt be, hogy neki a közeli kórház ismerős orvosa szólt, hogy soron kívül részesülhet oltásban. Többek között ez magyarázhatja, hogy egyes térségek miért fogytak ki a számításokhoz képest korábban az oltóanyagból.

Olaszországba is kedden érkezett meg az amerikai Moderna első, 47 ezer adagos szállítmánya, amely a Brenner-hágón keresztül lépte át a határt, majd a római Spallazani-járványkórházba vitték szétosztásra. Róma március végéig 1,3 millió dózist vár a Modernából, és több mint 8 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinából.

Hatalmas oltóközpont lesz a kaliforniai Disneylandben
A kaliforniai Disneyland Resort az új koronavírus elleni oltások beadásának első nagy központja lesz Orange megyében - jelentette be a hatóság hétfőn.A vidámparkban, "a világ legboldogabb helyén" kialakított központ naponta helyi lakosok ezreit tudja majd ellátni védőoltással, további négy hasonlót terveznek még a régióban - idézte a közleményt a Variety.com. A Disneylandben a tervek szerint a hét második felében kezdődhet az oltás.

"Orange megye legnagyobb munkaadója, a Disneyland Resort jelentkezett, hogy otthont adjon a megye első oltási szuperhelyszínének, vállalva a vakcináció monumentális feladatát" - írta a közleményben Andrew Do, a megye vezetője. "Fontos, hogy a lehető legtöbb jelentkezőt beoltsuk, ehhez pedig elegendő helyre van szükségünk" - tette hozzá.

Kaliforniában a fertőzöttek száma magasra szökött az utóbbi időben, összesen több mint kétmillióan kapták már el a vírust. A Disneyland a világjárvány miatt március óta zárva tart, a Downtown Disney elnevezésű sétáló- és bevásárlóutca - az állami előírások figyelembe vételével - már látogatható, de éttermeibe nem lehet beülni, és üzletei sem nyitottak ki mind.

Ukrajnában már több mint húszezer halálos áldozata van a járványnak
Ukrajnában keddre mintegy ötezer új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, emellett ismét sokan, több mint 180-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe, velük együtt a járvány eddigi halálos áldozatainak száma meghaladta a húszezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5116 új esettel 1 124 430-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 184 áldozattal 20 019-re. Eddig 812 368-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 16 ezren, az aktív betegek száma így több mint 11 ezerrel 292 043-ra csökkent.

A legtöbb új beteget, csaknem kilencszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 118,5 ezret, az elhunytaké 26-tal 2115-re nőtt.

Előző nap az országban 1092 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, míg a korábbi napokban számuk kétezer fölötti volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá a koronavírus diagnosztizálásával foglalkozó laboratóriumi dolgozók fizetésének felemeléséről. A laboránsok eddig kimaradtak a korábbi fizetésemelésből, amelyet a Covid-betegek ellátásával foglalkozó egészségügyi alkalmazottak kaptak - emlékeztetett kedden az UNIAN hírügynökség.

Legolvasottabb cikkeink