• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.25 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Lengyelországban március végéig foglalt az összes oltási időpont, Izraelben terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében.

Horvátország enyhíthet néhány korlátozáson
A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlátozásokon, ha nem jelenik meg az országban a vírus Nagy-Britanniában azonosított új változata - mondta hétfőn Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

Sajtótájékoztatóján Bozinovic kiemelte: a jelenlegi járványügyi intézkedések január 31-ig vannak érvényben, mindazonáltal úgy vélte: még nem jött el az ideje a nagy enyhítéseknek.

Vili Beros egészségügyi miniszter vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: első körben kinyithatnak a sportközpontok és az edzőtermek, valamint megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban. Az alsó tagozatosok a múlt hétfőtől már járhatnak iskolába.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 229 054-et. Egy nap alatt 32 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4859-re emelve. Kórházban 1485 beteget ápolnak, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2519.

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek, akinél úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C) alakult ki. A kisfiút csütörtökön szállították kórházba magas lázzal és erős hasi fájdalommal, három nappal később belehalt a Covid-betegség súlyos szövődményeibe.

Zoran Barusic, a zágrábi járványklinika igazgatóhelyettese a közszolgálati televíziónak elmondta: a sokszervi gyulladás a koronavírus fertőzésen átesett gyerekek körében fordul elő.

Eddig húsz ilyen beteget jegyeztek fel Horvátországban, közülük négyen még kórházban vannak - tette hozzá.

Szlovéniában hétfőre 293-mal 158 123-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 19 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3379-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1173-an vannak kórházban, 192-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 18 350.

Az országban már megjelent a brit vírustörzs, ezért a szlovén kormány a hét közepéig felülvizsgálhatja a már bejelentett enyhítéseket, és akár újabb szigorításokat is bevezethet, ha az új vírustörzs elterjedtebb, mint ahogy most tudják.

Szlovéniában keddtől megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában. Ezt megelőzően azonban még kötelező tesztelésnek vetik alá a pedagógusokat.

Szerbiában is megjelent a vírus új változata
Szerbiában is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata, Londonból érkező utasoknál regisztrálták először - közölte a szerb közszolgálati televízió (RTS) hétfőn, a köztársasági elnök bejelentésére hivatkozva.

Az RTS hétfő reggeli híradójában az is elhangzott, hogy a hétmilliós Szerbiában eddig több mint 217 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, a vakcina iránt továbbra is nagy az érdeklődés.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 1318-cal 383 603-ra, Koszovóban 392-vel 58 088-ra, Észak-Macedóniában 183-mal 90 667-re, Montenegróban 387-tel 58 316-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 203-mal 120 045-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 18-cal 3886-ra, Koszovóban hattal 1456-ra, Észak-Macedóniában szintén hattal 2785-re, Montenegróban kettővel 768-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 4509-re nőtt.

Újabb 6,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba
Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn. Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából.

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, jelenleg pedig 1 millió 248 ezren áll a mutató. Eddig túlnyomórészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 85 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 1,5 százalékát teszik ki. A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 6,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet első csomagja, tehát a közeljövőben további 3,5 millió vakcina érkezése várható. Bár a bevizsgálás körülbelül két hetet vesz igénybe, a hétfői szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 5277 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 140 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

A tervek szerint Kínában is kiterjesztik az oltási programot az idősekre
A tervek szerint Kínában is kiterjesztik a koronavírus elleni oltási programot az idősekre a kormányzati engedélyek beszerzésének, valamint a vakcinagyártás bővítésének függvényében - derül ki egy, a China Daily című kínai pártlap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikkből.

Kínában jelenleg a 18 és 59 év közötti korosztály került előtérbe az oltási kampányban abból a megfontolásból, hogy munkájuk során nagyobb kockázatnak vannak kitéve a vírusfertőzés szempontjából. Első lépésként ezen a korosztályon belül is egyebek mellett a hűtési láncban dolgozók, vámtisztek, az oltóanyagok szállításában részt vevők, valamint a személyszállításban dolgozók kaphatják meg a védőoltást, az egészségügyi dolgozókat pedig zömében már a tavalyi, sürgősségi program keretében beoltották.

Az elmúlt hónapok során azonban nyilvános vita tárgyává vált Kínában a 60 év feletti korosztály oltása is, hiszen az időseknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a Covid-19 súlyosabb tünetei fertőzés esetén.

A China Daily Sao Minget, a kínai járványügyi központ kutatóját idézve azt írta: nincsenek érvényben egészségügyi korlátozások a 60 év felettiek oltását illetően. "A klinikai tesztek első és második fázisa során időseken is ugyanazokat a teszteket végeztük el, mint a 18 és 59 éves korosztály tagjain" - mondta Sao, hangsúlyozva, hogy ezekben a fázisokban az időskorú tesztalanyoknál kevesebb mellékhatást figyeltek meg a fiatalabb részvevőkhöz viszonyítva. Hozzátette azonban: a problémát az jelentette, hogy a klinikai tesztek harmadik fázisába már nem tudtak elegendő időskorú önkéntest bevonni, hiszen addigra Kína szárazföldi részén a járványt már nagyrészt megfékezték.

A kínai fejlesztésű vakcinák klinikai tesztjeinek harmadik fázisát a járványhelyzet alakulása miatt zömében külföldön végezték. Sao pedig a Brazíliában végzett tesztek példáját véve rámutatott: az önkéntesek többségében a helyi egészségügyi dolgozók köréből kerültek ki, akiknek az életkora jellemzően 60 év alatti.

Az időskorúak oltásának azonban nem csupán a kevés tesztalany az akadálya - húzta alá a China Daily.

Liang Hsziao-feng, a Kínai Megelőző Gyógyászati Szövetség elnökhelyettese a lapnak az időskorúak oltásának szervezési problémáiról beszélt, kiemelve, hogy mivel e korosztály számára fizikai problémák miatt nehézséget jelenthet eljutni az oltási helyszínekre, szükséges lehet az otthoni oltásfelvétel lehetőségének, vagy az oltási helyekre szállításuknak a megoldása. Az otthoni oltás azonban munkaerő problémákat okozhat az egészségügyben - tette hozzá.

A kínai egészségügyi bizottság jelentése szerint az ország szárazföldi részén szerdáig már 15 millió embert oltottak be a koronavírus ellen, míg összesen 50 millió ember beoltását tűzték ki február elejéig.

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján
Csaknem tízezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában az általános országos tesztelés szombati napján, és 0,77 százalékos fertőzöttségi arányt mértek - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök pozsonyi sajtótájékoztatón vasárnap.

A tavaly novemberihez hasonló - úgynevezett antigén tesztekkel végzett - általános országos tesztelés szombati napján mintegy 1,3 millióan vettek részt. Mivel a tesztelés hétfőn kezdődött és vasárnap estig tart, az eredmények még nem véglegesek.

Szlovákiában a december végén megkezdett oltási program keretében eddig mintegy 90 ezer személyt oltottak be.

Október eleje óta a legkevesebb új esetet mutatták ki Lengyelországban
Lengyelországban az elmúlt napon 2419 új koronavírus-fertőződést mutattak ki, ez a legkevesebb október eleje óta - közölte hétfőn a lengyel egészségügyi tárca. December 28-a óta a legalacsonyabb az elhunytak száma is. Közölték egyúttal, hogy késik a Moderna e heti vakcinaszállítmánya, de ez egyelőre nem okoz fennakadást a lengyel oltási kampányban.

Előző hétfőn 3332 újonnan regisztrált fertőzöttről adtak számot. A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban október 7-e óta nem mutattak ki napi háromezernél kevesebb új fertőzöttet. Az adatok a következő napokban valamivel magasabbak lehetnek, mert vasárnap mintegy feleannyi tesztet végeznek, mint hétköznap szoktak.

Kifejezetten a Covid-19 miatt 10-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 28-an hunytak el. Ez összességében a legkevesebb december 28-a óta, amikor 29 megfertőzött ember hunyt el.

A kormány a hét elejére ígért döntést az eddigi, január végéig érvényes járványügyi intézkedésekről.

A Covid-19 kór ellen december 27-e óta hétfő délelőttig 707 474 oltást végeztek a Pfizer-BioNTech gyártotta vakcina első vagy második dózisával, illetve a Moderna oltóanyagával.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője hétfő reggeli sajtóértekezletén közölte: a Moderna vakcinagyártó aznap tájékoztatta Varsót, hogy legalább szombatig elhalasztja a keddre tervezett szállítmányát.

Lezárják a tel-avivi repülőteret

Visszavonulóban van Izraelben a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de a járványügyi szakembereket aggasztja az, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megszavazta a tel-avivi Ben Gurion repülőtér "hermetikus zárlatát" a személyszállító gépek számára hétfő éjféltől vasárnap éjfélig. Ezen időszakban csak humanitárius okokból landolhatnak gépek, illetve teherszállító repülőket fogadnak. Az intézkedést elsősorban a koronavírus új változatainak behurcolásának megakadályozása érdekében hozta a kormány. A repülőtéri zárlat gondolata részben azért merült fel, mert hat olyan súlyosan beteg várandós nőt ápolnak az izraeli kórházakban, akiket a koronavírus délkelet-angliai, gyorsan terjedő új variánsa betegített meg. Ezért az egészségügyi minisztérium felszólította az állapotos nőket, hogy minél hamarabb oltassák be magukat.

A tesztek szerint a jelenlegi izraeli fertőzések 30-40 százalékát okozhatja a fertőzőbb angliai variáns. Tetézi a gondokat az, hogy a 18 év alattiak is egyre nagyobb számban kerülnek kórházba koronavírus-fertőzéssel. A második hullámban csak mintegy 34 ezer, de a harmadik hullámban már 51 218 fertőzött gyereket azonosítottak. Jelenleg öt, válságos állapotban lévő gyermeket ápolnak a kórházakban, ahol január eleje óta 138 fiatalkorút kezeltek a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeivel.

A katonai rádió vasárnap délelőtti műsorában megszólaló járványügyi szakember amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a beoltottak és a fertőzöttek magas számának együttes jelenléte miatt egy új, "izraeli vírusvariánst" alakulhat ki.

Legolvasottabb cikkeink