• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.03 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Franciaországban június 15-től terjesztik ki az oltást a 12 és 18 év közöttiekre. Hollandia véglegesen kivonja oltási programjából a Janssen vakcinát.

Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket
Annak ellenére, hogy a szlovén kormány által felállított ütemterv szerint az úgynevezett "zöld szakaszba" lépett az ország, Ljubljana további egy héttel meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket, amelyeket a reprodukciós ráta emelkedésével indokolt - írta a helyi sajtó csütörtökön.

A zöld szakasz azt jelenti, hogy heti átlagban háromszáz alá mérséklődik az új fertőzöttek száma. Ebben az esetben a higiéniai előírások betartása mellett megszűnnek a korlátozások, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Nőtt azonban a reprodukciós ráta (amely azt mutatja, hogy egy ember hány másiknak adja át a fertőzést), 0,7-ről 0,95-re. Emiatt a kormány elhalasztotta az újabb nyitást.

Engedményeket tett ugyanakkor a határátlépésnél. Szombattól azok, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigén gyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette: megkezdik a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni oltását.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 681 945-en kaptak, közülük 432 280-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 39,4, illetve 25 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 280 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 357 109-et. Az elmúlt 24 órában a vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 14-en haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8056-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 653 beteget ápolnak, közülük 66-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 312 272-en kaptak védőoltást, közülük 535 042-nek már a második adag vakcinát is beadták.

 

Ukrajnában kismértékben nőtt a fertőzöttek száma
Ukrajnában csütörtökre kismértékben, kevesebb mint 2600 új beteggel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány terjedése pedig továbbra is stagnálást mutat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2581 új esettel 2 209 417-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény kevesebb mint négyszázzal több a megelőző napinál. Az elhunytak száma 102-vel 50 959-re emelkedett. A halálos áldozatok száma a megelőző napon 158 volt. Eddig 2 072 091-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint kilenc és félezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint hétezerrel, 86 367-re. Kórházba most 1059 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1262 volt.

A legtöbb új beteget, 529-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 208 ezret, az elhunytaké hárommal 5105-re emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 1 076 793-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 138 090-en a második dózisát is. Szerdán 34 481 embert oltottak be az országban, azaz csaknem kétszer annyit, mint a megelőző napon - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Közben az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Kijevben 17 oltási pontot nyitottak meg, ahol pedagógusokat oltanak be Pfizer-oltással - hozta nyilvánosságra Mikola Povoroznik, a fővárosi adminisztráció helyettes vezetője. Az oltási pontokat kerületi oktatási intézményekben alakították ki.

Olaszországban megkezdődött a tömeges oltás, de nem minden tartomány csatlakozott
A korosztályok szerinti koronavírus elleni oltást szabad regisztrációval váltották fel az olasz egészségügyi hatóságok csütörtökön, de a tartományok továbbra is eltérő oltási ütemezést követnek. A december végén indított olaszországi oltókampány mostanáig mindenhol korosztályok szerint haladt. A hetven év felettiek több mint 85 százaléka ár megkapta az oltás első adagját az utóbbi több mint öt hónapban.

A hatvanmilliós országban összesen 35,8 millióan kaptak védőoltást, közülük 12,3 millióan részesültek már a második dózisban is.

Az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint csütörtökön megkezdődött a tömeges oltás, ami azt jelenti, hogy szabaddá vált az oltási regisztráció a 12 évesnél idősebbek számára.

Ennek ellenére a tinédzserek oltását csak négy észak-olaszországi régióban indították el. Az ország többi térsége eltérő ütemezést követ. Miközben Venetóban a 12 és 39 év közöttieket oltják a tervek szerint augusztus 4-éig, addig a közép-olaszországi Lazióban még a negyven felettieknél tartanak. Szicíliában még nem fejezték be a középkorúak oltását, de ezzel egy időben oltják az érettségire készülőket is.

Bolognában szerdán regisztráció nélküli oltási napot tartottak a fiataloknak, akik szabályosan megrohamozták az oltópontot. A tolongás több esetben verekedéssé fajult.

Szardínia, Molise és Friuli-Venezia Giulia tartomány már az úgynevezett fehér zónához tartozik, vagyis kikerültek a járvány-veszélyességi fokozatokból. Ennek ellenére nem törölték el az éjféltől érvényes kijárási tilalmat, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése és a biztonsági távolság betartása.

Június 7-étől Abruzzo, Liguria, Umbria és Veneto is a fehér zónába lép át, június 14-étől pedig a legnépesebb Lombardia és Lazio is. Számítások szerint június 21-étől az egész ország "fehér" lesz, több óvintézkedést azonban továbbra sem akarnak eltörölni.

A vendéglátás annyi engedményt kapott, hogy az éttermek, presszók a belső tereket is megnyithatják, de asztalonként csak négy vendéget fogadhatnak kültéren is.

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában
Továbbra is javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, amely átlagban napi 250 alá csökkent - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matej Misík, a szlovák Egészségügyi Elemző Intézet (IZA) vezetője.

Misík rámutatott: várhatóan néhány napon belül eléri az egymilliót azoknak a száma, akik mindkét oltást megkapták, azoknak az aránya pedig, akik legalább egy oltást kaptak, a 16 évnél idősebbek körében megközelíti a 40 százalékot.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig 1 millió 771 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük közel 882 ezren már a másodikat is. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták, a jövő hét hétfőtől ez a kínálat a Szputnyik V oltóanyaggal bővül.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az ország 19 ezer adaggal rendelkezik a Johnson & Johnson gyártotta egyadagos oltóanyagból is, ennek használatát azonban egyelőre nem kezdték el.

Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzöttek napi száma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza. Hasonló tendenciát mutat a kórnak tulajdonított halálesetek száma is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint jelenleg mintegy háromszáz embert kezelnek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig kedden 13-mal, 12 366-ra emelkedett. Kedden mintegy 5 ezer PCR-tesztből valamivel több mint 2 százalék bizonyult pozitívnak. A hivatalos járványügyi adatok javulásának tükrében folytatódik a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások enyhítése is.

A brit felnőtt lakosság háromnegyedét már beoltották
Nagy-Britannia felnőtt lakosságának több mint a háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát - közölte szerdán a brit egészségügyi minisztérium. A szaktárca részletes napi összesítése szerint eddig 39 585 665 embernek adták be az oltóanyag első adagját. Ez azt jelenti, hogy a 18 évnél idősebb korcsoportok tagjainak 75,2 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcinával. Közülük 26 073 284-en a második dózist is megkapták. Ezzel 49,5 százalékra emelkedett azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek már mindkét oltási adagot beadták.

Az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt 65 658 949.

A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első dózist.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 12, az utóbbi egy hétben 46 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

Az elmúlt egyheti időszakban történt halálesetek száma 14,8 százalékkal alacsonyabb az előző egy hétben bejelentett halálozásokénál.

A most zárult egy hétben történt halálesetek száma tavaly szeptember óta a legalacsonyabb.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor az új koronavírus-fertőzések számának emelkedését észlelték több gócpontban, mindenekelőtt Anglia északi és észak-nyugati térségeiben, ahol a fertőzések többségét az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, először Indiában azonosított variánsa okozza.

Az új fertőzések számának emelkedését ugyanakkor nem kíséri a Covid-19 betegség okozta halálozások számának növekedése, sőt a halálesetek száma heti átlagban továbbra is folyamatosan és jelentős mértékben csökken.

Hollandia véglegesen kivonja oltási programjából a Johnson & Johnson cég vakcináját
A holland ügyvivő kormány úgy döntött, hogy végleg kivonja a Johnson& Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcináját oltási programjából, az oltóanyag esetleges vérrögképző mellékhatásai miatt - írta szerdán a Dutchnews holland hírportál.

A hírportál szerint az oltóanyag alkalmazásának megszüntetését az országos egészségügyi tanács javasolta, annak ellenére, hogy Hollandiában nem érkezett jelentés ilyen jellegű szövődményekről a vakcina beadása után. A tanács arra alapozta javaslatát, hogy a jelenlegi vizsgálatok azt mutatják, hogy a fiatal korosztály esetében megnőhet a vérrögképződés kockázata a Johnson & Johnson vakcinájának használata után. A holland oltási kampány jelenleg abban a szakaszban van, amelyben a 40 év alattiak kaphatják meg a védőoltást.

"A döntés fényében a vállalat vakcináját csak a hagyományos csatornákon nehezen elérhető csoportok kaphatják meg, mint például a hajókon dolgozók vagy a hajléktalanok" - írta a hírportál.

Franciaországban június 15-től terjesztik ki az oltást a 12 és 18 év közöttiekre
Franciaországban június 15-től a 12 és 18 év közöttiek is beoltathatják magukat a koronavírus ellen - jelentette be szerdán Emmanuel Macron államfő az ország délnyugati részén tett látogatásán.

Tájékoztatása szerint az oltási kampány kiszélesítéséről a Pfizer által gyártott vakcinával a 12 évet betöltött kiskorúak számára az elnöki hivatalban szerda délelőtt tartott ülésén döntött az egészségügyi védelmi tanács, miután az egészségügyi főhatóság az Európai Gyógyszerügynökség pénteken kiadott ajánlására alapozva jóváhagyta az eddigi 18 éves korhatár további csökkentését.

Az államfő azt is üdvözölte, hogy a felnőtt lakosság fele már felvette az első vakcinadózist, ami szerinte valódi mérföldkövet jelent az oltási kampányban.

Eddig 26,2 millióan, a teljes lakosság 39, a felnőtt lakosság fele kapta meg az első dózist, míg 12,4 millióan, a teljes lakosság 18,6, a felnőttek 22 százaléka mindkét adagot.

Az elnök ugyanakkor továbbra is nagyon nagy óvatosságra kérte a franciákat, miután az ország dél-nyugati és nyugati területein, elsősorban a 30 év alattiak körében ismét elkezdett terjedni a vírus, és ezeken a területeken a reprodukciós ráta 1 fölé emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink