• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.07 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Olaszországban a tartományok nyitnak, az átoltottság lassan emelkedik. Ukrajnában alig több mint ötszáz új beteget jegyeztek fel.

Szlovákia elismeri a magyar oltási igazolványokat, illetve az orosz és a kínai oltóanyagokat is
Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár bejelentésére hivatkozva.

Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak - mondta Martin Klus a hírügynökségi jelentés szerint.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter hétfőn ugyancsak a koronavírus elleni oltások témájában nyilatkozva azt mondta: országa várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van és azt Magyarországon is használják.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban hétfőtől kezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát, korábban csak a Pfizer/Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az ország még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák koalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljeskörű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Közben a szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette: terveik szerint már a napokban elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását a 12 és 15 év közötti gyerekek korosztályában is.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, s azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint vasárnap közel háromszáz embert kezeltek kórházban a betegséggel, a kórnak tulajdonított halálesetek száma pedig 10-el, 12 414-re emelkedett. Vasárnap mintegy ezer PCR tesztből azok kevesebb mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak.

Szlovéniában szeptember óta nem volt ilyen kevés napi új fertőzött
Szeptember óta nem regisztráltak ilyen kevés napi új fertőzöttet Szlovéniában, mint az elmúlt 24 órában, és fokozatosan felgyorsult az oltás üteme is. Az elmúlt nap 57 új esetet jegyeztek fel, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4708-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 203-an vannak kórházban, 51-en közülük intenzív osztályon.

A múlt héten 132 ezer embert oltottak be, ami 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 718 078-an kaptak, közülük 478 027-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 41,6, illetve 27,7 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 43 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 357 608-at. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében öten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8091-re emelkedett. Kórházban jelenleg 580-an beteget ápolnak, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban valamelyest csökkent az oltakozási kedv. Szakemberek szerint először fordulhat elő, hogy több a vakcina, mint az oltásra jelentkezők száma. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 338 154-en kaptak védőoltást, közülük 565 519-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 40, illetve 17 százaléka.

Romániában száz alá csökkent a napi fertőzésszám
Romániában tavaly március óta először száz alá csökkent hétfőn a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, vasárnap pedig egy éve először egyszámjegyű volt az előző nap elhunyt fertőzötteké.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában mindössze 89 új fertőzöttet azonosítottak, ami alig 37 százaléka az elmúlt két hét átlagának. Romániában utoljára tavaly március 22-én volt kétszámjegyű a napi fertőzésszám: aznap halt meg az országban az első koronavírussal fertőzött beteg.

Az utóbbi 24 órában a szokásosnál jóval kevesebb - mindössze tízezer - tesztet végeztek, de a találati arány így sem éri el a 0,9 százalékot. Romániában a járvány kezdete óta a hétvégi napokat követő vasárnapi és hétfői jelentésekben a kiértékelt tesztek száma az adott időszak átlagának legfeljebb harmadát éri el, de a fertőzésszám hétfői napokon sem esett száz alá a járvány kezdeti napjai óta.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig csaknem 1 millió 80 ezer embernél (5,6 százalék) mutatták ki hivatalosan a koronavírust.

A járvány kezdete óta eltelt több mint 15 hónapban 30 878 a koronavírusos fertőzött elhalálozása került a hivatalos nyilvántartásba. Közülük csaknem ötszázat a román egészségügyi minisztérium által elrendelt utólagos ellenőrzések nyomán az utóbbi tíz napon vezettek be a Covid-statisztikába: köztük számos olyan halálesetet, amely még tavaly történt a romániai kórházakban.

A vasárnapi jelentésben - a korrekcióként bevezetett 82 eseten kívül - mindössze nyolc, előző nap jelentett haláleset szerepelt. Legutóbb tavaly április 5-én követelt 24 óra alatt kevesebb áldozatot a járvány, és tavaly június 11-e óta nem volt egyszámjegyű az áldozatok száma.

Romániában hétfőn a kórházban kezelt fertőzöttek száma 1671-re, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké 315-re csökkent.

Az országban az oltáskampány is lelassult. Az utóbbi héten átlagosan napi 20 ezer körül volt a beoltottak száma. Romániában eddig 4 millió 440 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, ami a 16 év feletti lakosság 27,6 százalékát jelenti.

Az észak-macedón és a boszniai állampolgárok is ingyen kaphatnak oltást Szerbiában
Ingyen és bármiféle nehézség nélkül kaphatják meg a koronavírus ellen Szerbiában elérhető oltóanyagokat Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia állampolgárai - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő pedig a Politika című belgrádi napilap hétfői számában megjelent interjújában tért ki Belgrád segítségére. Köszönetet mondott azért, mert Szerbia több ezer adag oltóanyaggal segítette a szomszédos országot, de azért is, mert az észak-macedón állampolgárok Szerbiában is fennakadások nélkül beoltathatják magukat. Mint mondta: "értékeljük és soha nem feledjük el ezt a baráti gesztust".

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 116-tal 713 678-ra, Koszovóban 11-gyel 107 024-re, Észak-Macedóniában tízzel 155 375-re, Montenegróban 21-gyel 99 812-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 203 990-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában nyolccal 6917-re, Koszovóban eggyel 2249-re, Észak-Macedóniában héttel 5456-ra, Montenegróban eggyel 1591-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9321-re emelkedett.

Ukrajnában alig több mint ötszáz új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre - idén először - alig több mint ötszáz új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma is épphogy meghaladta a harmincat.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 535 új esettel 2 215 052-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napiénál, amikor 937 új beteget regisztráltak, ami pedig kevesebb mint a fele volt az azt megelőző napinak. Ez ráadásul csaknem egy éve az eddigi legalacsonyabb napi növekmény, utoljára hasonlóan alacsonyat tavaly június 9-én jegyeztek fel - tette hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál. A jelentős csökkenésnek ugyanakkor lehet az oka az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma is kevesebb volt az elmúlt két napban, most 33-mal nőtt, míg a megelőző napon 42-vel. A halálos áldozatok száma fokozatosan csökkent már az elmúlt napokban is, pénteken 86 volt, azelőtt viszont még száz körüli. A járvány kezdete óta összesen 51 215-en haltak meg Ukrajnában a Covid-19 betegség következtében.

A betegségből eddig 2 094 971-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban több mint 1700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 1200-zal, 68 866-ra. Kórházba most 601 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 994 volt.

A legtöbb új beteget, 87-et az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol a városvezetés tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta a 209 ezret, az elhunytaké néggyel 5131-re nőtt, eközben viszont már több mint 185 ezren győzték le a kórt. Vasárnap Kijevben 8262 embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával.

Országosan az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 241 006-an kapták meg valamely védőoltás első, 147 118-an a második dózisát is. Vasárnap 24 860 embert oltottak be Ukrajnában.

Az egészségügyi minisztérium sajtóközleménye szerint jelenleg Ukrajnában már hat régió - köztük Kárpátalja - áll készen arra, hogy a járványhelyzet szerinti legenyhébb, gyakorlatilag korlátozásmentes "zöld" besorolásba kerüljön. Jelenleg még az egész ország egységesen az eggyel szigorúbb "sárga" besorolásban van - számolt be az UNIAN hírügynökség.

Olaszországban a tartományok nyitnak, az átoltottság lassan emelkedik
Olaszországban újabb régiókban törölték el a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat hétfőtől. A lakosság átoltottsága 24 százalékos az egészségügyi tárca adatai szerint.

Fehér zónába került át Abruzzo, Umbria, Liguria és Veneto tartomány. Egy héttel ezelőtt már ugyanilyen besorolást kapott Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia. A húsz tartományból hét van fehér besorolásban. Jelenleg minden ötödik olasz már fehér zónában él.

A fehér színű járványfokozat azt jelenti, hogy az érintett térségekben minden korlátozást eltöröltek, egyedül a maszk viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben. A fehér zónákban megszűnt az esti kijárási tilalom is, és megnyitottak a zártterű uszodák. A zárt térben rendezett csoportos ünneplés, legyen szó házibuliról vagy esküvői ebédről továbbra sem engedélyezett.

Június 14-től további régiók csatlakozhatnak a fehér övezethez, és a tervek szerint június 21-től az egész országban feloldhatják a járványintézkedéseket. Június 21-től akarják országosan megszüntetni a kijárási tilalmat is.

Utóbbi jelenleg éjféltől reggel öt óráig érvényes a még nem fehér zónának számító tartományokban.

Az olaszországi vendéglátás szabadtéren korlátozások nélkül működik, az éttermek és bárok belső terében viszont egy asztalnál csak hatan foglalhatnak helyet. A diszkók és zártterű szórakozóhelyek újranyitásáról a kormány keddre ígért döntést.

Számítások szerint a korlátozások országos oldása június második felétől löketet adhat az idegenforgalomnak. Hiába indult újra az idegenforgalmi szezon május közepétől, a fenntartott korlátozások miatt a külföldi turisták lassan térnek vissza.

A La Repubblica napilap beszámolója szerint ünnepnek számít, hogy a firenzei múzeumok előtt ismét sorok állnak, igaz többnyire olaszokkal. Velencében újraindult a vaporetto-komphajók járvány előtti menetrendje, de a főváros, Róma egén még alig látni repülőt.

A felmérések szerint az olaszok egyötöde foglalta le már a nyaralását, majdnem kizárólag belföldön.

Hétfői adatok azt mutatják, hogy valamivel több mint 38 millió olasz kapott már védőoltást. A második dózisban is részesültek száma azonban lassan emelkedik, most érte el a 13 milliót, ami azt jelenti, hogy a lakosság 24 százaléka van átoltva. A régiók a fiatalok oltásával igyekeznek gyorsítani a vakcinázást: a Lazio tartománybeli Rieti városában vasárnap megkezdődött a 12 és 16 év közöttiek oltása. A több mint ötmilliós tartományban tízezer tinédzser oltását tervezik a következő hetekben, miközben még zajlik az ötven és hatvan év közötti korosztály első oltása.

 

Legolvasottabb cikkeink