• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.09.24 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szlovéniában nőtt az oltakozási hajlandóság. Ismét rekordon a halálos áldozatok száma Oroszországban. Romániában nem korlátozzák az éjszakai kijárást...

Törökországban tévedésből csecsemőknek adtak be koronavírus elleni vakcinát
Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát - nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában.

Kurugöl, aki az egyik izmiri egyetem orvostudományi karának tanára, a beszélgetés során azt mondta: időről időre megtörtént, hogy háziorvosi rendelőkben véletlenül összekeverték a hepatitis B vagy a kanyaró elleni oltóanyagot az új koronavírus elleni vakcinával, és utóbbit adták be a csecsemőknek.

Kurugöl hangsúlyozta, hogy a babáknál semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, még akkor sem, ha magas dózist kaptak. A professzor hozzátette: rendkívül jó antitest-szint alakult ki a szervezetükben, legyen szó akár hat hónapos, akár egyhónapos csecsemőkről.

Az eredményeket rövid időn belül egy neves folyóiratban teszik közzé - jelezte az orvos.

Kurugöl szerdai kijelentéseit a török közvélemény egy része nagy felháborodással fogadta. A Twitteren eddig hatvanezer bejegyzés szerzői követelték a férfi letartóztatását. A török egészségügyi minisztérium eljárást indított az ügyben.

Kurugöl csütörtökön ismét nyilatkozott az NTV-nek. Mint mondta, három hónappal ezelőtt egy esetben fordult elő, hogy csecsemőnek adtak be koronavírus elleni vakcinát, és vele azóta is rendszeres felülvizsgálatra járnak a szülei az izmiri kórházba.

Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint Pfizer-Biontech készítményeivel zajlik a tömeges oltás, az alsó korhatár 12 év.

Ismét rekordon a halálos áldozatok száma Oroszországban
Oroszországban 820-ra emelkedett azoknak a betegeknek a száma, aki egy nap alatt belehaltak a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A járvány kezdete óta eddig csak augusztus 26-án volt ilyen magas a halálozási adat. A halálozások száma immár harmadik napja meghaladja a nyolcszázat.

Az igazolt fertőzöttek száma 21 438-cal - ez a maximum augusztus 16. óta - 7 354 995-re emelkedett. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. Az országban 594 770 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 16 567-tel 6 558 780-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 188,2 millió, az elmúlt napon pedig 499 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 223 758 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy legalábbis szövetségi szinten a hatóságok nem vették fontolóra újabb járványügyi korlátozások bevezetését. Nem zárta ki, hogy egyes régiók védőintézkedésekről dönthetnek majd.

Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök továbbra is karanténban marad az esetszámok növekedése miatt. Putyin múlt hét kedden jelentette be, hogy "önizolációba" vonul, mert számos megbetegedést észleltek a környezetében.

Az észak-macedón lakosság 40 százalékát oltották eddig be
Észak-Macedónia teljes lakosságának mintegy 40 százaléka kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját - közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma. A tájékoztatás szerint a kétmilliós országban eddig 778 408 ember oltatta be magát, és összesen 1 482 287 adag oltást használtak fel.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 7201-gyel 886 543-ra, Koszovóban 160-nal 159 488-ra, Észak-Macedóniában 491-gyel 188 128-ra, Montenegróban 568-cal 127 894-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1255-tel 228 336-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 39-cel 7885-re, Koszovóban öttel 2917-re, Észak-Macedóniában 16-tal 6506-ra, Montenegróban hattal 1874-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 10 269-re növekedett.

Romániában nem korlátozzák már az éjszakai kijárást a beoltottaknak a fertőzöttebb településeken
Romániában feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára.

A román kormány csütörtökön elfogadott határozatában ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást. Ezentúl azokon a településeken vezetnek be hétvégenként (pénteken, szombaton és vasárnap) kijárási tilalmat, amelyeken az utolsó 14 napon a lakosság több mint 6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (az eddigi küszöb 4 ezrelék volt). Ott, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, hétköznap is csak alapos indokkal és munkahelyi igazolással, vagy saját felelősségére előre megírt nyilatkozattal szabad 20 és 5 óra között elhagyni a lakást.

A bukaresti kormány csütörtöki határozata értelmében a kijárási korlátozás immár nem vonatkozik azokra, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás második - vagy az egydózisú oltás egyetlen - adagját és ezt oltási igazolással, vagy az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tanúsítják.

A kijárási korlátozások idején az adott településeken az üzleteknek 18 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

Romániában továbbra is csak uniós védettségi igazolással szabad belépni a vendéglátóhelyekre, színházakba, mozikba és sportlétesítményekbe azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta túllépte a 3 ezreléket. Ezt a rendelkezést most a bevásárló központokban helyben fogyasztható élelmiszert árusító vállalkozásokara is kiterjesztették, ugyanakkor az előírás alsó korhatárát az eddig 6-ról 12 évre emelték

Az egyedi QR-kód alapján ellenőrizhető védettségi igazolást azok igényelhetik - és tölthetik le, vagy nyomtathatják ki maguknak -, akik legalább tíz napja megkapták az oltást, friss negatív teszttel rendelkeznek, vagy legfeljebb fél éve gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

A bukaresti kormány azt követően módosította a kijárási szabályokat, hogy a temesvári polgármester szót emelt a beoltottakat is sújtó korlátozás ellen. Dominic Fritz azzal érvelt, hogy a járvány negyedik hulláma egyértelműen a beoltatlanoknak tulajdonítható és nem lehet az oltási hajlandóságot úgy növelni, ha azokat is karanténnal büntetik, akik beoltatták magukat.

Temesváron, ahol az utóbbi 14 napon a lakosság 4,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, a Temes megyei járványügyi operatív törzs szerdán - az eddigi szabályozás alapján - már elrendelte a hétvégi éjszakai kijárási tilalmat. A csütörtökön elfogadott kormányhatározat miatt a helyi sajtó most arra számít, hogy a városban egyelőre nem vezetik be a korlátozást, így a csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napok résztvevőinek sem kell 20 óra előtt hazaérniük.

Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány: csütörtökön ismét több mint hétezer új fertőzésről és újabb 113 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, mindkét adat több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a kilencezret, az intenzív terápián ápolt súlyos fertőzötteké elérte a 1067-et.

Szlovéniában nőtt az oltakozási hajlandóság
Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában, a legújabb felmérések szerint még soha ilyen sokan, a lakosság 71 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.

A közvélemény-kutatásban részt vett állampolgárok többsége nem támogatja, és túlzásnak tartja a kormány azon rendeletét, hogy mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Továbbá, hogy novembertől az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási, vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók. Ugyanakkor éppen emiatt döntenének a legtöbben az oltás mellett, mert "kényelmetlennek és fárasztónak" tartják a jelenleg kialakult helyzetet - derült ki a felmérésből.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Szlovénia minden régiója a legkockázatosabb besorolást kapta a fertőzöttséget mutató térképén. A volt jugoszláv tagállam az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely teljes egészében sötétvörös besorolás alá esik.

Csütörtökre 1102 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban; a Covid-19 betegség szövődményeiben négy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 391-en vannak kórházban, 102-en intenzív osztályon, közülük a legfiatalabb 27 éves. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 102 444-en kaptak védőoltást, közülük 976 863-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1373 új esetet azonosítottak; a vírus okozta betegségben 15-en haltak meg. Kórházban 694 beteget ápolnak, 89-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 793 806-an kaptak védőoltást - a jogosultak 44, a felnőtt lakosság 53 százaléka -, közülük 1 682 099-an már a második adagot is felvették.

Brit tudósok: idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídül az új típusú koronavírus
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok - párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik - veszítenek hevenységükből.

"Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk" - hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Dame Sarah Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

"A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott" - fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá - tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok".

Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt.

Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma.

Legolvasottabb cikkeink