• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.28 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését. Romániában megdőlt a megbetegedések napi rekordja...

Több mint kétszeresére növekedett a napi fertőzöttek száma Ukrajnában
A kedden közölt adatok szerint egy nap alatt több mint a duplájára nőtt a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma Ukrajnában, 143 személy elhunyt a kórban, ami 49-cel haladja meg a halálos áldozatok előző napi számát.

Az ukrán egészségügyi minisztérium hivatalos közleménye szerint az elmúlt napon 6552 koronavírusos fertőzöttet igazoltak, ezzel a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma 2 401 956 -ra nőtt, az elhunytaké pedig újabb 143 áldozattal 55 863-ra.

A legutóbbi két hét folyamán megduplázódott a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, közölte az UNIAN hírügynökség a Kijevi Közgazdasági Iskola elemzésére hivatkozva.

Az új fertőzöttek közül 574 gyerek, 165 pedig egészségügyi dolgozó. Az újonnan igazolt betegek közül 1288-an kerültek kórházba. Eddig 2 248 071-en gyógyultak meg, közülük az előző nap 2927-en.

A legtöbb új esetet Dnyipropetovszk (595), Harkiv (547) , Doneck (528), Zaporizsja (500), megyéből, valamint Kijevből (461) jelentették. Ezzel együtt Dnyipropetrovszk megye a súlyosabb besorolást jelentő narancssárga övezetből visszakerült a sárga zónába, így ötről négyre - Doneck, Ternopil, Csernyivci és Cserkaszi megye - csökkent azon közigazgatási egységek száma, ahol az ország más részeihez képest szigorúbb járványügyi korlátozások vannak érvényben.

 

Romániában megdőlt a megbetegedések napi rekordja
Romániában 11 049 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ez a legnagyobb napi esetszám a járvány megjelenése óta.

A stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt adatai szerint a fertőzésnek tulajdonított halálos áldozatok napi száma is a megközelíti a csúcsértéket. Az elmúlt 24 órában 208-an haltak meg a járvány következtében.

Hasonlóan magas számokat csak a járvány második hullámának a tetőzésekor, tavaly november-decemberben közöltek a román hatóságok, akkor is csak néhány napon ugrottak ilyen magasra a számok. Négy olyan nap szerepel a járványstatisztikában, amikor tízezer fölötti napi fertőzöttet, illetve másik négy olyan nap, amikor kétszáz fölötti halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs.

A kórházakban 11 431 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1267-et intenzív terápiás osztályon. A hatóságok a negyedik hullám sajátosságának tekintik, hogy sok fiatal is megfertőződött. 306 kiskorú fekszik kórházban a fertőzés következtében, közülük 17-et intenzív osztályon ápolnak. További 54 953-an lakhelyi, 10 066-an pedig intézményi elkülönítésben várják gyógyulásukat.

A járvány a legnagyobb ütemben Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében terjed. Utóbbi területen immár a hatot is meghaladta az elmúlt tizennégy nap alatt jegyzett új esetek ezer lakosra jutó száma. Hathoz közelít az érték Bukarestben és Temes megyében is. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzöttek közé tartoznak: Hargita megyében 1,11, Kovásznában 1,24, Marosban 1,51 a fertőzöttségi ráta.

A román rendőrség kedden megbírságolta a vezető romániai kormánypártot amiatt, hogy a hét végén tartott tisztújító kongresszusán nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a maximális, tízezer lejes (7,2 millió forint) bírságot kell kifizetnie amiatt, hogy a kongresszusi küldöttek a szavazáskor nem tartották be az egymás között előírt távolságot és egyesek maszkot sem viseltek.

Vlad Voiculescu, a Florin Citu miniszterelnök által korábban leváltott egészségügyi miniszter vasárnap azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy az elmúlt hét végén kozmetikázták a bukaresti adatokat, hogy megtarthassák a kormánypárt kongresszusát. Az elmúlt napokban közölt számok igazolni látszanak az állítást: míg a kongresszus két napján, szombaton és vasárnap 808 és 653 új fertőzöttet jegyeztek fel, hétfőn és kedden 2559-re és 1912-re ugrott a bukaresti esetszám.

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn az orosz egészségügyi minisztérium.

A tárca által hétfőn jóváhagyott tesztelést a szentpétervári, Anatolij Szmorogyincev Influenzakutató Tudományos Intézet és az Ökobiztonság Gyógyászati Központ, valamint a permi Professzionális Gyógyászati Központ laboratóriumbázisán fogják végrehajtani, 170, 18-60 éves önkéntes bevonásával. Az első szakaszban az oltóanyag biztonságosságát, a másodikban az adagolását fogják vizsgálni.

Az orosz Humán Őssejt Intézet (ISZKCS) által kifejlesztett Betuvax egy rekombináns alegységvakcina, amely nem tartalmazza a vírus élő komponenseit, csak SARS-CoV-2 gömb alakú részecskéire hasonlító összetevőket, amelyek felszínén a vírusfehérje található. Az ilyen oltóanyag beadása után a szervezet immunitást fejleszt ki ezzel a fehérjével szemben, és ezt követően készen áll majd a SARS-CoV-2 elleni küzdelemre. A fejlesztők feltételezése szerint ezt az oltóanyagot a veszélyeztetett emberek oltására, valamint újraoltásra is lehet majd használni.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén utasításba adta, hogy az új koronavírus-járvány során levont tanulságokat felhasználva dolgozzanak ki cselekvési algoritmust a hasonló helyzetek megismétlődésének esetére.

Oroszországban egyébként a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 22 236-tal 7 443 149-re emelkedett.

A napi növekmény 0,3 százalék, az új esetek 8,8 százaléka volt tünetmentes. Az országban 620 353 aktív esetet tartanak számon. A halottak száma 779-cel - ez a szám szeptember 20. óta először csökkent 800 alá - 204 679-re, a felépülteké pedig 13 513-mal 6 618 117-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 190,2 millió, az elmúlt napon pedig 418 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 257 326 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vallóniában ugrásszerűen nőtt az oltásra jelentkezők száma
Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű országrészében ötszörösére nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma, miután a regionális parlament az oltási igazolvánnyal rendelkezők szórakozási lehetőségeinek kiszélesítését jelentette be - erről tájékoztatott a belga sajtó hétfőn.

Sajtóbeszámolók szerint a vallon parlament döntése értelmében a teljes védettséggel vagy a friss koronavírus-testtel rendelkezők, valamint azok, akik már igazoltan átestek a vírus okozta fertőzésen, korlátlanul látogathatják a bárokat, éjszakai klubokat. Emellett beltéri rendezvényeken vehetnek részt és idősotthonokba látogathatnak az orrot és a szájat eltakaró maszk használata nélkül is.

Elio Di Rupo vallon miniszterelnök közölte: oltási igazolványra lesz szükség a fitneszközpontok és valamennyi sportcsarnokban szervezett esemény látogatásához is. Az intézkedés célja, hogy nagyobb biztonságot nyújtson a beoltottaknak és meggyőzze azokat, akik mindeddig ellenálltak. A szabályozás október közepétől lép hatályba és december 31-ig marad érvényben. Di Rupo hozzátette: lehetőség van az intézkedés visszavonására, ha a vírushelyzet megköveteli.

Beszámolók szerint a vallon kormányfő bejelentését követően alig néhány óra leforgása alatt több mint négyezren jelentkeztek a koronavírus elleni oltásra, szemben az előző napok átlagos 800 jelentkezőjével. Néhány nagyvárosban az oltásra jelentkezők száma megközelítette az ötezret - közölték.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó vallon szabályozás szinte azonos a brüsszeli régióban bevezetni tervezett rendelkezéssekkel. A fővárosi régióban leghamarabb szintén október 15-én léphet hatályba a szabályozás. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze a jövő héten dönthet az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt és az azt megelőz hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma közel azonos arányt mutat. Egy hetes viszonylatban egy százalékkal több, naponta átlagosan 2020 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba Belgiumban.

Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan közel hatan haltak meg a vírusfertőzés szövődményeiben, ez az adat 22 százalékkal marad el az előző heti számoktól. Naponta átlagosan 52 embert szállítanak kórházba a koronavírus miatt, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző jelentési időszak adataihoz képest. Jelenleg 662 embert ápolnak kórházban, közülük 210 beteget kezelnek intenzív osztályon koronavírus miatt.

A járvány megjelenése óta 1 millió 233 ezer 723-an fertőződtek meg és 25 554-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.

Legolvasottabb cikkeink