• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: jelentések a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.30 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus: jelentések a nagyvilágból

Ausztriának már 716 Covid-halottja van, Romániában helyhiány van a járványkórházakban és kevés a bevethető szakszemélyzet.

Harmadik napja száz fölött van az új fertőzöttek száma Ausztriában
Harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában az osztrák egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint.

Az elmúlt 24 órában 105 új koronavírusos esetet észleltek, szerdán 173, kedden pedig 119 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Továbbra is Felső-Ausztriában (32 fő) és Bécsben (21 fő) fertőződtek meg legtöbben.

Jelenleg 1609 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, közülük 105-en szorulnak kórházi kezelésre.     Ausztriában eddig 20 955 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 718-an haltak bele a vírusfertőzés okozta betegségbe, míg 18 628-an időközben meggyógyultak.

Bezárják az osztrák főváros Messe Wien Kiállító- és Kongresszusi Központjában még márciusban kialakított gondozóközpontot, ahol az utóbbi hónapokban 294 fertőzöttet, illetve fertőzésgyanús esetet kezeltek. Ide szállították például az egyik menedékszálló lakóit, miután az intézményt néhány fertőzött miatt kiürítették. Közben a válságkezelő stáb 30 másik intézményt jelölt ki, ahol a járvány ismételt felgyorsulása esetén ideiglenes gondozóközpontot lehet majd kialakítani.

Újabb rekordot döntött Ukrajnában az új betegek száma
Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma csaknem 1200 esettel, s a főváros Kijevben is az eddigi legtöbb új beteget regisztrálták - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közölt adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 1197 új esettel 68 794-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 23 újabb halálos áldozattal 1673-ra, miközben eddig 38 154-en gyógyultak meg, közülük előző nap 760-an. Az aktív betegek száma 28 967-re emelkedett. A korábbi legmagasabb napi növekményt, 1109 új esettel június 26-án regisztrálták az országban. Július eleje óta ugyanakkor Ukrajnában egy-két napot leszámítva folyamatosan nyolcszáz fölötti volt az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Kijevben előző nap, kedden úgyszintén rekordszámú, 199 új beteget jegyeztek fel, velük együtt az igazolt fertőzöttek száma a fővárosban már elérte a 8131-et, amivel Kijev az ország második lefertőzöttebb területe. Haláleset az elmúlt napban nem történt Kijevben, az eddig elhunytak száma így 132, míg 2877 a gyógyultaké.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 131 új esettel 9379-re nőtt az azonosított Covid-19-betegek száma, az elhunytaké pedig hat újabb halálos áldozattal 255-re, míg eddig 2256-an gyógyultak meg.

Kárpátaljáról 70 új fertőzöttet és hét halálesetet jelentettek. A megyében velük együtt már 5078 fertőzöttet azonítottak, 183-an haltak bele a betegségbe, miközben 1980-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy előző nap 248 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 67 kapta el a vírust, körükben már 8 576-an fertőződtek meg.

Előző nap 31 699 tesztet végeztek el az országban, ebből 15 494 PCR-tesztet és 16 205 antitestszűrést.

Az egészségügyi tárca adatai alapján jelenleg az ország fele, azaz 12 megye, köztük Kárpátalja, valamint a főváros nem áll készen arra, hogy könnyíthessen a karanténkorlátozásokon.

Romániában meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív fertőzöttek száma
Romániában meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek, illetve a 400-at az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja: az utóbbi 24 órában újabb 1356 embernél mutatták ki a fertőzést. Az utóbbi két hét adatai alapján már az ezret közelíti a napi esetszám átlaga, a fertőzés tehát még mindig gyorsuló ütem terjed.

Az utóbbi 24 órában újabb 35 koronavírusos ember halt meg, ami másfélszerese az utóbbi két hét napi átlagának. Ezzel 2304-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Egyre növekszik a román egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: a beazonosított aktív fertőzöttek száma az utóbbi két hétben megduplázódott, csütörtökön elérte a 20 678-at. Közülük 7265 beteget kezelnek kórházban, az intenzív terápiás részlegeken ápoltak száma pedig elérte a 402-t.

A legtöbb új megbetegedést Bukarestből (223), illetve Arges (103), Prahova (78), és Temes (76) megyékből, a legkevesebbet pedig Calarasi (1), Giurgiu (1) és Szatmár (3) megyékből jelentették. Szatmár megye egyébként az egyedüli Romániában, ahol a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzések száma még nem érte el a százat.

Országos szinten 49 591 fertőzést diagnosztizáltak a járvány kezdete óta.

Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak Boszniában
Rekordszámú, 363 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában, ahol a koronavírus-járvány kezdete óta hivatalosan 11 109-en fertőződtek meg.

A nyugat-balkáni országban csütörtökre nyolcan haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 305-re nőtt.

Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a veteránügyi minisztere szerdán belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. Az 53 éves Salko Bukvarevicet a múlt héten szállították kórházba tüdőgyulladással és légzési problémákkal, és hamar kiderült, ő is elkapta a fertőzést.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 24 520-ról 24 892-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 558-ra nőtt. Belgrádban megtiltották nagyobb rendezvények szervezését a hajókon és a folyóparti szórakozóhelyeken.

Koszovóban egy nap alatt 7652-ről 7846-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Néggyel 196-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 316-ról 10 504-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 476. Annak ellenére, hogy továbbra sem csökken száz alá a napi új fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint a helyzet stabil, a nagyszámú teszt elvégzésével sok tünetmentes beteget is azonosítanak, ami segít meggátolni a fertőzés további terjedését.

Montenegróban csütörtökre 2950-ről 3017-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 47. Milo Djukanovic köztársasági elnök közölte, az augusztus végére tervezett parlamenti választást nem halasztják el, a szakértők kézben tartják a koronavírus-helyzetet, és felelősségteljes döntéseket tudnak hozni.

Tovább emelkedett a napi fertőzésszám Belgiumban
A koronavírus-fertőzések átlagos száma napi 328-ra emelkedett a július 19. és július 25. közötti időszakban, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Hollandia szintén az új fertőzések napi átlagának növekedéséről adott tájékoztatást. Luxembourg a növekvő esetszám mellett egy koronavírushoz köthető halálesetről számolt be szerdán.

Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a kedden közzétett adatokhoz képest szerdán 234 új esetet rögzítettek, ezzel Belgiumban 66 662 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

"A helyzet aggasztó, ezért senki ne keressen kiskapukat. Mindenki tartsa be az előírt egészségügyi és elővigyázatossági előírásokat. A vírusterjedés oltás nélküli megakadályozásának egyetlen módja a személyes érintkezések csökkentése, ezért aki teheti, maradjon otthon" - fogalmazott.

Elmondta, a múlt heti adatokhoz képest a kórházba szállítottak száma megkettőződött. Az elmúlt hét napban országszerte 161 beteget vittek kórházba, ami átlagosan napi 23 új ápolt felvételét jelenti. Az újonnan regisztrált fertőzések, és a kórházba szállítottak számát tekintve is az ország Nyugat-Flandria nevű tartománya a leginkább értintett, ahol 35 embert helyzetek el ápolási intézményekben. Antwerpen tartományban 34-et, Brüsszelben 30 új beteg esetében gondoskodtak kórházi ellátásról az elmúlt hét napban. Belgiumban jelenleg 232 embert ápolnak kórházakban, közülük 49-en részesülnek intenzív ellátásban.

A járvány miatt bekövetkezett halálesetek napi átlaga 29 százalékos csökkenést mutat az előző héthez képest, átlagosan napi 2,1 haláleset köthető az új típusú kórokozóhoz. A járvány belgiumi megjelenése óta 9833 ember vesztette életét az országban.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap közölte, hogy Brüsszel szerdától kiterjesztette az arcmaszk kötelező viselését a főváros sétálóutcáira is, illetve minden olyan járdára, amelynek kialakítása nem teszi lehetővé a másfél méteres távolság megtartását. A szabály megszegése közigazgatási bírságot von maga után.

Hollandiában az illetékes hatóságok szerda délután azt közölték, hogy a július 22-28. közötti időszakban országosan 1329 új fertőzést jegyeztek fel. Ez 342-vel több az előző héten megerősített eseteknél, és 795-tel magasabb a két hete rögzített adatoknál. Múlt héten 23 embert szállítottak kórházba, néggyel többet, mint az azt megelőző héten. Az időszakban kilenc ember halt meg a betegségben, kettővel többen, mint az előző héten. A kórokozó március elejére datált megjelenése óta 53 647 fertőzöttet jegyeztek fel, és a betegségben 6164-en haltak meg az országban.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember meghalt a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 114 ember hunyt el a betegségben. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napban 157 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 5345-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kórházban 55 embert ápolnak, közülük négyen részesülnek intenzív ellátásban.

Legolvasottabb cikkeink