• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: keddi járványhírek a nagyvilágból

Hírek 2020.09.01 Forrás: MTI
Koronavírus: keddi járványhírek a nagyvilágból

Elkezdődött a tanév, bár néhány országban inkább elhalasztották a becsengetést járványügyi helyzet miatt.

Romániában újabb negatív rekordot döntött a halálos áldozatok száma
Romániában az utóbbi két hét átlagánál valamivel kevesebb, 1053 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ugyanakkor minden korábbinál több, 60 fertőzött halt meg az utóbbi 24 órában - közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs.

Ismét negatív rekordot döntött - 522-re emelkedett - az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma, miközben a kórházakban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma csaknem 300-zal 7164-re csökkent.

Romániában a járvány kezdete óta 88 593 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 38 454-et nyilvánítottak - két negatív teszt után - gyógyultnak.

Az országban 3681 koronavírusos beteg vesztette életét.

Kedden hatályba lépett a színházak, mozik, koncerttermek és könyvtárak részleges megnyitását lehetővé tevő kormányhatározat. A kulturális intézmények a férőhelyek legfeljebb 50 százalékát használhatják.

Szintén keddtől engedélyezik Romániában a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását. Az asztaloknál legfeljebb hatan ülhetnek, és az asztalokat legalább kétméteres távolságra kell elhelyezni egymástól.

A kulturális intézményeket és a vendéglőket csak azokon a településeken nyithatják meg, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma nem haladta meg a lakosság 1,5 ezrelékét az utóbbi két hétben.

Megint kétezernél több új beteget regisztráltak Ukrajnában
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus Ukrajnában, keddre is csaknem 2100 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 123 ezret, a halálos áldozatoké pedig már 2600 fölé emelkedett - derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napban 2088 új esettel 123 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 48 újabb halálos áldozattal 2605-re, miközben eddig 57 802-en gyógyultak meg, közülük előző nap 688-an. Jelenleg 62 896 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1352-vel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-et múlt pénteken jegyezték fel.

A legtöbb új beteget, 262-t - továbbá három újabb halálos áldozatot - ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel, a második legtöbbet, 211-et és hat elhunytat pedig a déli országrészben lévő Odessza megyében.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma 193 új esettel 14 703-ra, a halálos áldozatoké pedig nyolc újabbal 402-re emelkedett.

A második legfertőzöttebb területnek számító fővárosból, Kijevből 176 új beteget és öt újabb elhunytat jelentettek. Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben 13 546-ra, a halálos áldozatoké 213-ra nőtt.

Kárpátalján az eddig igazolt betegek száma elérte a 7600-at, az elhunytaké egy újabb áldozattal 263-ra emelkedett, miközben eddig 3334-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 391 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 101 kapta el a vírust, közülük már 11 362-en fertőződtek meg.

Előző nap 42 068 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 22 627 PCR-tesztet és 19 441 antitestszűrést.

Közben Denisz Smihal miniszterelnök kedden az 1+1 ukrán televízió reggeli műsorában azt jósolta, hogy szeptember végére a koronavírusos betegek napi növekménye eléri Ukrajnában a háromezret, a kórházak leterheltsége pedig meghaladhatja 80 százalékot. Közölte, hogy Ukrajna akkor nyitja meg újra határait a külföldiek előtt, ha két héten át csökkenni fog a megbetegedések száma. A kormány múlt pénteken zárta le ismét a határokat, a jelenleg érvényben lévő döntés szerint egyelőre szeptember végéig - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Szlovéniában megkezdődött a tanév, Horvátországban stagnál a fertőzöttek száma
Szlovéniában kedden közel 190 ezer általános és középiskolás diák, valamint 18 ezer pedagógus számára kezdődött meg az osztálytermi oktatás a koronavírus-járvány közepette, Horvátországban - ahol második napja stagnál az új fertőzöttek száma - a korábbi évekhez hasonlóan csak egy hét múlva kezdődik a tanév.

A szlovén oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre. Az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik, a B modell szerint rendkívüli járványügyi előírásokat kell betartani, a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás, míg a D modell csak online oktatást ír elő.

A tanév a B modell szerint kezdődött el. A diákokat kisebb csoportokra osztották, és csoportonként nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük, és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal. Az indoklás szerint amennyiben egy csoportban vagy osztályban megbetegszik valaki, nem kell az egész iskolának vagy több osztálynak karanténba vonulnia. Szájmaszkot csak a folyosókon és az iskolabuszokon kell viselniük a diákoknak. Az intézményeknek számos óvintézkedést kell betartaniuk: oda kell figyelniük a higiéniai előírásokra, a diákoknak gyakrabban kell kezet mosniuk, minden tanóra után ki kell szellőztetni az osztálytermeket, és amennyiben lehetséges, távolságot kell tartani.

Simona Kustec oktatási miniszter szerint az, hogy az iskolák mennyire tudják betartani az ajánlásokat, függ az intézmények méretétől és felépítésétől. Az iskolák mérlegelési jogkörrel rendelkeznek, hogy az ajánlásokat saját lehetőségeikhez igazítsák - tette hozzá.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 41-gyel, 2924-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 25-en vannak kórházban, és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 468.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 145-tel nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, és elérte a 10 414-et. Hétfőn még 146 új esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször meghaladta a háromszázat. Egy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 187-re nőtt. A betegek közül 258-an vannak kórházban, közülük tizennégyen lélegeztetőgépre kapcsolva.

Horvátországban szeptember 7-én kezdődik az oktatás. Szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsó tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk.

Többi nyugat-balkáni országban elhalasztották a tanévkezdést
Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában kedden megkezdődött a tanítás, az iskolások egy része a tantermekben, mások otthon tanulnak, Koszovóban, Észak-Macedóniában és Montenegróban azonban a járványügyi helyzet miatt egyelőre nem kezdődött meg a tanév.

A Nyugat-Balkánon keddre, egy nap alatt 448-cal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 27-tel a halálos áldozatok száma.

Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 41-gyel 31 406-ra, Koszovóban 120-szal 13 454-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 14 343-ra, Bosznia-Hercegovinában 231-gyel 20 018-ra, Montenegróban pedig 45-tel 4835-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 713-ra, Koszovóban kilenccel 525-re, Észak-Macedóniában hárommal 603-ra, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 606-ra, Montenegróban pedig kettővel 100-ra nőtt.

A tanévkezdés napjára meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma Oroszországban
Rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett kezdődött meg a tanév kedden Oroszországban 17 millió diák és tanuló, köztük mintegy kétmillió iskolakezdő, valamint 1,2 millió pedagógus számára, miközben az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma meghaladta az egymilliót.

A tanintézmények többségében az öt hónapos Covid-19-kényszerszünet után csak az elsősök és a leendő végzősök számára tartottak évnyitó ünnepséget, a szabad ég alatt. Az iskolaépületek bejáratánál kontaktmentes hőmérővel mérik a belépők testhőmérsékletét, valamint vizsgálják, hogy nincs-e légúti betegségük. Kór gyanúja esetén a tanulókat nem engedik be az osztályterembe.

Korlátozták az osztályok közötti érintkezést, a tanórák többségét egy-egy tanulócsoport számára egy helyiségben tartják meg. Az óraközi szünetek ütemezésével az iskolák igyekeznek elkerülni a nagyobb csoportosulások kialakulását. A tanépületek belső felületeit rendszeresen fertőtlenítik, a helyiségekben szellőztetnek.

Az általános és a középiskolásoknak nem kell egyéni védőeszközt viselniük, de ezt a tanárok esetében előírhatja a regionális vezetés. A pedagógusok számára - önkéntes alapon - az elsők között teszik majd lehetővé a Covid-19 elleni vakcina beadatását, az oltóanyag klinikai tesztelésének "posztregisztrációs" (harmadik) szakasza a tervek szerint a hétvégén kezdődik meg. A felsőoktatási intézmények hallgatói számára kötelező a maszk és a távolságtartás.

A szülők csakis maszkban léphetnek az iskola területére, a szülői értekezleteket online rendezik meg. A korlátozó intézkedések a tervek szerint január 1-ig maradnak érvényben.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 4729-cel 1 000 048-ra emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 17. napja nem haladja meg az ötezer főt. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 25,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 031 013), Brazília (3 908 272) és India (3 691 166) után.

Az aktív esetek száma keddre 1712-vel 167 044-re nőtt. A halálozások száma 123-mal 17 299-re, a felépüléseké pedig 6318-cal 815 705-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 36,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 204 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 211 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak Izraelben
Rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az egészségügyi minisztérium keddi adatközlése szerint. A hétfőn elvégzett 29 586 teszt alapján 2180 új koronavírus-fertőzöttet találtak, az új fertőzöttek száma megdöntötte a járvány tavaszi kitörése óta mért eddigi 2100-as napi rekordot, amelyet július 28-án jegyeztek fel.

Hétfőn járványban elhunytak napi száma is az eddigi legmagasabb volt, 19-en haltak meg a SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben. Eddig összesen 946-an vesztették életüket Izraelben a Covid-19 betegségben, közülük júliusban és augusztusban 619-en.

Nyolcszázkilencven koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 438-an súlyos állapotban vannak, 119 embert lélegeztetőgépre kellett tenni. Továbbra is elsősorban az arabok és az ultraortodoxok lakta településeken jelentős a fertőzöttek száma.

A megbetegedések növekedése mellett nyitották meg az új tanévet kedden 2,4 millió gyerek számára, akik az iskolákban és a középiskolákban maszkokban, kiscsoportokban, és részben otthonról, számítógépek segítségével fogják tanulmányaikat végezni.

Hosszú vita előzte meg az óvódások, és az iskolát most elkezdők szüleinek jelenlétét az évnyitón. Izraelben hagyományosan az első napokban bekísérhetik, s együtt maradhatnak hosszabb-rövidebb ideig gyermekeikkel a szülők, hogy könnyebb legyen a beszoktatás. Végül az idén is engedélyezték belépésüket az osztálytermekbe hatfős csoportokban és maszkban.

Hétfőn súlyos viták voltak Roni Gamzu koronavírus-biztos és Joáv Galant oktatási miniszter között, mert Galant mindenképp minden településen megnyitotta volna az iskolák kapuit, míg Gamzu ragaszkodott hozzá, hogy a "piros" besorolású településeken helyeken zárva maradjanak az intézmények. Este rendkívüli ülésre hívták össze a koronavírus-kabinetet, az illetékes miniszterek végül Gamzu javára döntöttek.

Huszonhárom "piros", vagyis erősen fertőzött településen 140 ezer kisdiák számára csak távoktatással kezdődött meg a tanév, mert a szakemberek szerint ezeken a helyeken nagyon nagy a valószínűsége, hogy legalább egy iskolás fertőzött, aki így könnyen átadhatja a teljes közösségeknek a kórt. Több mint 5500 iskolás és tanár van jelenleg házi karanténban, valamint ezren betegek, ők sem kezdhették meg a tanévet a szokásos módon.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 117 241 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 20 699 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

Megkezdték a lakosság tömeges tesztelését Hongkongban
Megkezdték a lakosság önkéntes alapú tömeges tesztelését a koronavírusra kedden Hongkongban a kormányzat általános szűrőprogramja keretében, miközben aktivisták és egyes egészségügyi dolgozók bojkottra szólították fel az embereket - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hírportálja.

Miután a tesztelés helyi idő szerint reggel nyolc órakor megkezdődött, az első két órában több mint 10 ezer hongkongi lakoson végezték el a vírustesztet a különleges közigazgatási státusú városban felállított 141 mintavételi központban.

Carrie Lam hongkongi kormányzó minisztereivel és a kabinet tagjaival együtt elsőként vetette magát alá a vírustesztnek, hogy ezzel az embereket a részvételre bátorítsa. "Az egész folyamat és élmény biztonságos, egyszerű, kényelmes és gyors" - idézte a SCMP a kormányzót.

A lap beszámolója szerint a mintavételi központoknál hosszú sorok alakultak ki, és bár az épületeken belül egészségügyi arcvédőt viselő munkatársak biztosították, hogy a sorban állók betartsák a másfél méteres távolságot egymás között, az utcán feltorlódott emberek esetében erre nem fordítottak figyelmet.

A legalább hét napon át zajló tömegtesztelést a kínai anyaországból érkező mintegy 220 fős egészségügyi küldöttség végzi. A SCMP rámutat: a résztvevők létszámát a közvélemény a programmal kapcsolatos állásfoglalásának barométereként értékelik. Helyi idő szerint kedd délig mintegy 615 ezren regisztráltak a szűrésre, ami a hongkongi lakosság csaknem 8 százalékának felel meg. A kormányzat közlése szerint az első napon 99 szűrőközpontból jelentették, hogy a napi foglalások száma elérte a teljes kapacitást.

Joshua Wong hongkongi aktivista vasárnap egy egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezettel együtt a tömegtesztelés bojkottjára szólította fel a lakosságot. Érvelésükben azt a svéd jelentést említették, amely szerint a hongkongi szűrőprogramban részt vevő kínai BGI Genomics által gyártott vírustesztek csaknem 3700 esetben hamis pozitív eredményt produkáltak. A bojkottra szólítok emiatt kétségbe vonják a tömeges tesztelés hitelességét.

Mások olyan aggodalmak fogalmaztak meg a programmal kapcsolatban, hogy a kínai központi kormányzat a tesztelés során hongkongi lakosok személyes adatait és DNS-mintáit gyűjtheti be. A hongkongi kormányzat azonban közölte: a levett mintákhoz nem társítanak személyes adatokat, és a mintákat a program befejeztével Hongkongban fogják megsemmisíteni.

Hongkongban a járvány július elején kezdett rohamosan terjedni, a csúcspontján pedig napi százat meghaladó belföldi fertőzöttet diagnosztizáltak. Az elmúlt hetekben azonban a napi új fertőzöttek száma fokozatosan csökkent, hétfőn már csupán kilenc újabb fertőzöttet regisztráltak a városban. A kormányzat álláspontja szerint a tömegtesztelésre azért van szükség, hogy kiszűrhessék a tünetmentes vírushordozókat, és ezzel elejét vegyék a járvány újbóli fellendülésének.

Legolvasottabb cikkeink