• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

Hírek 2021.10.18 Forrás: Weborvos
Koronavírus: Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

Az oltás megy az emberekhez” módszerrel a nyár folyamán 13,1 százalékkal tudták növelni a beoltottak számát.

Oltóbuszok, oltóhajó, oltás a koncerten, a cirkuszban, a Stephansdomban, a lakótelepeken, a szupermarketben és a bevásárlóközpontban – Bécsben egész nyáron át a legváratlanabb helyeken, előzetes regisztráció nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni. Július eleje és szeptember vége között összesen 70.030 ember élt az alkalommal, ami nagyjából a fele az ebben az időszakban beoltott 139.229 embernek. A legnépszerűbbek az oltóbuszok voltak, ahol 9.949-en kértek oltást, ezeket a Lugner City bevásárlóközpont (9.917), a szupermarketek (8.825), a Bécsi Városházánál felállított mobil oltópont (7.232), valamint a Stephansdom (5.690) követte. Ezen kívül az Austria Centerben is kínáltak előzetes regisztráció nélküli oltást, méghozzá szabad oltóanyag-választás mellett. Ennek keretében 69.199 embert tudtak immunizálni a nyár folyamán - írta közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécsben jelenleg a lakosság 64 százaléka kapta meg legalább az első Covid19 elleni oltását, a teljes védettséget a lakosság 61 százaléka szerezte meg az egy- illetve kétadagos oltásokkal. A 30-50 éves korcsoport átoltottsága 70 százalékos, az 50-80 éveseké 80 százalék, a még ennél is idősebbeké pedig 90 százalék körül van.

Harmadik oltás felvételére az osztrák fővárosban 2021. szeptember 2. óta van lehetőség, egyelőre az idős- és ápolási otthonokban oltanak, valamint a kórházi dolgozók immunitását frissítik fel. A harmadik oltást eddig 22.044-en kapták meg Bécsben, az idősotthonok lakói és az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és az óvodai dolgozók jönnek, illetve megint jelentkezhetnek majd egész cégek a dolgozóik újraoltására. Ausztriában egyébként a rizikócsoportok (65 év felettiek, krónikus betegek és azok, akik sok emberrel találkoznak) és az Astra Zenecával oltottak a teljes immunizációt követő 6-9 hónap elteltével vehetik fel a harmadik oltást, míg a többiek 9-12 hónappal a második oltás után. Bécsben éppen ezért úgy számolnak, hogy a harmadik oltások várhatóan 2022 júniusáig eltartanak majd, de erre is kidolgoznak egy pontos menetrendet.

Még a harmadik oltások és az influenza elleni oltás előtt megújította a város az oltásmenedzsment rendszerét, amely a város honlapján, illetve mobiltelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Az újításnak köszönhetően nemcsak egyszerűbb lett az időpontfoglalás, de a rendszer már emlékeztetőt is kiküld az időpont előtt, tájékoztat az aktuális oltási akciókról, illetve csoportos időpontfoglalás is lehetséges például családok számára. (Fotó: Oltópont a Stephansdomban © PID / Jobst)

Legolvasottabb cikkeink