• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Koronavírus: pánikolni nem kell, de tehetünk ellene

Hírek 2020.02.28 Forrás: Weborvos
Koronavírus: pánikolni nem kell, de tehetünk ellene

Az Orosházi Kórház is megkezdte a felkészülést az esetlegesen koronavírus fertőzéssel érkező betegek kiszűrésére és kezelésére.

Az állami szervek előírásai alapján az Orosházi Kórház megkezdte a felkészülést az esetlegesen koronavírus fertőzéssel érkező  betegek kiszűrésére és kezelésére. Az orvosok és a szakdolgozók tájékoztatása, képzése folyamatos, készülnek a különféle eljárásrendek arra az esetre, ha a térségben is megjelenne a betegség - írta a kórház közleményében. 

– Mivel az Orosházi Kórházban nincs a fertőző betegségek kezelésére szakosodott infektológiai osztály, ezért ha koronavírus gyanús beteg érkezne hozzánk, jelen állás szerint őt a mentők a gyulai kórházba szállítanák további vizsgálatra. Amennyiben olyan súlyos lenne a beteg állapota, hogy nem szállítható, akkor az Orosházi Kórház Intenzív Osztályának elkülönített helyiségében helyeznénk el, itt történne az ápolása – mondja dr. Duray Gergő főigazgató.

De honnan tudják, ki fertőződött meg a COVID-19 koronavírussal? Erről dr. Hajdú Editet, a Szegedi Tudományegyetem docensét, az Orosházi Kórház infektológus szaktanácsadóját kérdeztük.

– Mivel hazánkban még nincs igazolt COVID-19 koronavírus fertőzés, az alábbi feltételeknek kell teljesülni, hogy valakit erre a vírus betegségre vizsgáljanak. Ha akut légzőszervi tünetek (köhögés és/vagy légszomj), legalább 38 Celsius fokos láz jelentkezik, és a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt valószínűsített vagy megerősített új koronavírussal fertőzött személlyel, vagy olyan, az új koronavírussal érintett területen járt, ahol már igazolt a betegség jelenléte – ismerteti a főorvos. 

Az érintett területek listája 2020. február 25-én: Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszországban az alábbi tartományok: Lombardia, Emilia-Romagna, Piedmont, Veneto. A folyamatosan aktualizált lista ezen a honlapon elérhető.

Hajdú Edit hozzáteszi, ha valaki járt a felsorolt országokban és a hazaérkezéstől számított 14 napon belül a fenti tüneteket észleli magán, akkor telefonon hívja fel háziorvosát, tájékoztassa a helyzetről és várja az orvost otthonában, semmiképpen ne menjen a rendelőbe vagy közösségbe.

Pánikolni nem kell, előzzük meg a bajt

Ahogy korábban is írtuk, jelenleg nincs igazolt koronavírusos beteg Magyarországon, a szezonális influenza viszont – még ha csökkenő esetszámot mutatva is – jelen van a térségben, ami sokkal több embert érint. Az infektológus főorvos hangsúlyozza, a koronavírus ismeretlensége késztette a hatóságokat arra, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megtegyék.

– Az influenza és a koronavírus esetében is a fertőzés kockázata elsősorban azokra jelent veszélyt, akiknek egyéb alapbetegségük is van. Ilyen lehet a cukorbetegség, kezelés alatt álló daganatos betegség, krónikus tüdő- vagy szívbetegség. Általánosságban elmondható, akinek gyenge az immunrendszere, az veszélyeztetettebb, hiszen jelenleg még nincs a koronavírus ellen közvetlenül ható gyógyszer – fogalmaz.

Kerüljük a kézfogást, a puszit és sűrűn mossunk kezet!

Bárhova érkezik az ember, legyen az első dolga, hogy alaposan kezet mos szappannal. Különösen, ha tömegközlekedéssel utazik, vagy olyan helyen járt, ahol sok ember megfordul. Kerüljük, hogy a kezünkkel a szemünkhöz, arcunkhoz, szánkhoz nyúljunk, hiszen a vírus így jut legkönnyebben a szervezetbe. Ha valaki köhög, tüsszög lehetőleg ne menjen közösségbe. 

Az infektológus orvos kiemelte, a régi szlogen még mindig igaz: zsebkendőbe köhögj, tüsszögj.

– Ha hirtelen jön az inger és nincs kéznél a zsebkendő, semmiképp ne a tenyerünkbe vagy a környezetbe tüsszentsünk, köhögjünk, mert ezzel növeljük a terjedés kockázatát. A vírusok az apró folyadékcseppeken tapadnak meg, ezek bekerülnek a légtérbe, és a 2-3 méteren belül tartózkodó emberekre szállva máris potenciális veszélyforrást jelentenek. Ha nincs más, inkább a könyökhajlatba, vagy a vállba tüsszentsünk. Ilyen időszakban tanácsos a szokásos udvarias kézfogást és a puszit elhagyni, hisz ezzel is könnyen terjedhet a kór. Ha ezekre odafigyelünk, jelentősen hozzájárulunk a vírusfertőzések terjedésének megállításához – zárja dr. Hajdú Edit.

És még néhány jótanács

Aki nem beteg, nincs panasza, annak nem kell maszkot hordania, aki köhög, tüsszög és közösségbe kell mennie, annak érdemes felvenni a maszkot.

Praktikus, ha van nálunk kézfertőtlenítő, így ha nincs mód az alapos kézmosásra, ezzel is tisztán tarthatjuk kezeinket. 

Erősítsük a télen legyengült immunrendszert. Pótoljuk a vitaminokat, együnk zöldséget, gyümölcsöket. Rendszeresen aludjunk legalább 7-8 órát, hogy legyen ereje a szervezetnek a betegség leküzdésére.

Ne a segélyhívón érdeklődjünk a koronavírusról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, amik a hét minden napján 24 órában elérhetők.

06-80-277-455; 06-80-277-456

A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt tárcsázhatók, ahol szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében. Kérik a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

A mentőszolgálat pedig azt kéri, a koronavírusról ne a 112-es segélyhívó számon, hanem a fenti, ingyenesen hívható számokon érdeklődjenek!  (Fotó, szöveg: Melega Krisztián/Orosházi Kórház)

 

Legolvasottabb cikkeink