• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Korszerű, integrált emlődiagnosztikai kapacitást alakítottak ki

Hírek 2023.01.16 Forrás: Weborvos
Korszerű, integrált emlődiagnosztikai kapacitást alakítottak ki

A projekt megteremtette az emlődaganatok korai, a korábbi lehetőségeknél sokkal pontosabb diagnózis-felállításának lehetőségét.

A Seqomics Biotechnológia Kft technológiafejlesztési pályázatot valósított meg A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című felhívás keretében - tudatták közleményben.

A projekt célja az emlődaganatok elkülönítő diagnosztikájában, prognosztikájában és a familiáris szűrésében alkalmazható komplex technológiai fejlesztés volt, amelyet molekuláris genetikai és digitális képfeldolgozási technológiák együttes modernizálásával ért el a cég.

A projekt során ezért két megvalósítási helyszínen történt a fejlesztés: 

- a cég a mórahalmi telephelyén fejlesztette a molekuláris biológiai eszközparkot annak érdekében, hogy a beérkező patológiai mintából a lehető legrövidebb időn belül, a lehető legpontosabban meghatározza a mintában jelen lévő kóroki mutációkat. Itt helyezte üzembe a Telstar biztonsági fülkéket, amiben a minták feldolgozása történik, a MagCore DNS tisztító robotot, amely segítségével a patológiai mintából automatizált módon DNS-t tisztít, az Illumina szekvenáló készüléket, valamint a LarkBio szervert.

 - a szegedi telephelyen, amely az Országos Atomenergiai Hivatal előírásai szerint alkalmas radiológiai vizsgálatok megvalósítására, üzembe helyezte a Hologic mammográf készüléket, amely alkalmas tomoszintézisre valamint sztereotaxiás biopszia-mintavételre, a Hologic oszteodenzitométert, valamint a Mindray ultrahangot.

A projekt sikeres kivitelezése megteremtette az emlődaganatok korai, a korábbi lehetőségeknél sokkal pontosabb diagnózis-felállításának lehetőségét, ezáltal az emlődaganatos betegek ellátásának színvonal-növekedését. A létrejövő eredmények nagymértékben hozzájárulnak a vizsgált emlődagatanos betegek tumor-patogenezisének megértéséhez, genotípus-fenotípus összefüggések tisztázásához, új diagnosztikai és terápiás eljárások implementálásához, középtávon mindezek a klinikumba történő beépüléséhez és ennek révén az eredmények hosszú távú fenntarthatóságához.

Legolvasottabb cikkeink