• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Köszönet és kampány a Véradók Világnapján

Hírek 2019.06.14 Forrás: Weborvos
Köszönet és kampány a Véradók Világnapján

A nyári hónapokban ugyanolyan szükség van a véradókra, mint az év többi szakában.

Minden évben, Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját (WBDD – World Blood Donor Day). A véradományozók és véradók egész éves elkötelezettségét a világ összes országában, ezen a napon ismerik el. A világnap célja, hogy köszönetet mondjon a véradóknak az általuk önkéntesen, térítésmentesen felajánlott véradományokért, valamint felhívja a figyelmet a biztonságos vér és vérkészítmények iránti állandó igényre. Ebből az alkalomból, június 14-től a Magyar Vöröskereszt és az Alföldi Tej együttműködve, 1 millió tejesdoboz oldalán szólít fel a véradásra - adták hírül közleményében. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt 2004-ben közösen kezdeményezte, hogy június 14-e - amely Karl Landsteinernek, az AB0 vércsoportot felfedezőjének születésnapja - váljék világszerte a Véradók Világnapjává.

A világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és az Alföldi Tej 1 millió tejesdobozon juttatja el a véradás fontosságának üzenetét a fogyasztókhoz. A cél az, hogy minél több ember számára világossá váljon: a nyári hónapokban ugyanolyan szükség van a véradókra, mint az év többi szakában. A zökkenőmentes vérellátáshoz ugyanis napi 1800 véradóra van szükség.

A Magyar Vöröskereszt és az OVSZ ezen is számos ponton és a vérellátó intézményeiben szervez véradást. A pontos helyszínek és időpontok a www.veradas.hu és az www.ovsz.hu oldalakon, vagy a „Véradás – Vöröskereszt” ingyenes mobil applikáción keresztül érhetőek el.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében. Az elmúlt években több tízezer sikeres véradási eseményt tudhat maga mögött, és a jövőben is elhivatott a biztonságos vérellátás biztosítására.

Jelenleg csak az adhat vért, aki már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. Nagyon fontos továbbá, hogy két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A nyári időszakban a magyar véradásszervezésre kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen a vakáció, a szabadságolások, valamint a nagy meleg miatt nehezebb a véradók megszólítása. Éppen ezért a Magyar Vöröskereszt a korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezi nyári véradókampányát, amelyben a véradók önzetlenségét értékes nyereményekkel jutalmazzák. Emellett a humanitárius szervezet idén részt vesz több nyaralóhelyen és olyan nagyobb fesztiválokon, mint az EFOTT, a VOLT vagy a Művészetek völgye.

Legolvasottabb cikkeink