• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közeledik az Egis novellapályázatának határideje

Hírek 2023.07.05 Forrás: Weborvos
Közeledik az Egis novellapályázatának határideje

Továbbra is várja a nevezéseket Egyperces novellapályázatára az Örkény Színház és az alapításának 110. évfordulóját ünneplő Egis Gyógyszergyár Zrt.

2023. július 31-ig lehet nevezni az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. közös novellapályázatára, amellyel a szervezők a színház névadója, egyben a vállalat egykori dolgozója, Örkény István emléke előtt kívánnak tisztelegni - hívta fel a figyelmet rá az Egis közleményben.

A gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű írót az 1956-os forradalommal szolidáris magatartása miatt szorította ki az irodalmi életből az Aczél György irányította kultúrpolitika, így került 1958-ban a gyógyszergyár alkalmazásába. Az ott töltött időszakhoz köthető művészi megújulása, jellegzetes, szikár stílusának megjelenése, és ekkor írta azokat a műveit is, amelyeket a magyar groteszk irodalom kivételes darabjai között tartunk számon: ezekben az években születtek az első Egyperces novellák, valamint a Macskajáték és a Tóték első változata is.

A színház és a jubileumát ünneplő Egis közös novellapályázatára olyan, legfeljebb 110 szavas alkotások küldhetők be, amelyek az örkényi groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg – de nem kötelező jelleggel – az egészség témájához kapcsolódva.

Egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárásra kerülnek azon pályaművek, amelyek más pályázaton nyilvánosságot kaptak (pl. nyertes pályázatként), vagy szerzői jogot sértenek. A pályázaton az Egis Gyógyszergyár Zrt. munkavállalói nem indulhatnak.

A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat elektronikus úton küldhetők be a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre 2023. július 31-éig.

A jelige feloldását (jelige, az alkotó neve és elérhetőségei) a szervezők postai úton várják az Örkény István Színház címére: 1075 Budapest, Madách tér 6. szám.

A pályázat eredményhirdetése 2023 őszén ünnepélyes keretek között történik. A díjátadóról szóló beszámolót és a díjazottak nevét az Örkény Színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. a honlapjukon és közösségimédia-felületein is közzéteszik.

A bíráló bizottság tagjai:  

Ari-Nagy Barbara, az Örkény István Színház dramaturgja

Bíró Kriszta, az Örkény István Színház színművésze

Varga Zsófia, az Örkény István Színház dramaturgja

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény István Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozatot pedig a színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. megjelenteti saját közösségimédia-csatornáin.

A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára.