• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Közös futás a szervdonáció napján, szombaton

Hírek 2022.10.06 Forrás: Weborvos
Közös futás a szervdonáció napján, szombaton

Az ország számos pontján tart szabadtéri rendezvényeket, fáklyás felvonulásokat, és ott lesznek a kéktúrázás napján induló természetjáráson is.

Október második szombatja 2005 óta a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a Millió lépés az életért programhoz, és minél több mozgással, valamint esti gyertyagyújtással ünnepeljen velük. Október 8-án délelőtt a szervátültetettek és orvosaik együtt indulnak a SPAR Budapest Maraton Fesztivál futóversenyen. Az MSZSZ a tagegyesületekkel karöltve az ország számos pontján tart szabadtéri rendezvényeket, fáklyás felvonulásokat, és ott lesznek a kéktúrázás napján induló természetjáráson is.   

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a donáció és transzplantáció világnapjáról, amelynek kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás fontosságára. 

Berente Judit, az MSZSZ elnöke elmondta, hogy a világnapi rendezvények lehetőséget adnak arra is, hogy a szervátültetett emberek tiszteletüket és hálájukat fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek iránt. E nap alkalmat nyújt arra is, hogy köszönetet mondjanak a donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak. 

Dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója azt hangsúlyozta, mennyire fontos a egészségünk megőrzésében a rendszeres mozgás. „Erről szól a Millió lépés az életért 2.­0 — A szív útja (www.milliolepes.hu) kihívásunk is, amelyhez már csaknem ötezren csatlakoztak. További aktív érdeklődőket is várunk! A millió lépés ingyenes applikáció letöltésével – amely  60-féle mozgástípust képes lépésekké alakítani – a kihívásban résztvevők megismerhetik a szív- és érrendszer működését, és megóvásának lehetőségét, miközben virtuálisan bejárják az Országos Kéktúra útvonalát.” 

Már hagyománynak számít a szervátültetettek és orvosaik vegyes csapatainak részvétele a SPAR Budapest Maraton Fesztivál szombat délelőtti váltóversenyén, valamint délutáni indulásuk a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamán – tette hozzá dr. Grózli Csaba. 

Az MSZSZ sátránál ott lesz Berente Judit MSZSZ-elnök, aki maga is veseátültetett és a 2020. év parasportolója, valamint dr. Hartyánszky István transzplantációs szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, továbbá számos orvos és szervátültetett, akik várják az érdeklődőket. 

Debrecenben október 8-án délelőtt a „Donoraink emlékfájánál” lesz megemlékezés, Sümegen 17 órakor felavatják az Ismeretlen Donorok kopjafáját, onnan közös gyertyagyújtásra indulnak. Egerben, Szolnokon, Esztergomban és Szegeden fáklyagyújtással egybekötött emlékező sétát tartanak. Kiskunfélegyházán a Szervdonor Családokért Alapítvány idén harmadszor csatlakozik a világnaphoz, az „Ismert Donorok emlékműjénél” gyújtanak gyertyát.

Fotó: MSZSZ - a tavalyi futás csoportképe

Legolvasottabb cikkeink