• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közös képzést indít az SE és a németországi Westpfalz-Klinikum

Hírek MA 10:18 Forrás: MTI
Közös képzést indít az SE és a németországi Westpfalz-Klinikum

A hat féléves elméleti képzés 2025 őszén indul Budapesten 40 hallgatóval, majd a következő évtől évente 80 hallgatóval tervezik az oktatást.

A Semmelweis Egyetem és a németországi Westpfalz-Klinikum, a Rajna-pfalzi régió egyik legjelentősebb kórházkomplexuma közös képzést indít a 2025/2026-os tanévtől Budapesten, illetve Kaiserslauternben. A Semmelweis Egyetem hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a hat féléves elméleti képzés 2025 őszén indul Budapesten 40 hallgatóval, majd a következő évtől évente 80 hallgatóval tervezik az oktatást.

Az elméleti szakasz után a hallgatók a klinikai modult egyedülálló oktatási modell keretében a Rajna-vidék-pfalzi Westpfalz-Klinikumban fogják végezni, szintén három éven keresztül.

A német klinikai képzés a magyar tanterv alapján valósul meg, a végzettek pedig a Semmelweis Egyetem diplomáját kapják majd kézhez - tették hozzá.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel az együttműködéssel a Westpfalz-Klinikum egy vonzó és nemzetközileg elismert orvosképző intézménnyé és tudományos helyszínné válhat, és ezáltal részt vehetünk a jövő orvosgenerációjának képzésében, valamint neves kutatási projektekben" – fogalmazott Karlheinz Seidl, a Westpfalz-Klinikum orvosigazgatója a közlemény szerint.

Thorsten Hemmer, a Westpfalz-Klinikum ügyvezető igazgatója szintén komoly lehetőséget lát az együttműködésben: "ez a partnerség fontos lépés a tehetséges fiatal orvosok hosszú távú megtartása érdekében. A hallgatók számára igen kedvező, hogy a klinikai képzést itt a helyszínen végezhetik és orvosi tanulmányaik befejeztével a Semmelweis diplomájával nemzetközileg elismert végzettséget szerezhetnek. Már most szeretettel várjuk őket a Westpfalz-Klinikumba, és nagyon fontos számunkra, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsuk részükre" – idézték a közleményben az ügyvezető igazgatót.

A tervezett képzés egyik nagy előnye, hogy a tananyagot német nyelven fogják oktatni. Ez különösen fontos a német hallgatók számára, akik így Budapesten is anyanyelvükön tanulhatnak. "Magyarországon nagy hagyománya van a német nyelvnek, és nagyon népszerű nálunk németül beszélni" – fogalmazott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a közlemény alapján.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a több mint 250 éves Semmelweis Egyetemen 1983-ban indult el a német nyelvű általánosorvos-képzés, hat évvel később pedig az angol nyelvű. Az elmúlt mintegy 40 év során a nemzetközi hallgatók aránya és a nemzetközi képzések kínálata is dinamikusan növekedett: a Semmelweis Egyetemen tanulók több mint harmada, az Általános Orvostudományi Karon több mint fele nemzetközi hallgató, akik 123 országból érkeznek.

Mint írták, az oktatásban való szoros együttműködés mellett a Westpfalz-Klinikum és a Semmelweis Egyetem erősíteni kívánja kutatási tevékenységét és a tudományos kooperációt is, a képzésben részt vevő hallgatóknak így lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a két intézmény kutatási projektjeibe.