• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kritikusan alacsony a kisiskolások kalciumbevitele

Hírek 2019.04.10 Forrás: Weborvos
Kritikusan alacsony a kisiskolások kalciumbevitele

A 10 év körüli gyerekek negyedénél a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől.

Az elmúlt években ugyan megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya, de minden harmadik 10 év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése tehát kulcsfontosságú, ezért a Danone idén is megszervezi a világ legnagyobb FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló focikupáját a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával. 12 régióban, összesen 96 csapat mérkőzik meg, hogy a hazai bajnoki cím elnyerését követően a spanyolországi döntőben képviselhesse Magyarországot.

A FIFA által is elismert, 10-12 éves gyermekeknek szóló Danone Focikupa a Gyermekekért magyarországi fordulója nagymértékben kibővült a tavalyi évhez képest: immár 12 régióban, összesen 96 csapat és 1152 gyerek vesz részt rajta, a barcelonai döntőben pedig több mint 30 ország fiatal futballtehetségei fognak megmérkőzni a világbajnoki címért. A kupa célja, hogy a gyerekek körében is népszerűsítse az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást és a kiegyensúlyozott táplálkozást, amiben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget.

Az egészséges életmód népszerűsítése kulcsfontosságú, hiszen az elmúlt egy-két évben ugyan megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya a jogszabályi változtatásoknak köszönhetően, de a 11-12 évesek csaknem egyharmada továbbra is valamilyen mértékű többlet testtömeggel bír.

„A különböző korcsoportok táplálkozási szokásait vizsgálva kijelenthetjük, hogy egyszerre kell bővítenünk a gyermekek és a felnőttek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, hiszen kicsikre és nagyokra egyaránt igaz, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és a kalciumbevitel mértéke sem elégséges. Felméréseinkből ugyanakkor az is kiderül, hogy hatékony és korai edukációval komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében is. Az idei évben olyan mintaétrendeket állítottunk össze a sportoló és mérsékelt fizikai aktivitással bíró gyerekek részére, amelyek segítségével optimálisan lehet biztosítani az életkornak megfelelő tápanyagbevitelt” - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A Danone és az MDOSZ kutatásaiból világosan kiderül az is, hogy nem csak a zöldség-és gyümölcsfogyasztás mértéke marad el az ideálistól, de hasonló a helyzet a tej- és tejtermékek fogyasztásánál: minden korcsoport kevesebbet fogyaszt az ajánlottnál, így a gyerekek harmadánál is kritikusan alacsony a csontok növekedésében döntő szerepet játszó kalcium bevitele.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink