• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Krízisvonal a járvány mentális sérültjeinek

Hírek 2020.04.01 Forrás: Weborvos
Krízisvonal a járvány mentális sérültjeinek

Elindul összesen 18 szakterületen több mint 40 orvossal egy online (videó) vizit/távkonzultáció is.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják keddtől a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen 18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (videó) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamit a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.

Egy tapasztalt team, pszichoterapeutákból és pszichiáterekből álló közössége segít mostantól a személyes, a családban, párkapcsolatban kialakult konfliktusok kezelésben. A Doktor24, valamint az ELTE PPK krízis specializációjának szakemberei az egyetem szupervíziója mellett krízisvonalon, illetve online távkonzultáció keretében nyújtanak terápiás segítséget az esetlegesen kialakuló egyéni, illetve családi válságok megelőzéséhez, megoldásához, a szorongások, a tehetetlenség vagy a kilátástalanság okozta belső félelmek oldásához.

„A krízisállapot önmagában nem betegség, de betegséghez vezethet. Ezért érdemes időben segítséget kérni az erőforrásaink mozgósításához”— hangsúlyozza Kissné Viszket Mónika egyetemi adjunktus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának oktatója, aki szerint a  krízisintervenció olyan speciális segítség, amelynek jellemzője az azonnali beavatkozáson túl a páciens stabilitásának visszaállítása, és mindezek hátterében az önbizalom, önelfogadás növelése.

A Doktor24 szakorvosi, szakpszichológusi/pszichiátriai teamje, valamint az ELTE krízis specializációjának szakemberei az együttműködés keretében összetett, testi panaszokat mutató kórképek esetén is komplex segítséget igyekeznek nyújtani a hozzájuk. fordulóknak. „Minden szakemberünk rendelkezik klinikai, kórházi tapasztalattal, ezért a krízishelyzetek nem teljesen ismeretlenek számukra. Szükség esetén pszichiátereinket vagy egyéb szakorvosainkat is be tudjuk vonni az ellátásba, vagy lehetőségünk nyílik konzultálni velük” – mondja dr. Spányik András a Doktor24 járóbeteg rendelésének orvosigazgatója.

A pszichiáterek, gyermekpszichiáterek, klinikai szakpszichológusok, család- és párterapeuták, valamint pszichoterapeuták mellett, 16 további szakorvosi területen dolgozó orvosok (például allergológus, tüdőgyógyász, belgyógyász, kardiológus, neurológus, endokrinológus, gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus) segítenek a páciensek ellátásban online (videó) távkonzultáció keretében. Mivel a koronavírus járványügyi helyzete miatt a nem sürgős vizsgálatok, beavatkozások, illetve műtétek elvégzését rendelet korlátozza, a személyes orvos-beteg találkozások jelenleg online (videó) konzultáció keretében jelenthetnek segítséget a kezelt illetve tanácsadásra váró pácienseknek.

„Olyan helyzetekben kerülünk krízisbe, mikor kénytelenek vagyunk számunkra kedvezőtlen körülményekkel szembenézni, ezeket sem megoldani, sem elkerülni nem lehet, ezek fenyegető közelsége betölti a gondolatainkat, és úgy érezzük, eddigi megküzdési eszközeink nem alkalmasak vagy nem elegendőek a helyzet kezelésére” - magyarázza Kissné Viszket Mónika.

A krízisvonal az alábbi élethelyzetekben nyújthat segítséget:

·         félelmek leküzdésének megsegítése - amikor a félelmeken nehéz lenne egyedül átlendülni (megélhetés, megbetegedéstől való félelem, mások megfertőzése, szülők iránti aggodalom, betegség tünetei miatti érzett aggodalom, stb.),

·         ha nehézségeket élünk meg az otthoni munkavégzésre átállással kapcsolatban,

·         ha nehezen viseljük a szeparációt a szeretteinktől, vagy ennek bekövetkezésétől tartunk,

·         ha felerősödtek párkapcsolati konfliktusaink,

·         ha gyermekekkel kapcsolatos és a család működését érintő nehézségekhez keressük a megoldásokat,

·         ha aggasztó gondolatok akadályozzák alvásunkat vagy napi tevékenységünket,

·         ha úgy érezzük, hogy egyedül nehéz megküzdeni a magányosság, az elszigeteltség az unalom érzésével, netán reménytelennek érezzük a helyzetet,

·         ha döntésképtelennek érezzük magunkat,

·         ha korábbi rossz élményre, tapasztalatra emlékeztet a kialakult helyzet,

·         feszültségek csökkentésére nem találunk megfelelő utat,

·         vagy ha a stressz kezeléséhez keresünk szakértői útmutatást.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink