• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Lassul a járvány terjedése a cseheknél, stagnál a legyeleknél

Hírek 2020.11.12 Forrás: MTI
Lassul a járvány terjedése a cseheknél, stagnál a legyeleknél

7890 embert kezeltek a kórházakban, közülük 1133 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok Csehországban.

Lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtök reggel közölt kimutatások szerint az elmúlt 24 órában 8925 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami nagyjából azonos a keddi adattal, de hétezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor az új fertőződések száma rekordmagasra emelkedett.

Csehországban eddig 147 994 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A halálos áldozatok száma a Covid-19 járvány márciusi kezdete óta 5570-re emelkedett. Szerdán 108-an haltak meg, de ez a szám a későbbi pontosítás után rendszerint megemelkedik. Csak novemberben több mint kétezren haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta új koronavírusos betegség következtében. A napi halálozási csúcs november 3-án volt, 247 halottal.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a statisztikai adatok szerint Csehország nagy valószínűséggel túl van a járvány tetőzésén. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még egy ideig magas marad. A minisztériumi statisztikából kiderül, hogy szerdán 7890 embert kezeltek a kórházakban, közülük 1133 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

 Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke szerda este a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a kórházak nagy nyomás alatt vannak, de egyelőre jól bírják a terhelést, és súlyosabb problémák nincsenek. Arról is beszélt, hogy hatóságok megállapodtak a gyógyfürdőket üzemeltető cégekkel, hogy szükség esetén azok szállodai kapacitásait is kihasználnák a betegek elhelyezésére. Hamácek reméli, hogy erre nem lesz szükség. Közölte, hogy a két újonnan felállított tábori kórház - Prágában és Brünnben - már üzemképes, és hogy külföldről már mintegy kéttucatnyi katonaorvos érkezett Csehországba, akik azonnal bekapcsolódtak a munkába. Többségük a prágai katonai kórházban dolgozik.

A 10,69 milliós lakosságú Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozzák a szabad mozgást és a kereskedelmet, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben. Hamácek valószínűsítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására.

Lengyelországban stabilizálódik a járványhelyzet

Lengyelországban stabilizálódik a járványhelyzet, a múlt szombati rekordmagas, mintegy 28 ezer új koronavírus-fertőzöttről szóló adatok után a napi növekmény csütörtökre mintegy 22,7 ezerre csökkent.  A lengyel egészségügy tárca csütörtökön 22 683 új kimutatott fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban. A szerdai kimutatásban 25 221, a keddiben pedig még 25 484 volt a növekmény.   Kórházban jelenleg 21 899 fertőzöttet ápolnak, közülük 2008-an szorulnak lélegeztetőgépre. Ezek a két adat még enyhe növekedést mutat az utóbbi napokban.   Adam Niedzielski egészségügyi miniszter már a szerdai Twitter-bejegyzésében fontos mozzanatnak nevezte a járvány lengyelországi alakulásában, hogy az aznapi fertőzöttségi adatok a helyzet stabilizálódására utalnak.

A kormány járványügyi főtanácsadója, Andrzej Horban professzor csütörtökön a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban azt mondta, az egészségügyi rendszer működőképes marad, ha a fertőzöttek napi növekménye nem lépi túl a napi 30 ezer esetet.

Amennyiben az emberek betartják az egészségügyi szabályokat, a vírus három-négy hónapig terjedhet a jelenleg stabilizált szinten - értékelte Horban. A tavaszihoz hasonló teljes zárlat estén - amely, mint a professzor mondta, több okból sem lehetséges - a fertőzések száma akár egy hónapon belül is jelentős mértékben csökkenhetne.

Jelenleg Lengyelország az egészségügyi rendszer, valamint a gazdaság teherbíróképességének megőrzése között egyensúlyoz - állapította meg a szakértő.

Lengyelországban szombattól a járvány lassítása érdekében bezártak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok, tovább korlátozták a boltokban, a templomokban tartózkodó emberek számát. Hétfőtől távoktatásra tértek át az általános iskolák alsó tagozatai is, a felsőtagozatos osztályok és a középiskolák esetében ez már korábban megtörtént.

Przemyslaw Czarnek oktatás- és tudományügyi miniszter csütörtökön a Radio Wnet lengyel rádiócsatornának elmondta: amennyiben ellapulna a járványfejlődési görbe, november 29-e után esély van a hagyományos oktatás fokozatos visszaállítására.

Mateusz Morawiecki kormányfő viszont múlt héten nem zárta ki a járványügyi intézkedések további, kijárási korlátozással is járó szigorítását a fertőzöttségi adatok további növekedése esetén. Az erre vonatkozó döntés csütörtökön vagy pénteken várható.

 

Legolvasottabb cikkeink