• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Lezárultak az innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztések

Hírek 2022.11.02 Forrás: Weborvos
Lezárultak az innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztések

Sikeresen zárult a Rivhter, az SZTE és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciális együttműködésben megvalósuló kutatása 

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont sikeresen zárta több éves együttműködését. A Széchenyi 2020 program keretén belül a partnerek kutatás-fejlesztési kapacitásának és tudásbázisának felhasználásával, két fő termékfejlesztési területen, nőgyógyászati és biotechnológiai értek el eredményeket.

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciális együttműködésben megvalósuló kutatása olyan K+F technológiák kifejlesztését tűzte ki célul a projekt indulásakor, amelyekből származó ismeretek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszereink hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez.

A Richter Gedeon Nyrt. a projekt keretében új molekuláris biológiai laboratóriumot épített fel és rendezett be a debreceni telephelyén. A labor speciálisan erre a célra tervezett és gyártott berendezésekkel került felszerelésre. Munkába állt a sejtvonalfejlesztést végző szakembergárda. Külső partner bevonásával kiválasztásra kerültek a biológiailag előállítható gyógyszermolekulák megtermelésére alkalmas rekombináns sejtvonalak. Ezzel párhuzamosan megtörtént az új technológiák bevezetése a Társaságnál is. A saját klónozási platform segítségével lehetővé vált saját termelő sejtvonalak létrehozása. A bioszimiláris fehérje előállítási technológia átvétele a Richter Gedeon Nyrt. debreceni telephelyére megtörtént. A technológia működőképessége és robusztussága három legyártott próba sarzs segítségével nyert igazolást.

A projekt keretében a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások a gyógyszeripar élvonalbeli irányvonalaihoz kapcsolódnak, a fejlesztések a modern gyógyszerkutatás eszköztárát (nanotechnológia, proteomika, foldamerkémia) alkalmazzák. A nanohordozó rendszerek és ezek új technológiáinak fejlesztése, gyógyszerek új indikációs területeinek keresése és a fehérjék sejtbe juttatása terén elért új eredmények a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. A projekt keretében kidolgozásra került természetes alapanyagokból készült nőgyógyászati termékcsalád jövőbeni továbbfejlesztése, ebben a termékkategóriában hiánypótlónak számít.

A kémiai biológia jelenleg egyik legizgalmasabb problémája, hogy hogyan lehet a modern biológiai eredetű gyógyszereket a sejten belülre hatásosan és működőképesen eljuttatni. Azt az útvonalat kellett megtalálni, ami a gyógyszert a sejt belső terébe viszi, ahol nem emésztődik le. Olyan peptid alapú célzott hordozó került kifejlesztésre, amely sikeresen felismeri a sejtbe jutáshoz a felszíni kódot (meghatározott összetételű cukorlánc és zsírsav), és trójai falóként képes a nagyméretű biológiai hatóanyagot, ellenanyagokat a sejtbe juttatni. Az új célzott hordozó nagy előrelépést jelent a biológiai gyógyszerek alkalmazásában. A munka az SZTE Orvosi Vegytani Intézetének és az SZBK Biofizikai és Genetikai Intézeteinek együttműködésében valósult meg.

A pályázat elszámolható összköltsége 4,83 Mrd Ft, amelyből 2,84 Mrd Ft a vissza nem térítendő támogatás. A projektben az Szegedi Tudományegyetem 731,2 millió Ft, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 267,9 millió Ft támogatást kapott. A Richter 1 836,8  millió Ft támogatás mellett 1 990  millió Ft saját forrással vett részt a tevékenységben, és valósította meg a projektet - tudatták közleményben.

Legolvasottabb cikkeink