• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Limfóma Világnap: Neked egy délelőtt, nekik egy élet

Hírek 2021.09.16 Forrás: Weborvos
Limfóma Világnap: Neked egy délelőtt, nekik egy élet

Ajánld fel ezt a délelőttöt azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak, családtagjaidnak vagy sorstársaidnak, akik érintettek a betegségben.

A Limfóma Világnapját immáron 17 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség fontosságára, hiszen világszerte több mint 735.000 embert diagnosztizálnak a betegséggel évente.

A világnap alkalmából figyelemfelhívó és felvilágosító rendezvényeket tartanak minden a kampányhoz csatlakozó országban, így Magyarországon is. A rendezvények évről évre egyre többeket érnek el, ennek köszönhetően pedig egyre több emberhez jutnak el a legfontosabb információk a betegséggel kapcsolatban. A szervezők reményei szerint a kezdeményezés hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen menjenek rákszűrésre, ezzel csökkentve a daganatos betegségek kialakulásának, súlyossá válásának esélyeit.

Az elmúlt egy évben valószínűsíthetőleg sok beteg nem jutott hozzá a megfelelő diagnosztikához és ellátáshoz a járványhelyzetnek köszönhetően. A kampány idei szlogenje is erre reflektál: „Nem várhat”. Hiszen a limfóma nem várhat: legyen szó diagnosztikáról, kezelésről vagy a betegek lelki támogatásáról.

Mivel a betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, nem egyszerű felismerni a kórt. A rejtőzködő betegség általános jelei: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés. Ezek könnyen összetéveszthetőek más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel is. A legjellegzetesebb tünet jelentkezése esetén, ami a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése is csak 70 %-ban állapítható meg biztosra a betegség. 

Mivel a limfóma a legtöbb esetben tünetmentes, felfedezése sokszor csupán a véletlennek köszönhető. A kései diagnózis viszont nem szerencsés, hiszen bár sok beteg hónapokig, akár évekig csak kontrollt igényel, a már előrehaladottabb stádiumú betegek esetében kemoterápiára, sugárkezelésre, immunterápiára, esetleg őssejt átültetésre is szükség lehet.

Ezért szervez Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást. A fővárosi kerékpározás szeptember 15-én tartották, de szeptember 18-án Hatvanban és Kerekharaszton, október 2-án Gödöllőn is lesz lehetőség kerekezni a limfómában szenvedőkért. Mivel e betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat.

A szervezők számára a betegségre történő figyelemfelhívás mellett a szolidaritás kifejezése is fontos a betegségben szenvedők felé. Éppen ezért hangsúlyozzák: ajánld fel ezt a délelőttöt azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak, családtagjaidnak vagy sorstársaidnak, akik érintettek a betegségben. Hiszen neked csak egy délelőtt, nekik viszont egy egész élet.

Legolvasottabb cikkeink