• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma van a lisztérzékenység világnapja

Hírek 2024.05.16 Forrás: Weborvos
Ma van a lisztérzékenység világnapja

A betegségnek ma egyetlen hatékony terápiája ismert: az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás.

A Coeliakia Egyesületek Európai Szövetsége kezdeményezésére minden év május 16. a Coeliakia Világnapja. Az idei világnap fókuszában a lisztérzékenység mielőbbi diagnózisának fontossága áll. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tud róla, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei. 

A Coeliakia Egysesületek Európai Szövetsége (Association of European Coeliac Societies (AOECS)) sok évvel ezelőtti kezdeményezésére minden év május 16. a Coeliakia Világnapja, amiről ma már nemcsak Európában, hanem valamennyi kontinensen megemlékeznek. 

2024-ben a cél a közfigyelem felhívása a coeliakia – lisztérzékenység, gluténérzékenység – mielőbbi diagnózisának fontosságára, ami az első és jelentős lépés a betegség tüneteivel sokszor már évek, évtizedek óta együtt élő páciensek jó egészségi állapotának helyreállítása, és nem utolsó sorban életminőségének javítása érdekében. 

Szerencsére ma már hazánkban is egyre többeket diagnosztizálnak coeliakiával, és nem csak gyermekkorban. Mivel a betegségnek ma egyetlen hatékony terápiája ismert – az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás – nagyon fontos, hogy a coeliakiával együtt élők minél szélesebb termékpalettához, jó minőségű és folyamatosan ellenőrzött, biztonságos gluténmentes termékekhez jussanak hozzá, lehetőség szerint elsősorban hazai gyártóktól. 

A Magyar Coeliakia Egyesület az európai társszervezeteinek közös célkitűzéséhez csatlakozva, Magyarországon is szeretné elérni, hogy az érintett, ma már többnyire felnőtt korú betegek mielőbb eljussanak abba az intézménybe, ahhoz a szakemberhez, aki először rendeli el azt a specifikus vérvizsgálatot, ami megerősíti a coeliakia diagnózisát. 

Az egészségpolitikusokra és döntéshozókra irányuló sok éven át történő figyelemfelhívás idén több európai országban is sikeresnek bizonyult: az idei Coeliakia Világnapja alkalmából május 14-én Olaszország Szenátusának ülésén ismertették azt a törvényjavaslatot, ami kötelezővé teszi a gyermekek coeliakia és 1-es típusú diabétesz szűrését. A cél az, hogy ezt a két, élethosszig tartó krónikus betegséget mielőbb felismerjék, és a későbbi szövődményeket megelőzzék. Idén az ország 3 tartományában el is indítják a szűrővizsgálatokat, és az ott szerzett tapasztalatok alapján terjesztik majd ki Olaszország valamennyi tartományára.

Május 16-án pedig Madridban, a spanyol parlamentben emlékeznek meg az idei Coeliakia Világnapról. 

Az AOECS képviselői mindkét rendezvényre meghívást kaptak, az olasz és a spanyol tagszervezetek képviselővel együtt fogalmazták meg üzeneteiket az európai döntéshozók, az érintett betegek és az országok lakosai felé. Remélhetően a nem túl távoli jövőben a magyar parlament is helyet ad hasonló megemlékezésnek!